Geriatrics

לא נמצא קשר מובהק בין צריכת נתרן יומית באוכלוסייה מבוגרת לסיכון לתמותה , מחלה קרדיווסקולרית או אי ספיקת לב במעקב 10 שנתי (JAMA Intern Med)

מחקר חדש מ-JAMA Intern Med.קובע כי צריכת נתרן ע”י אוכלוסייה מבוגרת במעקב לאורך 10 שנים לא הייתה קשורה באופן מובהק לתמותה, מחלות קרדיווסקולריות או  אי ספיקת לב.  

ברקע מציינים החוקרים כי יש צורך במידע נוסף על המשמעות של  צריכת נתרן בתזונה על תוצאות בריאותיות באוכלוסייה מבוגרת. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת נתרן ותמותה, היארעות של מחלות קרדיווסקולריות (CVD) , ושל אי ספיקת לב (HF) באוכלוסייה מבוגרת.

החוקרים ניתחו נתוני מעקב 10 שנתיים של 2,462 איש בגיל 71-80, שהשתפו במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, פרוספקטיבי שגייס משתתפים בין אפריל 1997 ליולי 1998 .

צריכת נתרן בתזונה בכניסה למחקר הוערכה באמצעות שאלוני תזונה. החוקרים העריכו את צריכת הנתרן כמשתנה מתמשך וכמשתנה קטגורי ברמות הבאות :

פחות מ-1500 מ”ג ליום  (291 משתתפים, 11%)

בין 1500-2300 מג’ ליום (779 משתתפים, 29.5%)

ומעל 2300 מ”ג ליום (1572 משתתפים, 59.5%) .

יעדי המחקר המרכזיים כללו מוות, היארעות של CVD  ו-HF במהלך 10 שנות מעקב. האנליזות של היארעות CVD הייתה מוגבלת ל-1981 משתתפים ללא CVD בתחילת המחקר.

החוקרים מדווחים כי הגיל הממוצע של המשתתפים היה 73.6 שנים, 51.2% מהם נשים, 61.7% לבנים, ו-38.5% שחורים. לאחר 10 שנים, 881 משתתפים נפטרו, 572 פיצחו CVD , ו-398 חלו ב-HF . על בסיס מודל רגרסיה COX יחסי מתואם נמצא שצריכת נתרן לא הייתה קשורה עם תמותה. הסיכון היחסי לכל צריכה של 1 גר’ הייתה 1.03 בטווח 0.98-1.09, P = .27 .

תמותה 10 שנתית הייתה באופן לא מובהק סטטיסטי נמוכה יותר בקבוצה שצרכה בין 1500-2300 מ”ג ליום בהשוואה לקבוצה שצרכה פחות מ-1500 מ”ג ליום, ויותר מ-2300 מ”ג ליום : 30.7% לעומת  33.8%  ו- 35.2% בהתאמה. (P = .07 ).

צריכה של מעל 2300 מ”ג ליום הייתה קשורה עם סיכון גדול יותר, לא מובהק סטטיסטי, במודלים מתואמים, של פי 1.15 לעומת צריכה בין 1500-2300 מ”ג ליום , בטווח בין 0.99-1.35, P = .07).  מידוד של צריכת נתרן עבור צריכה קלורית ו-BMI לא השפיעו באופן מהותי על התוצאות. הסיכון לתמותה היה 1.2 (בטווח 0.93-1.54, P = .16 ) לכל מ”ג / ק”ג ושל 1.11 (בטווח 0.96-1.28, p=,17) לכל 100 מ”ג צריכה יומית לק”ג/מ’ .

במודל מתואם שלוקח בחשבון את הסיכון לתמותה, צריכת נתרן לא הייתה קשורה עם סיכון ל-CVD , או HF . לא הייתה אינטרקציה עקבית עם מין, גזע, או סטטוס יתר לחץ דם עבור כל תוצאה כלשהי שנמצאה במחקר.

החוקרים מסכמים כי באוכלוסייה מבוגרת צרכת נתרן על בסיס שאלוני תזונה לא הייתה קשורה לסיכון לתמותה לאורך 10 שנות מעקב, היארעות של CVD או HF . הם מציינים כי צריכה מעל 2,300 מ”ג נתרן ליום הייתה קשורה עם סיכון מוגבר לא מובהק לתמותה במודלים מתואמים.

JAMA Intern Med. Published online January 19, 2015

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה