Hematology Other

מיקרוספרות Yttrium-90 עשויות לשפר הישרדות חולים עם סרטן הכבד (מתוך כנס ה-SIR)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס השנתי ה-35 של ה- Society of Interventional Radiology (SIR), עולה כי מתן תוך-עורקי של מיקרוספרות Yttrium-90 (Y-90) (TheraSphere, MDS Nordion) עשוי להאריך הישרדות חולים עם קרצינומה הפטוצלולרית.

החוקרים מסבירים כי למעלה מ-75% מהחולים עם קרצינומה הפטוצלולרית סובלים מגידול לא-נתיח, אך ייתכן שהטיפול הזעיר-פולשני ב-Y-90 עשוי לשפר את הישרדותם ואת איכות חייהם. לדבריהם, בכל שנה מאובחנים 18,500 מקרים של סרטן הכבד, והסוג השכיח ביותר של ממאירות זו הוא קרצינומה הפטוצלולרית. הם מוסיפים כי אפשרויות הטיפול בסרטן הכבד הן מוגבלות. בעבר נמצא כי כימותרפיה והקרנה חיצונית אינן יעילות בריפוי סרטן לא-נתיח של הכבד. כמו כן, רבים מהחולים סובלים מהפרעה לתפקוד הכבדי, ולכן חשוב שהטיפול לא יגרום לרעילות כבדית נוספת.

במחקר הנוכחי נבדקה היעילות של מתן תוך-עורקי של מיקרוספרות המכילות Y-90 רדיואקטיבי, המעבירות את הקרינה ישירות לגידול. המיקרוספרות, כל אחת ברוחב של 5 כדוריות דם אדומות, מוזרקות באמצעות קטטר מפשעתי לכלי הדם המספק את הגידול. החוקרים מציינים כי בדרך זו, הטיפול מכוון לתאים הממאירים מבלי לפגוע בתאים הבריאים, ואינו כרוך בתופעות לוואי של טיפול סיסטמי.

המחקר נערך בשנים 2003-2008 וכלל 291 משתתפים עם קרצינומה הפטוצלולרית, שעברו 526 טיפולים ב-Y-90. 77% מהמשתתפים היו גברים, 25% מהם מבוגרים מגיל 75 שנים, 73% מהחולים סבלו ממחלה מולטי-פוקאלית, ו-43% מהם סבלו מתרומבוזיס של הוריד הפורטלי. גודל הגידול החציוני היה כ-7 ס”מ עם טווח של 1-22 ס”מ.

החוקרים סיווגו את המשתתפים על סמך דירוג ה- Barcelona Clinic Liver Cancer (BCLC) staging system (A או B) ועל סמך ציון ה- Child-Pugh liver function score (A או B). כמו כן העריכו החוקרים את הזמן עד להתקדמות המחלה, את שיעור התגובה לטיפול, בדקו את הרעילות וההישרדות ע”פ שלב המחלה, ועשו שימוש ב-Response Evaluation Criteria in Solid Tumors (RECIST) על מנת להעריך את התכווצות הגידול.

מתוצאות המחקר עולה כי הזמן הכולל עד להתקדמות המחלה היה 7.9 חודשים (95% CI 6.0-10.3). לדברי החוקרים, מדובר בתוצאות מבטיחות. שיעור התגובה הכולל ע”פ הנחיות ארגון הבריאות העולמי (WHO) היה 42%, ושיעור התגובה ע”פ הנחיות ה- European Association for the Study of the Liver היה 57%.

במחקר נמצא כי הישרדות חולים עם גידול בשלב BCLC A הייתה 26.9 חודשים, לעומת 17.2 חודשים בחולים עם גידול בשלב BCLC B. כמו כן, בחולים עם דירוג Child-Pugh A נצפתה הישרדות של 17.2 חודשים, לעומת 7.7 חודשים בחולים עם דירוג Child Pugh B.

החוקרים מציינים כי ההישרדות הנמוכה ביותר נצפתה בחולים עם דירוג Child Pugh B שסבלו מתרומבוזיס של הוריד הפורטלי. חציון ההישרדות בחולים אלו היה 5.6 חודשים בלבד (95% CI 4.5-6.7). הם מוסיפים כי בהשוואה לחולים עם דירוג Child Pugh B, בחולים עם דירוג Child-Pugh A עם או ללא תרומבוזיס של הוריד הפורטלי, נמצאה לטיפול ב-Y-90 יעילות גבוהה יותר (p=0.002).

תופעות הלוואי השכיחות ביותר שנצפו כללו עייפות (57%), כאב בטן עמום (23%) ובחילה/הקאות (20%).

החוקרים מדווחים כי לאחר המעקב נצפתה ב-58% מהמשתתפים ירידה בדירוג הגידול מ-T3 ל-T2, ו-32 מהחולים הוגדרו כמתאימים להשתלת כבד. לדבריהם, מדובר בממצא חשוב, שכן הוא רומז שייתכן ואפשר להפוך מחלה לא-נתיחה למחלה המתאימה להשתלה ולכן ברת-ריפוי. כמו כן, בחלק מהמקרים הטיפול הוביל לירידה בדירוג המחלה ועל כן למחלה נתיחה וברת-ריפוי באופן אפשרי. לפיכך הם מסכמים כי למיקרוספרות Y-90 יש תפקיד בטיפול בממאירות ראשונית של הכבד, ומוסיפים כי המחקר הדגים מי מהחולים עשויים להרוויח מהטיפול, ועל כן מספק מידע פרוגנוסטי.

כעת מתכננים החוקרים לערוך מחקר הכולל הקצאה אקראית לקבוצת טיפול ב-Y-90 או לטיפולים רגילים, דוגמת Radiofrequency, אבלציה, או כימו-אמבוליזציה.

בדיון שנערך בכנס ציין מומחה מהתחום כי קרצינומה הפטוצלולרית היא מחלה קטלנית, ורבים מהחולים אינם מתאימים לטיפול ניתוחי. לדבריו, הטיפול ב-Y-90 נערך במסגרת אמבולטורית ואינו דורש אשפוז, כרוך במעט תופעות לוואי, ועשוי להפוך את המחלה לברת-ריפוי בחלק מהמקרים ולהאריך את הישרדות החולים במקרים האחרים. המומחה הוסיף כי תוצאות המחקר תואמות לתוצאות עבודות קודמות שבדקו את יעילות הטיפול ב-Y-90, וכי כעת דרושים מחקרים על מנת להעריך את תפקיד הטיפול ביחס לטיפולים הקיימים האחרים בסרטן הכבד.

מתוך הכנס Society of Interventional Radiology (SIR) 35th Annual Scientific Meeting 2010.

לידיעה במדסקייפ


0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה