Glaucoma

גלאוקומה – הסיכון להתפתחות גלאוקומה בעיניים עם וללא פסאודואקספוליאציה

התוצאות של Ocular Hypertension Treatment Study (OHTS) הראו שטיפול עשוי למנוע או לעקב את התפתחות גלאוקומה בחולים עם יתר לחץ תוך עייני.

מספר מחקרים אחרים מצביעים על כך שרוב החולים עם יתר לחץ תוך עייני ללא טיפול לא מפתחים גלאוקומה גם לאחר מעקב ארוך. 

כשמביאים בחשבון את תופעות הלוואי של טיפול ממושך להורדת לחץ תוך עייני העלולים לכלול יצירת ירוד וקושי בסיום הטיפול שהותחל, ייתכן שלא כל החולים עם יתר לחץ תוך עייני צריכים לקבל טיפול פרופילקטי. 

גם המחברים של ה- OHTS מסכמים שמהתוצאות שלהם אין להסיק שיש לטפל בכל המקרים עם יתר לחץ תוך עייני אלא שעל הרופאים לגלות תת-אוכלוסיות עם סיכון בינוני או גבוה לפתח גלאוקומה ולטפל בהם. אי לכך חשוב לאבחן תת-אוכלוסיות אלה שבסיכון רב יותר.

כיום ידוע ש- pseudoexfoliation glaucoma איננה גלאוקומה משנית נדירה המאובחנת רק בארצות סקנדינביות, אלא יכולה להופיע בכל העולם, אולם, עדיין יש צורך בהגדלת המודעות לחשיבותה.

ההשפעה של הפסאודואקספוליאציה על הפרוגנוזה של יתר לחץ תוך עייני הינה נושא חשוב בעיקר לאור הממצאים בנוגע ליתרונות שבטיפולים להורדת לחץ בחולי יתר לחץ תוך עייני.

מחקרים קודמים הראו ששכיחות התפתחות גלאוקומה גבוהה יותר בחולים עם פסאודואקספוליאציה בהשוואה לחולים ללא פסאודואקספוליאציה. נמצא שהפסאודואקספוליאציה מהווה גורם סיכון בלתי תלוי בחולי יתר לחץ תוך עייני. 

במחקרים אחדים נמצאה כבר שכיחות גבוהה של התפתחות גלאוקומה בחולי יתר לחץ תוך עייני עם פסאודואקספוליאציה אולם במחקרים אלה נמצאו ליקויים מתודולוגיים שונים.

המטרה של המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את השפעת פסאודואקספוליאציה על הסיכון לפתח גלאוקומה בחולים עם יתר לחץ תוך עייני שאובחנו בבדיקות סקירה נרחבות לגלאוקומה שנערכו ב- Malmö כחלק מה- Early Manifest Glaucoma Trial.

המחקר התבצע בשבדיה, במחלקת העיניים של Malmö University Hospital, University of Lund, Malmö . המחקר התבסס על בדיקות סקר של 32918 משתתפים מבוגרים בין השנים 1992 ל- 1997.

המדד העיקרי היה התפתחות גלאוקומה לפי בדיקת שדה הראיה. משתתפים עם לחץ תוך עייני של 24 עד 32 מ”מ כספית ופסאודואקספוליאציה הושוו למשתתפים מתאימים עם לחץ דומה ללא פסאודואספוליאציה. ההתאמה הייתה בלחץ התוך עייני הבסיסי, הגיל והמין.

המשתתפים של שתי הקבוצות הוזמנו לבדיקות חוזרות בהן בוצעה בדיקה ממוחשבת של שדות הראיה ונבדקו גם חדות הראיה, הרפרקציה, הלחץ התוך עייני ועובי הקרנית המרכזית.

נמצא שלאחר מעקב ממוצע של 8.7 שנים (טווח של 6.3 עד 11.4 שנים) התפתחה גלאוקומה ב- 54 נבדקים המהווים 55.1% מתוך 98 נבדקים עם פסאודואקספוליאציה בבדיקה שבתחילת המחקר, ו- 27 נבדקים המהווים 27.6% מתוך 98 נבדקים ללא פסאודואקספוליאציה. ה-  risk ratio היה 2 ומשמעותי מאד מבחינה סטטיסטית.

המסקנה היא ששיעור המעבר מיתר לחץ תוך עייני לגלאוקומה היה גבוה פי שניים בנבדקים עם יתר לחץ תוך עייני ופסאודואקספוליאציה מאשר בקבוצת הביקורת שלהם. אי לכך פסאודואקספוליאציה הינו גורם סיכון בלתי תלוי חזק להתפתחות גלאוקומה בנבדקים עם יתר לחץ תוך עייני.

Grødum K, Heijl K,  Bengtsson B:
Risk of glaucoma in ocular hypertension with and without pseudoexfoliation

Ophthalmology 2005;112:386-390

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאובדן ראיה חמור בחולים עם גלאוקומה ניאווסקולארית (Clin Ophthalmol)

    גורמי סיכון לאובדן ראיה חמור בחולים עם גלאוקומה ניאווסקולארית (Clin Ophthalmol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Ophthalmology עולה כי ישנם מספר גורמי סיכון אפשריים להתקדמות ירידה בראיה בקרב חולים עם גלאוקומה ניאווסקולארית, כולל שלב המחלה באבחנה, גיל, מין, היסטוריה של סוכרת מסוג 2 ומצב ביטוחי. מניעה ואבחנה מוצלחת של גלאוקומה ניאווסקולארית, העלולה להוביל לעליה בלחץ תוך-עיני ואובדן ראיה משמעותי, כוללות הבנה מעמיקה של הגורמים […]

  • אבחנה מבדלת בין גלאוקומה ללחץ על הכיאסמה באמצעות OCT, פרופ' מרדכי רוזנר

    אבחנה מבדלת בין גלאוקומה ללחץ על הכיאסמה באמצעות OCT, פרופ' מרדכי רוזנר

    בחולים עם גידולים היוצרים לחץ על הכיאסמה, המנבא המשמעותי ביותר לתוצאות טובות מבחינת הראייה הינו ניתוח בשלב מוקדם. החולים עשויים לא להיות מודעים למצב התחלתי של לחץ על הכיאסמה עד לשלב מתקדם יותר בו איבוד השדה עמוק או מגיע למרכז. גם במרפאת גלאוקומה בה מבצעים מעקב של שדה הראייה  קיימת סכנה של אבחנה מאוחרת של […]

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

  • גלאוקומה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Ophthalmology)

    גלאוקומה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Ophthalmology)

    בחולים עם אבחנה של גלאוקומה תתכן תועלת לניטור מוגבר אחר תסמיני דמנציה, בפרט באלו שאובחנו עם המחלה העינית בגיל 80 או מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Ophthalmology. החוקרים כותבים כי זהו המחקר הגדול ביותר להערכת הסיכון לדמנציה בחולי גלאוקומה. גודל המדגם הגדול מספק עוצמה סטטיסטית גבוהה להערכת תתי-סוגים של גלאוקומה וסוגי […]

  • נוקשות עורקים עשויה לנבא סיכון לגלאוקומה (Am J Ophthalmol)

    נוקשות עורקים עשויה לנבא סיכון לגלאוקומה (Am J Ophthalmol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology עולה כי נוקשות עורקים מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין נוקשות עורקים ובין גלאוקומה, לצורך כך הם כללו 4,713 משתתפים (גיל ממוצע של 66 שנים, 58% גברים) ללא מחלה עינית בתחילת המחקר בין אפריל 2021 ועד נובמבר 2012. הערכת […]

  • אומידנפג איזופרופיל לעומת טימולול לטיפול בחולי גלאוקומה ויתר לחץ תוך־עיני, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    אומידנפג איזופרופיל לעומת טימולול לטיפול בחולי גלאוקומה ויתר לחץ תוך־עיני, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה היא קבוצת מחלות של עצב הראייה עם הידרדרות בראיה, שמהווה אחת מהסיבות המובילות לעיוורון בלתי הפיך בכל העולם. עליית לחץ תוך־עיני היא הגורם התורם העיקרי להידרדרות גלאוקומה פתוחת זווית ויתר לחץ תוך־עיני. הורדת הלחץ התוך־עיני הינה עדיין המטרה העיקרית של הטיפול בגלאוקומה. הוכח שהורדת הלחץ התוך־עיני באמצעות תרופות מעכבת את התקדמות המחלה. אנלוגים של […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • כלים מבוססי טלפון חכם מסייעים בטיפול בחולים עם גלאוקומה (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    כלים מבוססי טלפון חכם מסייעים בטיפול בחולים עם גלאוקומה (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    מכשירי טלפון חכמים מהווים כלי נפוץ ושימושי מאוד העשוי לסייע לרופאים לטפל טוב יותר בחולים ולסייע לחולים לטייב את הטיפול בעצמם, כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society. מבין האפליקציות הנפוצות ביותר בשימוש, אפליקציית Doximity Dialer מאפשר לרשום מספר טלפון במרפאה ממכשיר פרטי של רופא מטפל. באופן זה, ניתן להשלים שיחת טלפון […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של ניתוח טרבקולקטומיה בגלאוקומה מתקדמת (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של ניתוח טרבקולקטומיה בגלאוקומה מתקדמת (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    בחולים עם אבחנה של גלאוקומה מתקדמת ניתן להציע אפשרות ניתוח טרבקולקטומיה כהתערבות ראשונה, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר Treatment of Advanced Glaucoma Study שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים הפונים בשל גלאוקומה מתקדמת הם אלו המצויים בסיכון לעיוורון במהלך חייהם ויש אי-ודאות מסוימת באשר לגישת הטיפול הטובה ביותר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה