Geriatrics

אינדקס גליקמי גבוה מעלה סיכון של נשים מבוגרות לתמותה ממחלות דלקתיות (מתוך ה- American Journal of Clinical Nutrition)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון American Journal of Clinical Nutrition, עולה כי דיאטות עם אינדקס גליקמי גבוה עלולות להיות קשורות למוות ממחלות דלקתיות בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

מן המחקר עולה כי נשים מבוגרות יותר שצרכו דיאטות בעלות אינדקס גליקמי גבוה היו מועדות פי שלוש לתמותה ממחלות דלקתיות, בהשוואה לאלו שצרכו דיאטות עם אינדקס גליקמי נמוך יותר.

החוקרים מסבירים כי העלייה בסיכון שנצפתה במחקר הנוכחי הינה גבוהה יותר מסיכונים שהודגמו בעבר להתפתחות סוכרת סוג 2 או מחלות קרדיו-וסקולאריות.  מאידך, נשים עשויות להפחית סיכון למחלות הקשורות בדלקת כרונית ע”י צריכת דיאטה עם אינדקס גליקמי נמוך.

החוקרים ביקשו לבדוק את הקשר בין אינדקס גליקמי, תזונה סיבית וקבוצות מזון המכילות פחמימות ובין תמותה ממחלות דלקתיות שלא על רקע קרדיו-וסקולארי או סרטני.  כל הנשים במחקר היו לאחר גיל מעבר, ואילו הגברים היו בני 49 שנים לפחות.

מתוצאות המחקר עולה כי 84 מתוך 1,490 הנשים ו 86 מתוך 1,245 הגברים נפטרו ממחלות דלקתיות במהלך תקופה של 13 שנים.  ממידע משאלוני תזונה שמולאו ע”י הנבדקים, עולה כי נשים שצרכו תזונה המצויה בשליש הגבוה של האינדקס הגליקמי היו בעלות סיכון מוגבר פי 3 למוות ממחלה דלקתית בהשוואה לאלו שצרכו כלכלה שדורגה בשליש התחתון של אינדקס גליקמי (יחס סיכון רב משתני שתוקנן לגיל, סוכרת, צריכת אלכוהול וצריכת סיבים: 2.89; p for trend 0.0006).

נשים עם צריכה הולכת ועולה של סוכרים ועמילנים מעובדים (p = 0.04) וצריכה הולכת ופוחתת של לחמים ודגנים (p = 0.008) או של ירקות פרט לתפוחי אדמה (p = 0.007), הדגימו גם הן סיכון מוגבר למוות כתוצאה ממחלה דלקתית.  האינדקסים הגליקמיים שלהם הסבירו רק באופן חלקי את הקשרים הנ”ל.

לעומת זאת, לא הודגם קשר בין אינדקס גליקמי ותמותה ממחלה דלקתית בגברים.  החוקרים משערים כי יתכן כי הגורם לממצא זה הינו רגישות פחותה של גברים למחלות הנובעות מאוקסידנטים מזיקים בהשוואה לנשים.

הגורמים היחידים שהורידו את הסיכון למוות ממחלה דלקתית בקרב גברים היו צריכה גבוהה יותר של סיבי פירות (p = 0.005) ופירות (p = 0.04).

החוקרים מציינים כי הוצאת מוות ממחלות קרדיו-וסקולאריות או סרטן הייתה מכוונת, היות והתמקדות בגורמי תמותה שהיו תלויים בתהליכים דלקתיים או חמצוניים הביאה להסקת מסקנות ישירות בנוגע לקשר הפוטנציאלי בין אינדקס גליקמי ומחלות דלקתיות.

החוקרים מוסיפים, כי מבחינה קלינית, נדרשים מחקרים התערבותיים בהקשר של הפוטנציאל המניעתי של אינדקס גליקמי נמוך במחלות דלקתיות.

Am J Clin Nutr 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה