ארדיקציית H.pylori מסייעת במניעת דימום מכיב פפטי במבוגרים הנוטלים אספירין (The Lancet)

מחקר חדש מראה שארדיקציית הליקובקטר פילורי מגנה מפני דימום מכיב פפטי הקשור לאספירין, אך ייתכן שתוצאה זו לא תקפה לטווח הארוך

מחקר חדש שפורסם ב-The Lancet מראה שארדיקציית הליקובקטר פילורי מגנה מפני דימום מכיב פפטי הקשור לאספירין, אך ייתכן שתוצאה זו לא תקפה לטווח הארוך. כיבים פפטיים בחולים המטופלים באספירין קשורים לזיהום בהליקובקטר פילורי. מטרת המחקר החדש הייתה לבחון אם ארדיקציית החיידק H.pylori תגן מפני דימום מכיב הקשור לאספירין.

החוקרים ערכו מחקר אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו (Helicobacter Eradication Aspirin Trial [HEAT]) ב-1208 מרכזי טיפול בבריטניה. המטופלים היו בני 60 ומעלה שקיבלו אספירין במינון יומי של 325 מ”ג או פחות עם בדיקת נשיפה חיובית של אוריאה C13 ל-H pylori. חולים שקיבלו תרופות מונעות כיב או מגנות קיבה לא נכללו במחקר. המשתתפים חולקו באקראי (1:1) לקבלת שילוב של קלריתרמיצין פומי 500 מ”ג, מטרונידזול 400 מ”ג ולנסופרזול 30 מ”ג (קבוצת ארדיקציה פעילה), או פלצבו פומי (ביקורת), פעמיים ביום למשך שבוע. התוצא העיקרי היה זמן עד לאשפוז או מוות עקב דימום ברור או עם חשד סביר מכיב פפטי.

בין ה-14 בספטמבר 2012 ל-22 בנובמבר 2017, 30166 חולים עברו בדיקות נשיפה לבדיקת הליקובקטר פילורי, עם 5367 תוצאות חיוביות, כש-5352 חולקו באופן אקראי לקבלת ארדיקציה פעילה (n=2677) או פלצבו (n=2675) והיו בתקופת מעקב חציונית של 5 שנים (IQR 3.9-6.4). ניתוח התוצא העיקרי הראה חריגה משמעותית מהנחות הסיכונים הפרופורציונליות (0.0068p=), הדורש אנליזה על פני תקופות זמן נפרדות. הייתה ירידה משמעותית בשכיחות התוצא הראשוני בקבוצת הארדיקציה הפעילה ב-2.5 שנות המעקב הראשונות בהשוואה לקבוצת הביקורת (שש אפיזודות שנקבעו כדימום מובהק או סביר של כיב פפטי, שיעור של 0.92 [CI 95% 0.41-2.04] לאלף שנות אדם לעומת 17 אפיזודות, שיעור של 2.61 [1.62-4.19] לכל 1000 שנות אדם; [יחס סיכונים [HR] 0·35 95% CI 0.14-0.89 p=0.028,). יתרון זה נותר משמעותי לאחר התאמה לסיכון למוות (p=0.028), אך אבד בתקופת מעקב ארוכה יותר (HR 1.31 [95% CI 0.55-3.11] בתקופה שלאחר המעקב הראשון (2.5 שנים;p=0.54). באשר לתופעות לוואי, הפרעת טעם הייתה התופעה השכיחה ביותר (787 חולים).

למאמר ב-The Lancet

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן