Hematology Other

מטפורמין והסיכון המטבולי בעקבות טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות (מתוך Journal of Clinical Psychiatry)

מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמה ב-Journal of Clinical Psychiatry עולה כי מטפורמין (גלוקופג’) מביא לנסיגה בסיכונים המטבוליים הכרוכים בטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות.

החוקרים בחנו את ההשפעה של מטפורמין על מדדים אנתרופומטריים ועמידות לאינסולין, על-בסיס נתונים משישה מחקרים אקראיים, שכלל 336 משתתפים שנטלו תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות.

התרופות האנטי-פסיכוטיות כוללות את Risperidone (ריספרדל), Olanzapine (זיפרקסה), Quetiapine (סרוקואל), Ziprasidone (גאודון), Clozapine (לפונקס), Sulpiride (מודאל), Iloperidone, Aripiprazole, Paliperidone (אינווגה), Melperone, Bifeprunox, Amisulpride (סוליאן), Zoltepine ו-Sertindole (סרדולקט).

בהשוואה לפלסבו, מטפורמין הביא לירידה משמעותית במשקל, בערכי BMI, היקף המותניים ובעמידות לאינסולין בחולים שנטלו תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות.

בחולים שנטלו מטפורמין תועדה מגמה של ירידה בסיכון להתפתחות סוכרת, אך משך המעקב הקצר וגודל המדגם הקטן של המחקרים הזמינים לא אפשר לקבוע אם מדובר במגמה משמעותית.

היתרונות של מטפורמין נותרו כאשר החוקרים סיווגו את החולים לפי גיל (מבוגרים או ילדים/מתבגרים) ולפי מצב החשיפה לתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות (חשיפה חדשה או חשיפה קודמת).

החוקרים מציינים כי לעודד שינויים בהרגלי החיים בשלב מוקדם במהלך הטיפול, בכדי להימנע מההשפעות המטבוליות האפשריות, אך במידה ואלו נכשלים, ולא ניתן להחליף לתרופה אנטי-פסיכוטית אחרת, מומלץ מתן טיפול במטפורמין, עם ניטור הולם, להפחתת הסיכונים המטבוליים.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים ארוכי-טווח נוספים, במטרה להבין טוב יותר את הנושא.

J Clin Psychiatry 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה