Geriatrics

האם יש מקום לאיזון גליקמי הדוק בקשישים? (מתוך כנס ה-IDF)

מקומו של איזון גליקמי הדוק בקשישים היה הנושא שעלה לדיון במהלך כנס מטעם ה-International Diabetes Federation. הדיון כלל שני מומחים בתחום, אשר הציגו גישות שונות למאזן סיכון-תועלת של טיפול אינטנסיבי לאיזון גליקמי בקשישים.

ההנחיות הנוכחיות מטעם ה-Endocrine Society תומכות בהליכי קבלת החלטות משותפים וגישות מותאמות אישית בכל הנוגע לטיפול בסוכרת בקשישים, תוך התייחסות למחלות רקע, סיבוכים ונסיבות מיוחדות.

פרופ’ מונשי (Medha Munshi) מבוסטון התחילה את הדיון וטענה כי אין משמעות לאיזון גליקמי הדוק בקשישים. במהלך הסברת עמדתה היא התמקדה בשתי נקודות עיקריות: התועלת של איזון גליקמי הדוק בקשישים אינה ברור, בעוד שהסיכון עלול להיות גבוה מאוד.

פרופ’ מונשי מסבירה כי מחקרים מעטים כללו משתתפים מעל גיל 65 שנים ולכן המחקרים אינם מספקים עדויות אודות קשישים ובמקרים רבים מוציאים מהמחקרים חולים עם מחלות רקע מרובות, כך שאלו הנותרים במחקרים הם לא אלו אותם פוגשים הרופאים במרפאות.

המחקרים הגדולים להערכת טיפול אינטנסיבי לעומת טיפול סטנדרטי בחולים עם סוכרת מסוג 2, פרט ל-UKPDS, לא הדגימו תועלת מאקרווסקולארית, כאשר במחקר ACCORD הודגם נזק אפשרי לגישת טיפול זה. מהמחקרים הללו עלה כי החולים שהשיגו תוצאות טובות עם איזון גליקמי אינטנסיבי היו צעירים יותר, עם משך מחלה קצר יותר, פחות סיבוכים ומחלות רקע בתחילת הדרך ומצב כללי טוב יותר.

מנגד, אלו בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה על-רקע איזון אינטנסיבי הם החולים הקשישים והשבריריים, עם משך סוכרת ארוך וסיבוכים של המחלה.

בנוסף, פרופ’ מונשי ציינה מחקר עוקבה רטרוספקטיבי משנת 2000 אשר זיהה עקומה בצורת U לקשר בין ריכוז המוגלובין מסוכרר ובין תמותה מכל-סיבה ואירועים לבביים, רמז לכך שקיים סף מעבר לו איזון הדוק מדי עלול להביא לעליה בסיכון לתמותה.

גם התרופות המשמשות לטיפול בקשישים עלולות להיות מסוכנות, כאשר בראש הרשימה ניצב טיפול בקומדין ובמקום השני מופיע אינסולין, תרופות פומיות לאיזון סוכרת היו במקום החמישי. מחקר נוסף זיהה עליה של פי 3.4 בסיכון לתמותה בתוך חמש שנים.

אחת השאלות הלגיטימיות נוגעת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם בקשישים בריאים. בהקשר זה, פרופ’ מונשי התייחסה לתופעת Homeostenosis, סף גופני מעבר לו אין אפשרות להשיב הומיאוסטזיס בנוכחות גורמי דחק, דוגמת היפוגליקמיה המובילה לנפילה, אשפוז, דליריום, או סיבוכים.

פרופסור סוזוקי מטוקיו הציג את העמדה המנוגדת, לפיה ישנה חשיבות לאיזון גליקמי הדוק בקשישים. הוא פתח את דבריו בכך שיפן הינה אחת המדינות עם האוכלוסיה המזדקנת הגדולה ביותר. בדבריו הוא התמקד במספר נקודות: אוכלוסיית הקשישים היא מאוד מגוונת וריכוז המוגלובין מסוכרר אינו מהווה מדד מושלם של איזון גליקמי; בנוסף, אין הסכמה לגבי הגדרת קשישים, כאשר למרות שמרבית המדינות מגדירות קשיש בגיל 65 שנים ומעלה, האו”ם קבע סף של 60 שנים בעוד שהנחיות ה-IDF לטיפול בקשישים עם סוכרת מסוג 2 קובעות סף של 70 שנים.

בכל הנוגע לריכוז המוגלובין מסוכרר, פרופ’ סוזוקי מסביר כי מדד זה אינו משקף את השונות הגליקמי ולכן לא ניתן להתבסס על מדד זה להערכת אירועי היפוגליקמיה. לאחרונה, הודות לזמינות מדי סוכר רציף, חלו שינויים בהגדרת איזון גליקמי “הדוק” מהגדרה המבוססת על ריכוז סוכר ממוצע להגדרה המבוססת על אחוז הזמן בו הסוכר מצוי בטווח היעד.

במחקר TECOS (Trial Evaluating Cardiovascular Outcomes with Sitagliptin), הטיפול ב-Sitagliptin לא הביא לעליה באירועי היפוגליקמיה חמורים בתת-קבוצה של משתתפים בגילאי 75 שנים ומעלה. במספר מחקרים קרדיווסקולאריים שפורסמו לאחרונה שהדגימו תועלת קרדיווסקולארית בחולים עם סוכרת מסוג 2, התועלת בקשישים הייתה דומה. מחקרים אלו כללו את מחקרי REWIND להערכת Dulaglutide, EMPA-REG OUTCOME להערכת Empagliflozin ו-DAPA-HF להערכת Dapagliflozin.

פרופ’ סוזוקי מסיים את דבריו וטוען כי הוא סבור כי חולים קשישים צריכים לקבל טיפול הולם ויעיל למניעת סיבוכי סוכרת.

מתוך כנס ה-IDF

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות AMH (או Anti-Mullerian Hormone) נמוכות יותר בשנות ה-30 לחייהן מלווה בהופעה מוקדמת יותר של מנופאוזה ושכיחות גבוהה יותר של יובש נרתיקי, אך פחות תסמינים פסיכולוגיים לאחר למעלה מעשור. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין רמות AMH בנשים הרות באמצע […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה