Geriatrics

גורמי סיכון לתמותה עקב מפרצת ודיסקציה של אבי עורקים (J Am Heart Assoc)

לב אי ספיקה

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הרגלי עישון, לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוה, רמות גבוהות של כולסטרול שאינו HDL ורמות נמוכות של חלקיקי HDL מלווים בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות של אבי העורקים, בעוד שסוכרת מלווה בסיכון מופחת לתמותה בחולים אלו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרע מפרצת אבי עורקים ודיסקציה אקוטית של אבי העורקים הינם מצבים מסכני-חיים. אין מחקרים אפידמיולוגיים גדולים להערכת גורמי הסיכון לסיבוכים אלו ומטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות גורמי סיכון לתמותה עקב מחלות אבי עורקים על-סמך נתונים ממדגם מבוסס-אוכלוסייה של חולים מיפן.

מחקר Ibaraki Prefectural Health Study כלל 95,724 חולים שלקחו חלק בבדיקות רפואיות עירוניות בשנת 1993. גורמים שנבחנו במחקר כללו גיל, מין, מדד מסת גוף, לחץ דם, פרופיל שומנים בדם, סוכרת, תרופות לאיזון לחץ דם ורמות שומנים בדם, דפוסי עישון ושתיית אלכוהול.

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשרים בין משתנים אלו ובין תמותה עקב מחלות אבי עורקים.

לאורך חציון מעקב של 26 שנים, 190 משתתפים הלכו לעולמם עקב קרע מפרצת אבי עורקים ו-188 הלכו לעולמם עקב דיסקציה של אבי עורקים.

מניתוח סטטיסטי עלה כי הסיכון לתמותה עקב כלל מחלות אבי עורקים היה גבוה יותר בנוכחות לחץ דם סיסטולי גבוה (יחס סיכון של 1.61, רווח בר-סמך 95% של 1.00-2.59), לחץ דם דיאסטולי גבוה (יחס סיכון של 2.95, רווח בר-סמך 95% של 1.95-4.48), רמות גבוהות של כולסטרול שאינו HDL (יחס סיכון של 1.63, רווח בר-סמך 95% של 1.19-2.24), רמות נמוכות של חלקיקי HDL (יחס סיכון של 1.86, רווח בר-סמך 95% של 1.29-2.68) ועישון כבד (מעל 20 סיגריות ביום, יחס סיכון של 1.86, רווח בר-סמך 95% של 1.66-3.63).

החוקרים מציינים כי אבחנה של סוכרת לוותה בסיכון מופחת לתמותה עקב מחלות אבי עורקים (יחס סיכון של 0.50, רווח בר-סמך 95% של 0.28-0.89).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על החשיבות הפרוגנוסטית של הרגלי עישון, פרופיל שומנים, לחץ דם וסוכרת בחולים עם דיסקציה או מפרצת של אבי העורקים.

J Am Heart Assoc, Apr 12, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    במבוגרים מעל גיל 60 שנים הנוהגים לשתות אלכוהול על-בסיס קבוע ייתכן סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, בעיקר בעקבות מחלות ממאירות או מחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לאחרונה מומחים חשפו פגמים בביצוע מחקרים קודמים שהובילו לטענה הרווחת לפיה צריכת אלכוהול מתונה של […]

  • תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמינים חמורים של מנופאוזה, דוגמת גלי חום ומצב רוח דיכאוני, מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי קל בנשים לאחר-מנופאוזה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חשוב לזהות גורמי סיכון אפשריים התורמים להתפתחות ליקוי קוגניטיבי, דוגמת תסמיני מנופאוזה. זיהוי מוקדם של גורמי סיכון אלו עשוי לסייע במניעה וטיפול בזמן בהפרעות […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה