Hematology Other

האם תוספי וויטמין D מסייעים במניעת סרטן שד? (מתוך American Journal of Clinical Nutrition)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-American Journal of Clinical Nutrition עולה כי תוספי וויטמין D עשויים להפחית את הסיכון לסרטן שד בנשים עם צריכה נמוכה יחסית של וויטמין D. מהמחקר עולה בנוסף מגמה שלילית משמעותית עם צריכת קלציום מוגברת, אך לא הודגמה אינטראקציה בין וויטמין D וקלציום.

עם זאת, החוקרים מציינים כי לא זוהה קשר בין צריכה משולבת של וויטמין D או קלציום שמקורם במזון ותוספים ובין הסיכון לסרטן שד.

החוקרים כותבים כי לא ברור אם הקשר האפשרי בין וויטמין D שמקורו בתזונה ובין הסיכון המופחת לסרטן שד מושפע מקלציום. כמו כן, לא ברור אם הקשר בין וויטמין D בתזונה ובין סרטן שד משתנה לפי מצב המנופאוזה.

במטרה לבחון את הנושאים הללו, החוקרים התבססו על מאגר Ontario Cancer Registry וזיהו 3101 נשים בגילאי 25-74 שנים, שאובחנו בין יוני 2002 ועד אפריל 2003, עם גידול שד מוכח בבדיקה פתולוגית (קבוצת מקרים). החוקרים התבססו על חיוג מספרים אקראי לזיהוי 3471 נשים תואמות ללא סרטן שד (קבוצת ביקורות). כל הנשים השלימו שאלון אפידמיולוגי ושאלון תזונתי (Modified Block Food Frequency Questionnaire) להערכת 178 מזונות ותוספים.

החוקרים זיהו קשר בין תוספי וויטמין D במינון של מעל 10 מיקרוגרם ליום (400 IU/day) ובין ירידה בסיכון לסרטן שד (Adjusted OR = 0.76,  95% CI = 0.59-0.98). עם זאת, לא זוהה קשר מנה-תגובה.

החוקרים מציינים כי הצריכה הממוצעת של וויטמין D בקרב המשתתפות במחקר הייתה נמוכה. רק 13% מקבוצת המקרים ו-14% מהביקורות דיווחו על נטילת תכשיר-יחיד של תוסף וויטמין D או שמן דגים. לא זוהתה עדות לקשר בין צריכת וויטמין D הכוללת או צריכת וויטמין D שמקורו במוצרי מזון בלבד ובין הסיכון לסרטן שד.

בנוסף, לא תועד קשר מובהק סטטיסטית בין צריכת קלציום שמקורו במוצרי מזון, תוספים, או סך צריכת הקלציום ובין הסיכון לסרטן שד; עם זאת, תועדה מגמה שלילית משמעותית לאורך קטגוריות נטילת תוספי קלציום (p=0.04). נטילת תוספי קלציום הייתה נפוצה יותר בקרב המשתתפות במחקר, בהשוואה לנטילת תוספי וויטמין D (33% מקבוצת המקרים ו-35% מהביקורות נטלו קלציום).

יתרה מזאת, התוצאות אינן מעידות על אינטראקציה בין צריכת קלציום וויטמין D, ושני המשתנים הללו לא היו ערפלנים אחד של השני. כמו כן, לא זוהתה אינטראקציה משמעותית בין וויטמין D, קלציום, שלב המנופאוזה או צריכת מולטי-וויטמינים ובין הסיכון לסרטן שד.

החוקרים כותבים כי מדידת וויטמין D או קלציום ממוצרי מזון, בניגוד לתוספים, מועדת להטיה. כמו כן, ייתכן כי מוצרי מזון המכילים וויטמין D וקלציום מכילים מרכיבים מזיקים אחרים, הסותרים את היתרונות האפשריים של וויטמין D, דוגמת שומן בחלב. יתרה מזאת, לא ניתן לשלול את האפשרות כי הקשר שזוהה היה מקרי. עם זאת, העובדה שלא זוהה קשר בין נטילת מולטי-וויטמינים ובין הסיכון לסרטן שד מעידה על כך שהקשר אינו בשל ערפלנים אחרים שלא נמדדו.

יתרונות המחקר כוללים את גודל המדגם הגדול, גיוס מבוסס-אוכלוסייה של מקרים וביקורות, ושיעורי היענות גבוהים. מגבלות המחקר כוללות מבנה מחקר תצפיתי, אפשרות להטיה במדידה של וויטמין D או קלציום ממוצרי מזון לעומת תוספים, ואפשרות לתוצאות אקראיות או ערפלנים נוספים.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

Am J Clin Nutr. Published online April 14, 2010

לידיעה במדסקייפ

רוצים להביע את דעתכם? בואו להשתתף בדיון בפורום e-med.healthclub

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה