Geriatrics

האם יש להמליץ לחולים עם כאבים חריפים בגב התחתון להישאר פעילים או לנוח במיטה? (מתוך Cochrane Database of Systematic Reviews)

מאת ד”ר בן פודה שקד

במחקר חדש אשר פורסם בגיליון יוני של ירחון Cochrane Database of Systematic Reviews עולה כי מתן הנחיה לחולים הסובלים מכאבים חריפים בגב התחתון להישאר פעילים הינו בעל יתרון קל בהשפעה על מדדי כאב ותפקוד בהשוואה לעצה לנוח במיטה, אם כי שתי הגישות ברות השוואה לדברי החוקרים.

החוקרים מסבירים כי כאבים חריפים בגב התחתון מהווים סיבה שכיחה לפנייה לרופא כללי, וכי נמשך עדיין הויכוח של היעילות של עצה למנוחה במיטה בהשוואה לכזו לפיה על החולה להישאר פעיל כחלק מהטיפול במצב זה.

במטרה להעריך את תוצאות ההנחיה להישאר פעיל אל מול זו הקוראת למטופל הפונה בשל כאבים חריפים בגב התחתון (או סכיאטיקה) לנוח בשכיבה, סקרו החוקרים מגוון של מאגרי מידע רפואיים, לרבות הCochrane Back Review Group Trials Register, CENTRAL, MEDLINE, EMBASE, Sport ו-SCISEARCH עד לחודש מאי 2009. בנוסף, בוצע חיפוש באמצעות רשימות הביבליוגרפיה של מאמרים רלוונטיים ויצירת קשר עם כותביהם.

נכללו בניתוח הנתונים מחקרים מבוקרים אשר בוצעו בהקצאה אקראית וביקשו לבחון את היעילות של עצת הרופא להישאר פעיל או לחילופין לנוח במיטה עבור חולים עם כאבים סכיאטיים או כאבים חריפים בגב התחתון. היעד העיקרי של המחקר נקבע ככאב, מצב תפקודי, התאוששות וחזרה לעבודה. שני סוקרים אספו מידע באופן בלתי תלוי וקבעו את הסיכון להטיות במחקרים שנבחרו, אשר שולבו בצורה כמותית או סטטיסטית.

החוקרים מציינים כי עשרת המחקרים שנבחרו הראו סיכונים שונים להטיות. ממצאים משניים ממחקרים אלו, עם סך של 401 חולים עם כאבים חריפים בגב התחתון, העלו כי העצה להישאר פעיל הייתה קשורה בשיפורים קלים בהקלת הכאב (Standardized Mean Difference, 0.22; 95% CI = 0.02-0.41) ובמצב התפקודי (SMD, 0.29; 95% CI = 0.09-0.49). נאספו ראיות באיכות בינונית לפיהן חולים עם כאבים סכיאטיים אשר קיבלו הנחיה לנוח במיטתם או לחילופין להישאר פעילים הראו שינוי קל בהקלת הכאב או היו ללא שינוי כלל (SMD, -0.03; 95% CI = -0.24 0.18), וכך גם ביחס למצב התפקודי (SMD, 0.19; 95% CI = -0.02 0.41).

עבור חולים עם כאבים חריפים בגב התחתון, ראיות באיכות ירודה משלושה מחקרים מבוקרים בהקצאה אקראית, עם סך של 931 חולים, העלו כי היה הבדל קל או לא היה הבדל כלל בין התעמלות, עצה למנוחה במיטה או עצה להמשך פעילות. עבור חולים עם סכיאטיקה, ראיות באיכות ירודה ממחקר מבוקר יחיד (עם סך של 250 חולים) הראו כי היה הבדל קל אם בכלל בין פיזיותרפיה, הנחיה לנוח במיטה או להישאר פעיל.

החוקרים מוסיפים כי אף אחד מהמחקרים לא כלל השוואה ישירה בין אסטרטגיות שונות להנחיות למטופלים אלו. בין מגבלות הניתוח הנוכחי הם מזכירים את מגבלות המחקרים שנכללו בו, ולהם כאמור סיכונים שונים להטיות.

החוקרים מסכמים כי ראיות בדרגת איכות בינונית מעידות כי חולים עם כאבים חריפים בגב התחתון עשויים להרוויח שיפור קל בכאב ובפגיעה התפקודית כתוצאה מהנחיה לפיה עליהם להישאר פעילים, בהשוואה לכזו הקוראת להם לנוח במיטה. לעומתם, חולים עם כאבים סכיאטיים מראים הבדלים קלים אם בכלל בין שתי הגישות. בנוסף, ראיות בדרגת איכות ירודה מעידות כי קיים הבדל קל או לא קיים הבדל כלל בין אלו שקיבלו עצה להישאר פעילים, אלו שהומלץ להם על פעילות גופנית או לחילופין פיזיותרפיה. לדבריהם, סביר להניח כי להמשך המחקר בתחום תהיינה השלכות חשובות על הערכת ההשפעות של גישות אלו.

Cochrane Database Syst Rev 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה