הערכת התועלת של בדיקת החזר אישון בתגובה לאור בהערכת גלאוקומה (Ophthalmology)

תוצאות אבנורמליות בבדיקת החזר אישון בתגובה לאור (Pupillary Light Reflex) נפוצה בחולים עם גלאוקומה, והבדלים אלו עשויים לשמש להבחנה בין עיניים עם גלאוקומה ועיניים ללא גלאוקומה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה וסקירה ספרותית. עם זאת, חלק מהמומחים טוענים כי התועלת הקלינית של בדיקות אלו עדיין מוגבלת.

החוקרים סיכמו את העדויות מ-30 מחקרים ומצאו כי תוצאות חריגות בבדיקת החזר אישון בתגובה לאור היו נפוצות יותר בחולי גלאוקומה. בניגוד לבדיקת שדות ראיה, הערכת PR אינה דורשת תגובה סובייקטיבית של החולים לגירוי אור, ועשויה לספק גישה חליפית לבדיקת תפקוד עצב הראיה.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Medline ו-Embase לזיהוי מחקרים שבחנו את בדיקת PLR בחולים עם גלאוקומה; הם לא כללו מאמרים ללא תקציר באנגלית, אלו שבחנו פחות מעשרה חולים עם גלאוקומה ומחקרים לא מקוריים. ב-30 המחקרים שנכללו בסקירה הסיסטמית, RAPD (Relative Afferent Pupillary Defect) זוהה ב-9-82% מהחולים עם גלאוקומה.

ב-11 המחקרים שנכללו במטה-אנליזה, מההערכות עלה כי לבדיקה רגישות של 0.63 וסגוליות של 0.93. הערך המנבא החיובי והשלילי עמדו על 8.9 ו-0.4, בהתאמה, עם יחס סיכויים אבחנתי של 22.7.

בסקירה נפרדת שלא כללה מחקרים שהתבססו על בדיקת נדנוד אור פנס, הרגישות והסגוליות לזיהוי גלאוקומה עמדו על 0.74 ו-0.85, בהתאמה.

הנזק לתאי גנגליון בחולי גלאוקומה תורם לליקוי בבדיקת PLR, אך מרבית הבדיקות לא הצליחו להבחין בין הנזק הנ”ל ובין מצבים פתולוגיים אחרים.

Ophthalmology. Published online June 26, 2013

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן