Geriatrics

סיפור אישי: מטופלת עם סוכרת מסוג 1 ואבחנה של COVID-19 והתייחסותו של פרופ’ איתמר רז, יו”ר המועצה הלאומית לסוכרת למקרה

במאמר שכתבה עבור DiaTribe שיתפה סינתיה קסטינגריס, אישה בת 31 עם סוכרת מסוג 1 את החוויה שלה לאחר שאובחנה עם COVID-19. סינתיה החלימה מהזיהום הנגיפי ובחרה לשתף את הקוראים כיצד מחלת הסוכרת הכינה אותה להתמודד עם נגיף הקורונה החדש.

סינתיה כותבת כי היא נשואה ואם לשניים המתגוררת מחוץ לעיר ניו-יורק. למרות אתגרים רבים במהלך חייה, היא הקימה את אתר ThisDiabetic.com בו מעצבת פריטים שנועדו להקל על חייהם של חולי סוכרת, להעצים את המטופלים ולהגביר את המודעות למחלה. כעת, היא בחרה לשתף את החוויה שלה בעקבות אבחנת COVID-19 וטוענת כי מהניסיון שלה ייתכן וסוכרת אינה בהכרח חיסרון וייתכן כי דווקא ההתמודדות עם מחלה כרונית מובילה את החולים במחלה למצוא דרכים להתמודד עם מחלה זיהומית וכי חוסן מסייע בהתמודדות עם מצב זה.

סינתיה משתפת כי היא עברה תהליך שכלל מעבר מפחד מוחלט מהדבקות בנגיף עד שנמצאה חיובית לזיהום הנגיפי. כמו רבים אחרים, גם היא נחשפה כל יום, מספר פעמים ביום, לדיווחים בכלי התקשורת כי החולים הפגיעים ביותר לסיבוכי המחלה הזיהומית הם הקשישים ואלו הסובלים מסוכרת.

התסמינים המוקדמים של סינתיה תאמו למרבית התסמינים שתוארו ברחבי העולם ולאחר חששות רבים כי נדבקה בזיהום, לאחר שאכן נקבעה אבחנה של COVID-19, הפחד התחלף מיידית בנחישות להילחם בזיהום. להפתעתה, היא גילתה כי בשל העובדה שסבלה מסוכרת במשך שנים רבות היא הייתה בעלת כוחות וניסיון טובים יותר להתמודד עם הזיהום בעידן של משבר בריאותי. כחולת סוכרת היא כבר שולטת באופן ההשפעה של מזון, שינה, דחק, חולי וגורמים רבים אחרים על הגוף ועל רמות הסוכר בדם ובחרה להשתמש בידע זה לטובתה. סינתיה כותבת היא קיבלה החלטה ומצאה עצמה אומרת לכל תא ותא בגופה להילחם בזיהום.

על-פי סינתיה, זהו הלך הרוח של חולים עם סוכרת מסוג 1, המתואר כהלך הרוח של לוחם ברמה 30 (עבור 30 השנים בהן היא התמודדה עם סוכרת מסוג 1). האימונים שחוותה היו בדמות אתגרים עימם התמודדה כל שעה ובכל יום. אמנם מחנכי סוכרת ורופאים מומחים מייעצים לחולים עם סוכרת מסוג 1 כיצד להתמודד עם אתגרים אלו, אך הניסיון של החולים מביא לחידוד עדין של הדברים. כל החלטה הופכת את החולים למודע יותר ומנוסה יותר בתקווה שבפעם הבאה יוכל להגיב טוב יותר.

המחלה החלה עם הופעת כאבי ראש, לאחר מכן הופיעו חום ושיעול. שני ילדיה ובעלה לא פיתחו תסמינים, אם כי בעלה איבד תחושת טעם וריח מספר ימים לפני שחלתה. בדיעבד, זה היה סימן אזהרה כי המשפחה נחשפה לנגיף, כאשר בדומה לבעלה, גם סינתיה איבדה את חוש הטעם והריח.

סינתיה החלה לקרוא מאמרים רבים אודות הנגיף ולכן הצליחה לפרק את הסיטואציה לכמה חלקים לא-רגשיים וכך להתמקד בחלקים בהם ניתן לשלוט, כפי שרבים עושים עם סוכרת. על-בסיס הניסיון הקודם שלה, סינתיה למדה לתמוך בגוף שלה בדרכים שונות, כולל נטילת ויטמינים ותוספים רבים. עם סוכרת, חולים תמיד בוחנים את הנתונים במטרה להגיע לתוצאות הרצויות וסינתיה ניגשה להתמודדות עם COVID-19 באותה דרך: מהם המכשולים, מה מסייע בהסרת המכשולים ומה יכול לעזור בהחלמה.

סינתיה מספרת כי היא קבעה תכנית לימי מחלה, אך באופן מפתיע, מהר מאוד גילתה כי רמות הסוכר בדם לא עלו משמעותית, גם בנוכחות חום ושמחה כי אינה צריכה לרדוף אחר תיקון רמות הסוכר בדם. לאור זאת, היא המשיכה בטיפול במינוני הרגילים של אינסולין ארוך-טווח וקצר-טווח, למרות שלא היה לה תאבון והיא לא כל-כך אכלה. מינון זה היה מספק בכדי למנוע עליית רמות סוכר אפשריות משנית למחלה. למרות שסינתיה נשאה מד סוכר רציף, היא בחרה להשתמש בגלוקומטר במטרה להימנע ממדידות סוכר שגויות עקב לחץ על הרקמה משנית לשהותה במיטה כל היום. היא הקפידה לשמור לצידה משקאות פירות לערכי סוכר נמוכים ומד חום ותיעדה את רמות הסוכר בדם בכל שעות היום והלילה. החום נמשך יומיים וחלף ביום השלישי.

עם זאת, ביום הרביעי הופיעו קשיי נשימה וסינתיה הבינה כי לא מדובר במקרה קל של COVID-19. היא התעוררה למחרת בבוקר עם חום נמוך ונבהלה. לאחר ששוחחה עם הרופא המטפל והומלץ לה לקחת פראצטמול ולהיבדק לקורונה, היא המשיכה לנוח ולחקור את הנושא עוד, הפעם התמקדה רק בדרכים לשפר את התפקוד הריאתי. סינתיה מאמינה כי הודות לאופי של חולי סוכרת, אשר כל הזמן נדרשים להתמודד עם אתגרים והתגובה שלהם היא תמיד לקום מהקרשים, להשאיר את הטעויות בעבר ולהמשיך הלאה, היא הצליחה להימנע מאשפוז בבית חולים.

הרופא המטפל הפנה את סינתיה לבדיקת COVID-19 קרוא לביתה והיא נסעה לאתר. איש צוות רפואי ממוגן היטב והשלים הערכה במטרה לקבוע אם הינה מתאימה להערכה ולאחר מכן הבודקים הגיעו למכוניתה ובהתאם לפרוטוקול, השלימו דגימה מהנחיר השמאלי והימני. לאחר מכן, היא קיבלה הוראה לבידוד עצמי בבית ולהתקשר אליהם בכל מקרה של קשיי נשימה. סינתיה משתפת כי היא נבהלה שלא נעשה יותר ומכך שלא קיבלה מידע נוסף על הזיהום והשלכותיו על הגוף, מידע על מוצרי מזון העשויים לתמוך במערכת החיסון או פעילות גופנית שתסייע לריאות.

כאשר עזבה את מתחם הבדיקה, סינתיה שמחה כי הסוכרת לימדה אותה כל-כך הרבה מאחר והבינה היטב כי מתן החומרים הנדרשים לגוף משפיע על החוויה של המטופל. חולים עם סוכרת לוקחים על עצמם את העבודה של איבר בגוף ומדובר באימון המביא לכך שהם קשובים יותר לגוף, מבינים טוב יותר את מאזן סיבה ותוצאה ומגיבים לשינויים. עם COVID-19, הגישה שלה הייתה לקחת ויטמינים ותוספים במטרה לעצור את שכפול הנגיף, לשפר את תפקוד מערכת החיסון, לסייע לתפקוד התאים ולתמוך בריאות, תוך שהיא קשובה מאוד לתגובות הגוף שלה לצעדים אלו. לאחר מספר ימים, קשיי הנשימה השתפרו.

סינתיה מאמינה כי ללא סוכרת היא לא הייתה ניגשת לריפוי הגוף בדרך זו. כל צעד לקראת ההחלמה לא היה מושלם, אך היה ביכולתה לערוך התאמות ולזהות את הצעדים שהובילו לכיוון הנכון. אישור האבחנה של COVID-19 ארך כשבוע והיא קיבלה שיחת טלפון מהצוות הרפואי עם המידע. עם זאת, בשלב זה היא הצליחה בעצמה להתגבר על החלק המסוכן של המחלה.

נגיף הקורונה החדש הוכיח לעולם כי ישנם דברים בהם בני אדם אינם יכולים לשלוט, אך אין המשמעות כי אין לבני האדם שליטה. בדומה לניהול הטיפול בסוכרת, על החולים להתמקד בדברים בהם הם יכולים לשלוט. סוכרת לימדה את סינתיה כי לפעולות בהן נוקטת יש השפעה רבה על יכולת הגוף להחלים. חולי סוכרת כבר מודעים מאוד לחשיבות המזון שמכניסים לפה כמו גם לחשיבות הלך הרוח ונקיטת יוזמה. בסופו של דבר, המסלול להכשרת הלוחם שחוותה כחולת סוכרת סייע לה בדרכים רבות יותר מכפי ששיערה אי-פעם.

סינתיה מסיימת וכותבת כי היא חשה מבורכת, ברת-מזל ואסירת תודה כי החוויה שלה עם נגיף הקורונה לא הייתה חמורה כפי שחששה, וכי החלימה מהזיהום הנגיפי.

https://diatribe.org/i-had-covid-19-and-type-1-diabetes

פרופ’ איתמר רז, יו”ר המועצה הלאומית לסוכרת ביקש להתייחס לתאור מקרה זה:

בחרתי להביא לכם סיפור מדהים זה שטומן בתוכו הרבה מנהיגות וחוכמת חיים.
אבחנה של סוכרת בגיל הרך יכולה להיות משבר קשה לילד ופעמים רבות אף יותר מכך למשפחתו.
החרדה מחיים עם מוגבלות וצורך לשליטה וניהול נכון של החיים בתלות יום יומית באירועי היפוגליקמיה עם סיכון לאם ולעובר במהלך ההיריון ובעיקר חששות מעתיד של פגיעה וסיבוכים חריפים וכרוניים היא קשה ומאתגרת מאוד.
כרופא אני בוחר יחד עם המטופל ומשפחתו לקחת נשימה עמוקה, להסתכל על האור שבקצה המנהרה וללכת קדימה.
הסוכרת, כמו הקורונה, שמה לנו תמרור “עצור” לחיים של חוסר שליטה וגבולות שהם נחלת רובנו. הסוכרת גם פותחת לנו פתח למנהיגות. מנהיגות בנוגע לאורחות חיינו, לטיפול וליעדי המטרה שיבטיחו לנו אריכות ואיכות חיים.
סינתיה, סוכרתית מאז גיל 9,  המספרת לנו את סיפור חייה המופלא,  המשיכה את חייה בטוב,  הביאה שני ילדים לאוויר העולם והפכה את ניסיונה האישי לנכס לה ולכלל. הסוכרת הוציאה ממנה את כל הטוב ובעיקר את יכולת המנהיגות והתרומה לקהילה.
ההידבקות בקורונה הפכה לגולת הכותרת:  חרדה, התעשתות ויציאה מהפאניקה, גיוס הידע וההרגלים אותם סיגלה בעבר למלחמה וניצחון על הקורונה.
סינתיה משוכנעת בכך שאם לא הייתה סוכרתית, ועם היכולות שרכשה בכדי להתמודד עם הקורונה – הייתה נפגעת באורח קשה יותר,  וגורלה היה מר יותר.
הלקח לסוכרתיים הוא שבכל קושי יש גם טוב, וברגעים של קושי יש לראות את הערך המוסף של הקושי.

לכם הסוכרתיים, סוכרת פעמים רבות מביאה ערך מוסף להתנהלותכם ולהישגיכם בחיים, וכמובן שניהול יום יומי נכון של הסוכרת משיג לכם רווח גדול לבריאות, להתנהלות בחיים ובעיקר להתנהלות בימי משבר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה