Hematology Other

מה בין דום נשימה בשינה ובין תמותה עקב מחלות ממאירות? (מתוך הכנס הבינלאומי מטעם ה-American Thoracic Society)

במחקר שעקב אחר למעלה מ-1,500 עובדים בוויסקונסין במשך למעלה מעשרים שנים, זיהו חוקרים קשר בין דום נשימה בשינה, בעיקר בצורות החמורות של ההפרעה, ובין עליה ניכרת בסיכון לתמותה עקב מחלות ממאירות. ממצאי המחקר הוצגו במהלך הכנס הבינלאומי מטעם ה-American Thoracic Society.

במסגרת המחקר, החולים עם דום נשימה בשינה בדרגה חמורה נרשם סיכון יחסי לתמותה עקב ממאירות של 4.8 (P=0.0052) כאשר החוקרים התבססו על מדד AHI (Apnea-Hypopnea Index) לסיווג הפרעות נשימה בשינה. כאשר החוקרים חישבו את מדד היפוקסמיה (אחוז הזמן עם ריוויון חמצן מתחת ל-90%), הסיכון היחסי לתמותה עקב ממאירות נע בין 2.9 באלו עם דום נשימה בשינה בדרגה בינונית ועד 8.6 באלו עם הפרעה חמורה.

החוקרים מדגישים כי זהו המחקר הראשון שהדגים קשר בין דום נשימה בשינה ובין סיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות ממאירות.

לדברי החוקרים, היפוקסיה כרונית, או אספקת חמצן לא-מספקת, נקשרה עם תנגודת תרפויטית לטיפולים כנגד מחלות ממאירות והתקדמות גידול במחקרים מעבדתיים, ולכן יש היגיון בממצאים אלו.

מבין 1522 החולים שנכללו במחקר, 365 (24%) סבלו מדום נשימה בשינה בדרגה קלה, לכל הפחות, ו-59 (4%) סבלו מדום נשימה בשינה בדרגה חמורה. החוקרים כללו תשעה משתתפים שהשתמשו במכשירי CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). הם מציינים כי השימוש במכשיר היה סמן טוב לדום נשימה בשינה לאחרונה. הקשר בין דום נשימה בשינה ובין תמותה עקב מחלות ממאירות נותר גם לאחר שהחוקרים לא כללו את אלו שטופלו במכשירי CPAP.

המשתתפים השלימו שאלונים להערכת רמת ההשכלה, המצב הבריאותי הכללי, פעילות גופנית, מדד BMI, אבחנה של סוכרת וישנוניות במהלך שעות היום. הקשר בין סיכון מוגבר לתמותה עקב ממאירות ובין דום נשימה בשינה לא היה תלוי בהשמנה או בישנוניות במהלך שעות היום.

לאחר 22 שנות מעקב, תועדו 112 מקרי תמותה במדגם, 50 מהם יוחסו למחלות ממאירות. הסיבה הנפוצה ביותר לתמותה עקב ממאירות הייתה סרטן ריאות, אך מקרי תמותה יוחסו גם לממאירויות של המעי הגס והרקטום, רירית הרחם, שחלות, שד, מוח, שלפוחית שתן וכבד.

במדגם המחקר, נרשמו 31 מקרי תמותה עקב ממאירות באלו ללא דום נשימה בשינה ו-19 מקרי תמותה באלו עם דום נשימה בשינה בדרגה קלה, בינונית או חמורה.

החוקרים מציינים כי ייתכן וטיפול במכשיר CPAP מפחית את היכון לממאירות או תמותה עקב ממאירות, אך לא סביר כי אי פעם ייערך מחקר להערכת השערה זו בשל סוגיות אתיות.

מתוך הכנס הבינלאומי מטעם ה-American Thoracic Society

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה