Geriatrics

אף פעם לא מאוחר להתחיל פעילות גופנית – גם בגיל המבוגר לפעילות תרומה משמעותית לבריאות (Br J Sports Med)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת British Journal of Sports Medicine , עולה כי לעולם לא מאוחר מדי להתחיל בפעילות גופנית לשיפור המצב הבריאותי. מהמחקר עולה כי בקשישים מאנגליה שהחלו לעסוק בפעילות גופנית נרשמה עליה של למעלה מפי שלוש ליהנות ממצב בריאותי טוב במהלך המעקב, בהשוואה לאלו שהמשיכו באורח חיים סדנטרי.

ממצאי המחקר תומכים ביוזמות שנועדו לעודד קשישים לעסוק בפעילות גופנית, גם אלו בגיל מתקדם. למרות שמחקרים קודמים הדגימו קורלציה משמעותית בין פעילות גופנית ובין סמנים שונים של המצב הבריאותי, מעטים עקבו אחר קשישים במטרה לבחון מה קורה כאשר חל שינוי במצב הפעילות הגופנית בגיל מבוגר.

במסגרת המחקר הנוכחי החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר ELSA (English Longitudinal Study of Ageing ), מדגם ארצי מייצג של אוכלוסיה אנגלית שנולדה לפני 29 בפברואר, 1952. לאחר הוצאת משתתפים עם מחלות כרוניות בתחילת המחקר, נכללו 3,454 משתתפים, בגיל ממוצע של 63.7 שנים בתחילת המחקר.

הם סיווגו את המשתתפים כבריאים במידה וענו על ארבעה קריטריונים: ללא מחלה כרונית, ללא ליקוי קוגניטיבי מג’ורי, ללא ליקוי גופני מג’ורי ועם בריאות מנטאלית טובה.

החוקרים קבעו את רמת הפעילות הגופנית, מצב המחלה והליקוי הגופני על-פי דיווחי החולים. הם קבעו את המצב הקוגניטיבי באמצעות סדרה של מבחנים נוירו-פסיכולוגיים. הם בחנו את הבריאות המנטאלית בעזרת מדד Centre of Epidemiological Studies Depression Scale .

הם גם סיווגו את החולים לשלוש קבוצות פעילות: ללא פעילות מתונה או מאומצת במהלך השבוע, פעילות מתונה לפחות פעם בשבוע ופעילות מאומצת לפחות פעם בשבוע.

הם התבססו על דיווחי המטופלים ולאחר מכן בחנו את הדיווחים הללו באמצעות מדים אובייקטיביים שענדו המשתתפים על שורש כף היד. מהנתונים עלתה קורלציה מתונה בין הדיווחים העצמיים והמדדים האובייקטיביים.

בהשוואת משתתפים בתחילת המחקר ולאחר שמונה שנים, החוקרים מצאו כי באלו שדיווחו על פעילות גופנית מתונה נרשמה עליה של פי 3.12 בסיכוי למצב בריאותי תקין. באלו שדיווחו על פעילות גופנית מאומצת נרשמה עליה של פי 4.3 בסיכוי למצב בריאותי תקין. התוצאות היו מובהקות סטטיסטית.

החוקרים ערכו תקנון לגיל, מין, עישון סיגריות, צריכת אלכוהול, מצב משפחתי ומצב כלכלי ומצאו כי הקשר המשמעותי בין פעילות גופנית ובין המצב הבריאותי נותר על כנו.

הם גם בחנו את הפעילות במהלך ארבע שנים ומצאו כי 8.9% מהמשתתפים במחקר נותרו לא-פעילים, 11.9% הפכו ללא-פעילים, 9% החלו לעסוק בפעילות גופנית ו-70.1% נותרו פעילים גופנית.

לאחר תקנון למשתנים שונים, הם מצאו כי באלו שהחלו לעסוק בפעילות גופנית (מתונה או מאומצת) נרשמה עליה של פי 3.37 בסיכוי למצב בריאותי תקין, בהשוואה לאלו שנותרו לא-פעילים, ובאלו שנותרו פעילים תועדה עליה של פי 7.68 בסיכוי למצב בריאותי תקין, בהשוואה לאלו שנותרו לא-פעילים. התוצאות היו מובהקות סטטיסטית.

ממצאי המחקר מעידים על תועלת משמעותית לפעילות גופנית גם במבוגרים המתחילים לעסוק בפעילות גופנית רק בגיל מבוגר.

Br J Sports Med. Published online November 25, 2013


לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה