Hematology Other

הערכת תוצאות השתלת מח עצם בטיפול בממאירויות המטופויאטיות (J Clin Oncol)

ההישרדות במהלך 100 הימים הקריטיים לאחר השתלת תאי גזע מתורם שאינו קרוב משפחה עלתה באופן דרמטי במהלך העשור האחרון בחולים עם ממאירויות המטופויאטיות, כמו גם שיעורי ההישרדות לאחר שנה אחת, כך לפי תוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

החוקרים מדוחים כי שיעורי ההישרדות לאחר השתלה השתפרו משמעותית עם הזמן, למרות העובדה שמרכזי השתלה מבצעים יותר ויותר פרוצדורות בסיכון-גבוה בחולים מבוגרים ומתורמים שאינם קרובי משפחה.

במהלך 12 שנות המחקר (1994-2005) חלה התקדמות יציבה בהשתלות תאי גזע. התוצאות השתפרו וחלה עליה של 165% במספר התרומות מתורמים שאינם קרובי משפחה, כמו גם עליה בטיפולי הכנה בעצימות נמוכה.

במהלך תקופת המחקר, הגיל הממוצע של המושתלים עלה מ-33 ל-40 שנים, השימוש בתאי מח עצם ירד מ-90% ל-27% בכל הפרוצדורות, השימוש בדם היקפי כמקור להשתלת תאים עלה מ-7% ל-63% מכלל הפרוצדורות והשימוש בדם טבורי עלה מ-2% ל-10% בכל הפרוצדורות.

לאחר 100 ימים, חל שיפור בשיעורי ההישרדות הכוללים לאחר השתלת דם טבורי המטופויאטית, אלוגנאית, בחולים עם AML (Acute Myeloid Leukemia), ALL (Acute Lymphoblastic Leukemia), MDS (Myelodysplastic Syndrome) ו-CML (Chronic Myeloid Leukemia), מ-60% ל-78% (p<0.001). יתרה מזאת, שיעורי ההישרדות הכוללים היו דומים עם משטרי הכנה בעצימות מופחתת ומשטרים שכוונו להרס מח העצם.

תוצאות אלו מהוות מקור להרגעה לרופאים המטפלים בחולים המועמדים להשתלה. יש להפנות את החולים בשלב מוקדם ולא מאוחר, מאחר שהתוצאות טובות יותר עם הפניה מוקדמת במקרים אלו.

מהמחקר עולה שיפור בשיעורי ההישרדות המוקדמים, כאשר החולים פגיעים במיוחד. לאחר שעוברים את התקופה המוקדמת הזו, הסיכויים להישרדות ארוכת טווח הם די טובים.

החוקרים בחנו את שיעורי ההישרדות אודות כ-38,000 חולים עם ממאירויות המטולוגיות או מחלות אחרות שעברו השתלה אלוגנאית ראשונה של תאי גזע בין 1994-2005. הנתונים נאספו מ-286 מרכזי השתלה בקנה וארצות הברית ונבחנו במרווחים של שנתיים.

במהלך תקופת מהחקר נרשמה עליה של 45% בשימוש בהשתלה אלוגנאית של תאי גזע בחולים עם ALL, AML, MDS, מחלת הודג’קין ולימפומה שאינה הודג’קין.

בחולים עם AML, שיעורי ההישרדות לאחר 100 ימים בהפוגה מלאה ראשונה לאחר השתלה אלוגנאית מאח/ות עלו מ-85% ל-94% במהלך תקופת המחקר (p<0.001); השיפור בתרומה מאדם שאינו קרוב משפחה היה אף גדול יותר מ-63% ל-86% (p<0.001). מגמה זו המשיכה בחולי AMך, בחולים עם תורמים שאינם קרובי משפחה, עם הישרדות לאחר שנה שעלתה מ-48% ל-63%. בחולי AML לאחר השתלה אלוגנאית מאח/ות, שיעורי ההישרדות לאחר שנה אחת לא השתפרו משמעותית במהלך שנה.

התוצאות היו דומות בחולים עם ALL ו-MDS.

בחולים עם תורמים שאינם קרובי משפחה, שיעורי ההישרדות השתפרו חלקית בשל הרזולוציה הגבוהה יותר של בדיקות HLA והתאמה של מספר רב יותר של אתרים עם תורמים שאינם קרובי משפחה.

במהלך תקופת המחקר חלה עליה בשיעורי הטיפול ב-Tacrolimus למניעת GVHD (מ-120 ל-2,886 מקרים). באותה עת, חלה ירידה במשטרי הטיפול המבוססים על Cyclosporine (מ-3,246 ל-3,012 מקרים) ומשטרי טיפול להפחתת מספר תאי T (מ-900 ל-358 מקרים).

הופעת מספר חלופות טיפול במהלך תקופת המחקר הביאה לשינוי בהתוויות להשתלה אלוגנאית של תאי גזע בחלק מהמצבים.

J Clin Oncol. Published online May 28, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה