שכיחות גבוהה של ממצאים אקראיים בבדיקות MRI של הראש להערכת כאבי ראש (מתוך אתר מדסקייפ)

בדיקות MRI של המוח משמשות לעיתים קרובות להערכת חולים עם כאב ראש ראשוני, המהווה כ-90% מכלל כאבי הראש. ממצאים אקראיים או וריאנטים אנטומיים תקינים מזוהים לעיתים קרובות ועשויים לעורר חשש אצל הנבדק ובני המשפחה.

מספר מחקרים דיווחו על ממצאים חריגים במתנדבים בריאים, עם שיעורי הימצאות של ממצאים פתולוגיים בעלי חשיבות קלינית ב-2-8% מהאוכלוסיה הכללית.

במטה-אנליזה שכללה 16 מחקרים עם 19,559 משתתפים בגילאי 0-97 שנים, ללא תסמינים נוירולוגיים, שהשלימו בדיקת MRI של המוח למטרות מחקר או בדיקות סקר, שיעורי ההימצאות של ממצאים אקראיים עמדו על 2.7%. אות מוגבר בחומר הלבן, אוטמים מוחיים שקטים, מיקרו-דימומים מוחיים ווריאנטים אנטומיים לא נכללו. להלן הממצאים האקראיים הנפוצים שזוהו באקראי: גידולים, 0.70% (מנינגיומה, 0.29%; אדנומה בהיפופיזה, 0.15%; גליומה בדרגה נמוכה, 0.05%; נוירומה אקוסטית, 0.03%; ליפומה, 0.04%; אפידרמואיד, 0.03%); מבנה וסקולארי חריג, 0.56% (מפרצת, 0.35%; מלפורמצה קוורנוזית, 0.16%; מלפורמציה של עורק-וריד, 0.05%), ציסטה, 0.54% (ציסטה אראכנואידית, 0.50%; ציסטה קולואידית, 0.04%), מלפורמציה מסוג Chiari I, 0.24%; הידרוצפלוס, 0.10%; נגע דלקתי, 0.09%.

במחקר שכלל 203 מתנדבים בריאים, בגילאי 18-35 שנים, שהשלימו בדיקת MRI, כאשר ב-30.5% זוהו ממצאים החורגים מהנורמה. שלושת הממצאים הנפוצים כללו ציסטה בבלוטה הפינאלית, חלל תת-עכבישי מורחב וציסטה על-שם רתקה. ממצאים אקראיים זוהו ב-9.4% מהמתנדבים, כאשר הממצאים הנפוצים כללו נגע מקרי/לא-חשוב בחומר הלבן ומלפורמציה מסוג Chiari I.

בקרב 180 משתתפים בהם הושלמה הערכה של החלק העליון של הראש והצוואר, ב-3.3% זוהו חריגות מהנורמה וב-36.7% זוהו ממצאים חריגים.

במחקר רטרוספקטיבי להערכת בדיקות MRI ב-2,536 גברים צעירים ובריאים, וריאנטים אנטומיים תקינים זוהו ב-18.14% מהנבדקים.

לאור השכיחות הגבוהה של ממצאים חריגים בבדיקות MRI של הראש, לפני השלמת בדיקת MRI להערכת כאבי ראש, יש להסביר למטופלים כי הסיכוי למצוא ממצא חריג הגורם לכאב הראש הוא קטן מאוד, אך ממצא אקראי או ממצא אנטומי תקין הוא נפוץ. הסבר זה עשוי לצמצם את החרדה של המטופלים ולחסוך זמן לרופאים.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|05/09/2025

ה־Commentary מציג סקירה מקצועית של ניסוי River Stent, אשר בדק את הבטיחות והיעילות של התקנת סטנט ייעודי בסינוסים הוורידיים התוך־גולגולתיים לטיפול ב־Idiopathic Intracranial Hypertension (IIH)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן