H. Pylori/Ulcer

זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בשכיחות מוגברת של טרשת עורקים תת-קלינית (PLoS One)

זיהום פעיל בהליקובקטר פילורי לווה בהיצרות תת-קלינית משמעותית של העורקים הכליליים באוכלוסיית נבדקים ללא היסטוריה של מחלת עורקים, רמז לחשיבות אבחנה מוקדמת וטיפול בפתוגן זה למניעת התקדמות למחלה גלויה, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת PLoS One.

מדגם המחקר כלל 463 חולים שהשלימו בדיקות רפואיות מרצונם, בין השנים 2007-2014. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 54.2 שנים, 336 מהם היו גברים.

המשתתפים השלימו מבחן אוריאז מהיר לאחר-ביופסיה של רירית הקיבה, באמצעות CLO (Campylobacter-like Organism Test) לזיהוי נוכחות הליקובקטר פילורי ולאחר מכן סווגו לשתי קבוצות, על-בסיס תוצאות המבחן. המשתתפים השלימו גם מדידות PWV (Pulse-Wave Velocity) ובדיקת MDCT (Multidetector Computed Tomography).

כאשר היצרות כלילית משמעותית הוגדרה בנוכחות היצרות של 50% ומעלה בעורק כלילי מג’ורי או בסעיפים שלו, בקבוצת הנבדקים החיוביים ל-CLO (224 נבדקים) תועד סיכוי גבוה למעלה מכפליים, בהשוואה לנבדקים שליליים למבחן (239 נבדקים) להיצרות משמעותית, עם היארעות של 7.6% לעומת 2.9%. גם לאחר תקנון לערפלנים, באלו עם מבחן חיובי תועד יחס סיכויים מתוקן של 2.813.

בקרב משתתפים עם מבחן CLO חיובי תועד ריכוז HDL ממוצע נמוך יותר, בהשוואה לנבדקים עם מבחן שלילי (46.6 לעומת 49.6 מ”ג/ד”ל). רמות טריגליצרידים היו גם כן גבוהות יותר (134.5 לעומת 116.4 מ”ג/ד”ל). יתרה מזאת, מספר המשתתפים עם מדדי סידן בעורקים הכליליים של מעל אפס היה גדול יותר משמעותית באלו עם מבחן חיובי, ומספר המקטעים עם נגעים טרשתיים בכלי הדם היה מעט גבוה יותר באלו עם מבחן CLO חיובי (0.22 לעומת 0.17).

לא תועד הבדל מובהק סטטיסטית במספר הנבדקים עם מדדי סידן בעורק הכלילי של מעל 100 וכן לא זוהו הבדלים בין הקבוצות במאפייני הנגעים הטרשתיים.

למרות שבשתי הקבוצות תועדה שכיחות דומה של סוכרת ויתר לחץ דם, כמו גם טיפול לסוכרת, יתר לחץ דם ונוגדי-טסיות, בקבוצת הנבדקים החיוביים ל-CLO תועדה שכיחות גבוהה יותר של טיפול להפחתת רמות שומנים בדם (15.6% לעומת 10.5%).

המנגנון בו הליקובקטר פילורי תורם להתפתחות טרשת עורקים אינו מובן היטב, אך חלק מהעדויות מציעות כי הפתוגן תורם להפרעה בבקרת מטבוליזם של שומנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות האפשרית של טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי במניעת מחלת עורקים כלילית.

PLoS One 2018; 13 (3)

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

  • היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי התערבות דרך העורק הרדיאלי לטיפול במחלת כלי דם היקפית מהווה גישה בטוחה ויעילה כנגד מגוון סוגי מחלה וסקולארית. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי גישה דרך העורק הרדיאלי משמשת יותר ויותר לפרוצדורות כליליות לאור שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים באתר הדיקור ושיפור שביעות הרצון של […]

  • מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Acta Diabetologica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז ויטמין D גבוה בדם עשוי להשפיע לטובה על בריאות הכבד בחולים עם סוכרת ופיברוזיס כבדי. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי פיברוזיס כבדי הינו סיבוך נפוץ בקרב חולים עם סוכרת. מחקרים קודמים רמזו לקשר בין ויטמין D ובין פיברוזיס כבדי, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה