Geriatrics

חשש לשיעור גבוה מהצפוי לאירוע של קרדיטיס/מיו-קרדיטיס לאחר מנת החיסון השנייה לקורונה בקרב צעירים מתחת לגיל 30 (חדשות ערוץ 12, ועדת המעקב לתו”ל לחיסון של משה”ב)

ע”פ דיווח של יואב אבן כתב הבריאות בחדשות קשת הערב,  דו”ח ביניים של ועדת המעקב אחר תופעות הלוואי מהחיסון לקורונה נמצא קשר בין מתן החיסון (בעיקר לאחר המנה השנייה) לבין אירוע של דלקת קרום הלב (פרי-מיוקרדיטיס)  / שריר הלב (מיוקרדיטיס)  בשיעור של 1 לכל 100,000 מתחסנים.

התופעה הייתה נפוצה יותר בקרב גברים צעירים (מתחת לגיל 30) , כאשר השכיחות בקרב קבוצת גיל זו הגיע ל-1 ל-20,000 מתחסנים.

בסה”כ דווח על 62 מקרים של דלקת בשריר הלב ובקרום שריר הלב שהופיעו תוך 30 יום ממתן מנת החיסון השנייה. 2 מהמקרים הללו הסתיימות במוות המטופלים.

ע”פ אבן , מחברי הדו”ח מציינים שעדיין לא הוכח קשר סיבתי. 

אבן ציטט מהדו”ח את מסקנות המחברים שכתבו כי : “אין לדעת אם יש יותר מקרים בתקופה זו (עקב תוספת מקרים לאחר חיסון) או שמדובר במספר מקרים דומים לשנים קודמות והסמיכות היא מקרית בלבד. נמשכים המאמצים לאיסוף הנתונים הרלוונטיים ואיתור השיטות הסטטיסטיות המתאימות לנסיבות הקיימות”

בסיכום הדו”ח כתבו המחברים כי : הרושם הוא שיש עלייה בשכיחות התופעה בעיקר בגברים צעירים בסדר גודל של 1:20,000 לאחר חיסון וכי ישנה סבירות שהופעת המיוקרדיטיס קשורה בקבלת החיסון (בייחוד המנה השנייה). לכן, נראה כי אירועים אלו יכולים להוות סיגנל לקשר אפשרי לחיסון“.

הנתונים הועברו אף לפייזר ול-FDA ול-CDC ולפי הדיווח לא נמצאה תופעה כזו , וההסבר האפשרי הוא שיעור גבוה יחסית של התחסנות של צעירים בישראל.

הדו”ח עצמו שאבן ציטט ממנו עדיין לא פורסם באתר משרד הבריאות, וחבל…לפי אבן הדו”ח נכתב והוגש למנכ”ל משרד הבריאות כבר ב-11/4 אך עד כה טרם פורסם רשמית ע”י המשרד, דבר שמעורר שאלות על השקיפות שחשובה כל כך להמשך מבצע החיסונים (כולל ילדים בהמשך ומנות דחף נוספות). 

יש לציין שמהדו”ח האחרון של הועדה שפורסם ב-1/3 ניתן לראות כאן שאירועים אלה לא היו חריגים באותו הדו”ח, כך שנראה שהעלייה בשכיחות האירוע התרחשה בחודש וחצי האחרונים, כאשר שיעור גבוה יותר של צעירים התחסן בתקופה זו. 

לפי אבן, מחברי הדו”ח מציינים שיש לצפות לשיעור דומה של מקרים גם בקרב מתחסנים בגיל 12-15 מה שוודאי יגדיל את החששות והמחלוקת באשר לצורך וחשיבות מתן החיסונים לילדים בעתיד הקרוב. 

הערת המערכת: אין ספק שבמאזן תועלת (מניעת תחלואה ותמותה מקורונה) מול סיכון (תופעות הלוואי) התועלת עולה ב”גדול” על הסיכון. יחד עם זאת נראה שחשוב להמשיך ולעקוב ולאתר תתי קבוצות שבהן המאזן אולי שונה ומחייב בחינת חלופות באשר למתן החיסון או סוג החיסון. אגב, בהקשר זה היום דיווחנו על פרסום ישראלי נוסף לפיו היו 6 מקרים של שלבקת חוגרת בעקבות החיסון בקרב חולים עם מחלה אוטואימונית/דלקתית ברקע.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם סוכרת מסוג 2 מעלה את הסיכון לתמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית? (Cardiol Res)

    האם סוכרת מסוג 2 מעלה את הסיכון לתמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית? (Cardiol Res)

    במאמר שפורסם בכתב העת Cardiology Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיעורי התמותה של חולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית ירדו בין השנים 1999 עד 2020. גורמי הסיכון למוות לבבי פתאומי עודכנו בקווים המנחים מטעם ה-AHC/ACCF […]

  • היעילות של חסמי ביתא ומעכבי ACE בחולים עם קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית (Cardiol Res)

    היעילות של חסמי ביתא ומעכבי ACE בחולים עם קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית (Cardiol Res)

    במאמר שפורסם בכתב העת Cardiology Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות Carvedilol בשיפור קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית בהיקף גדול יותר ממעכבי ACE. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית הינה צורה של אי-ספיקת לב עם פרוגנוזה רעה והטיפול הטוב ביותר בחולים אלו אינו מוגדר היטב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי […]

  • הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 4:  מאמר שפורסם ב-JAMA מעדכן באשר להנחיות שפורסמו בכתב העת של ה-American Heart Association הכוללות מגוון היבטים בטיפול, כולל אבחון, החלטות לגבי ביצוע התערבות פולשנית לרה-וסקולריזציה, ייעוץ לשינוי אורח חיים, וטיפול תרופתי אופטימלי.

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא חשוב ביותר – כיצד ניתן לשמור על תפקוד הכליה ולהימנע מאי ספיקת כליות אקוטית לאחר ניתוחי לב. מחקרים חדשים מצביעים על כך שחומצות אמינו עשויות לשחק תפקיד חשוב במניעת אי ספיקת כליות כתוצאה מניתוחי לב. בפרק הזה נבחן את המנגנונים הפועלים, נדון בתוצאות המחקרים, […]

  • טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    בקרב חולים עם כשל נשימתי חד משנית ל-COVID-19 תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר לאחר שנה אחת עם טיפול אנטי-פיברוטי ב-Nintedanib או Pirfenidone, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Pulmonary Medicine. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים מבוגרים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד במטרה להשוות את שיעורי התמותה לאחר שנה אחת ב-167 חולים (גיל […]

  • בינה מלאכותית עשויה לסייע באבחנה של קרדיומיופתיה בנשים הרות (Nature Medicine)

    בינה מלאכותית עשויה לסייע באבחנה של קרדיומיופתיה בנשים הרות (Nature Medicine)

    בדיקת סקר בהנחיית בינה מלאכותית בעזרת סטתוסקופ דיגיטאלי הכפילה את שיעורי אבחנת הפרעה בתפקוד סיסטולי של חדר שמאל בנשים הרות ולאחר-לידה בניגריה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרדיומיופתיה בזמן היריון ולאחר-לידה הינה מחלה מאתגרת לאבחון עקב תסמינים החופפים עם שינויים תקינים בהיריון. בדיקות סקר בהנחיית בינה […]

  • טיפול ב-Hydroxychloroquine עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולי לופוס (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Hydroxychloroquine עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולי לופוס (JAMA Netw Open)

    טיפול ב- Hydroxychloroquine מלווה בסיכון מופחת לאוטם לבבי, אירוע מוחי ואירועים תרומבואמבוליים אחרים בחולים עם אבחנה של לופוס, השפעה מגנה זו פוחתת לאחר הפסקת הטיפול התרופתי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין חשיפה ל- Hydroxychloroquine ובין הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולי לופוס. מדגם המחקר כלל 52,883 […]

  • שינויים חריגים בקצב הלב מלווים בסיכון מוגבר לתמותה בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    שינויים חריגים בקצב הלב מלווים בסיכון מוגבר לתמותה בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    הפרעה בשונות היומית בקצב הלב מלווה בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת רבת-שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 349 חולים עם סוכרת מסוג 2 (81%) או מסוג 1 ממחקר CHAMPION; כמחציתם היו נשים ובגיל ממוצע […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה