ליקוי קוגניטיבי קל מלווה בסיכון מוגבר למחשבות אובדניות בקשישים (Acta Psychiatr Scand)

במאמר שפורסם בכתב העת Acta Psychiatrica Scandinavica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ליקוי קוגניטיבי קל מלווה בסיכון מוגבר למחשבות אובדניות פאסיביות בקשישים.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ליקוי קוגניטיבי קל ובין מחשבות אובדניות פסיביות או אקטיביות במדגם מבוסס-אוכלוסייה של קשישים ללא אבחנה קודמת של דמנציה משני מחקרים מבוססי-אוכלוסייה, Prospective Population Study of Women ו-H70-Study.

הערכה נוירו-פסיכיאטרית מקיפה שימשה להערכת המצב הקוגניטיבי, כאשר 182 משתתפים סווגו עם תפקוד קוגניטיבי שמור, 448 אובחנו עם ליקוי קוגניטיבי אך לא ענו על קריטריוני ליקוי קוגניטיבי קל ו-286 אובחנו עם ליקוי קוגניטיבי קל. הערכת מחשבות אובדניות פסיביות/אקטיביות התבססה על שאלות מכוונות.

החוקרים מדווחים כי מחשבות אובדניות פסיביות או אקטיביות בכל חומרה תועדו ב-16% מאלו עם ליקוי קוגניטיבי קל וב-1.1% מאלו עם תפקוד קוגניטיבי שמור.

מהנתונים עולה קשר בין ליקוי קוגניטיבי קל ובין תחושת לאות בשנה האחרונה (יחס סיכויים של 18.32, רווח בר-סמך 95% של 2.44-137.75) ומשאלת מוות (יחס סיכויים של 5.30, רווח בר-סמך 95% של 1.19-23.64) לפי ניתוח סטטיסטי שכלל תקנון למשתנים כמו דיכאון מג’ורי.

מחשבות אובדניות במהלך החיים דווחו בשכיחות גבוהה יותר בקרב חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל (35.7%), בהשוואה לאלו עם תפקוד קוגניטיבי שמור (14.8%).

ממצאי המחקר הצביעו על קשר בין ליקוי קוגניטיבי קל ובין תחושת לאות במהלך החיים (יחס סיכויים של 2.90, רווח בר-סמך 95% של 1.67-5.05). בקרב חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל, ליקוי בזיכרון וביכולת ראיה מרחבית נקשרו עם תחושת לאות בשנה האחרונה ובמהלך החיים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממאי המחקר מצביעים על שכיחות גבוהה יותר של מחשבות אובדניות פאסיביות בשנה האחרונה ובמהלך החיים בקרב חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל, בהשוואה לאלו עם תפקוד קוגניטיבי שמור, עדות לכך שליקוי קוגניטיבי קל הינו גורם סיכון אפשרי לאובדנות.

Acta Psychiatr Scand. 2023 Mar 30

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן