Hematology Other

אנמיה בנשים שלאחר גיל המעבר קשורה בהרגלי תזונה לקויים (מתוך Journal of the American Dietetic Association)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר תצפיתי חדש שמקורו ב-Women’s Health Initiative (WHI) אשר פורסם בגיליון אפריל של ירחון Journal of the American Dietetic Association עולה כי אנמיה קשורה בתזונה לקויה בקרב נשים שלאחר גיל המעבר.

לדברי החוקרים, אנמיה תזונתית כוללת את סוגי האנמיה הקשורים בצריכה בלתי מספקת לאורך זמן של חומצה פולית, ויטמין B12, ברזל, חלבון וויטמין C. הם שיערו כי מספר רב יותר של הרגלי תזונה לקויים הקשורים במרכיבים תזונתיים אלו יהיה קשור בסיכון גבוה יותר לאנמיה ארעית ומתמשכת.

על מנת לבחון השערתם זו, עשו החוקרים שימוש בנתוני מחקר ה-WHI observational cohort study (WHI-OS), אשר כלל מדגם לונגיטודינלי של נשים שלאחר גיל המעבר. סך של 93,676 נשים בגילאי 50 עד 79 שנים שלאחר גיל המעבר גויסו בארבעים מרכזים קליניים ברחבי ארצות הברית. הנשים גויסו בין השנים 1993 ו-1998, ואיסוף המידע הושלם בשנת 2000.

החוקרים ביקשו להעריך את תזונתם של הנשים באמצעות שאלון תכיפות צריכת מוצרי מזון שונים, תוך התייחסות לברזל, ויטמין B12, חומצה פולית, בשר אדום ודגני בוקר קרים. הצריכה התזונתית עבור נשים בגיל העולה על חמישים שנים שימשה כנקודת ייחוס למדידת החסרים התזונתיים. אנמיה הוגדרה כריכוז המוגלובין בדם של פחות מ-120g/L, ואנמיה עיקשת הוגדרה כאנמיה אשר הייתה קיימת בכל מדידה.

החוקרים מדווחים כי אנמיה זוהתה בקרב 3,979 (5.5%) מהמשתתפות. צריכה לקויה של המרכיבים התזונתיים הקשורים באנמיה הייתה פחות נפוצה בקרב נשים לבנות שאינן ממוצא היספאני (7.4%) לעומת כל גזע או קבוצה אתנית אחרת (14.6%-16.3%).

החוקרים מוסיפים כי עישון, גיל ומדד מסת הגוף (BMI) היו קשורים באנמיה. נשים עם אנמיה דיווחו על צריכה תזונתית נמוכה יותר של בשר אדום, חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין C וברזל. בנוסף, חסרים בצריכה התזונתית של מרכיב אחד מהמרכיבים התזונתיים האמורים היה קשור בסיכון מוגבר ב-21% להתפתחות אנמיה עיקשת (OR, 1.21; 95% CI = 1.05-1.41), בעוד ששלושה חסרים שכאלו היו קשורים בסיכון מוגבר ב-44% (OR, 1.44; 95% CI = 1.20-1.73).

חסרים בצריכה הכוללת של מרכיב תזונתי אחד מאלו שהוזכרו היו קשורים בסיכון מוגבר ב-34% להתפתחות אנמיה עיקשת (OR, 1.34; 95% CI = 1.14-1.56), וחסרים בצריכה הכוללת של שלושה מרכיבים שכאלו היו קשורים בסיכון מוגבר ב-56% (OR, 1.56; 95% CI = 1.25-1.95).

במאמר מערכת אשר פורסם באותו גיליון ומתייחס לפרסום הדברים, טוענים מומחים בתחום כי המדובר באחד המחקרים הפרוספקטיביים הגדולים ביותר אשר בוחנים אנמיה ותזונה בקרב נשים אמריקאיות שלאחר גיל המעבר. הם מוסיפים כי הממצאים נותנים משנה תוקף לשימוש בשאלוני תכיפות צריכת מוצרי מזון (Food frequency questionnaire, FFQ) במסגרת מחקרים אפידמיולוגיים גדולים הבוחנים את הקשר בין תזונה ובין הסיכון להתפתחות אנמיה.

עם זאת, המומחים טוענים כי רמות הצריכה הממוצעות של המרכיבים התזונתיים שנבדקו מעידות על כך שחלק ממקרי האנמיה שנרשמו בעוקבת ה-WHI-OS לא היו קשורים בתזונה. כך למשל, ידוע לטענתם כי ירידות בהמוגלובין נבועות כתוצאה מחסרים תזונתיים רק כאשר המאגרים מתדלדלים כמעט לחלוטין.

בנוסף, על אף שההערכה המדויקת של אנמיה מאפשרת לקלינאים לסווג את סוג האנמיה ולהמליץ על אפשרויות הטיפול המתאימות, הרי שהכללת מדדים אלו במחקרים אפידמיולוגיים גדולים מלווה בעלות כספית ולפיכך אינה כדאית לדברי המומחים.

J Am Diet Assoc. 2011;111:532-541

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בפלזמה של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלוות בסיכון נמוך יותר לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסגו 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר […]

  • גורמי סיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים עם לימפומה מסוג DLBCL (מתוך Leuk Lymphoma)

    גורמי סיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים עם לימפומה מסוג DLBCL (מתוך Leuk Lymphoma)

    במאמר שפורסם בכתב העת Leukemia & Lymphoma מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי גיל מתקדם, מין זכר, שלב מוקדם יותר של הגידול באבחנה, כימותרפיה, קרינה וניתוח מלווים כולם בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים עם אבחנה של לימפומה מסוג DLBCL (או Diffuse Large B Cell Lymphoma). מטרת המחקר […]

  • צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה יותר של אבץ וסידן לפני הפריה מלווה בסיכויים נמוכים יותר לאבחנה של הפרעות יתר לחץ דם של היריון, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות יתר לחץ דם של היריון הן הגורם השני בשכיחותו לתמותה אימהית, לאחר דימום אימהי. מחקר קודם מצא כי הפרעות יתר לחץ […]

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה