Geriatrics

הקשר בין בעיות ראייה ובין הסיכון לדמנציה (מתוך American Journal of Epidemiology)

בקשישים עם ליקוי ראייה, בעיקר בעיות ראייה לא-מטופלות, קיים סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, בהשוואה לאלו עם ראייה טובה יותר, כך עולה ממחקר חדש.

החוקרים מצאו כי בקרב 625 אמריקאים מבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי תקין בתחילת המחקר, באלו עם ראייה לקויה, גם עם עדשות מתקנות, תועד סיכון גבוה יותר לדמנציה במהלך 8.5 השנים הבאות.

במהלך תקופת המחקר, 168 משתתפים פיתחו מחלת אלצהיימר או צורות אחרות של דמנציה. מבין אותם גברים ונשים, פחות מ-10% דירגו את איכות הראייה שלהם כ”מצוינת” בתחילת המחקר. זאת בהשוואה לקרוב ל-31% מהמשתתפים בהם תפקוד המוח נותר תקין במהלך תקופת המחקר.

מצד שני, כרבע מהמשתתפים במחקר שפיתחו דמנציה, דירגו את איכות הראייה שלהם כ”סבירה” או “ירודה” בתחילת המחקר, זאת בהשוואה ל-11% מאלו בהם תפקוד הזיכרון והחשיבה נותרו תקינים.

כאשר החוקרים בחנו את השפעות הטיפול, הם מצאו כי הסיכוי הגבוה ביותר לדמנציה תועד בחולים עם איכות ראייה ירודה, שנותרה ללא-טיפול. הסיכון היה נמוך יותר עם טיפול כלשהו לעיניים.

ממצאים אלו אינם מוכיחים כי בעיות ראייה תורמות לדמנציה, או כי טיפול בעיניים עשוי להאט התדרדרות קוגניטיבית. עם זאת, החוקרים מסבירים כי ייתכן וזה אכן המצב.

בהתייחסות לממצאי המחקר מסבירים מומחים בתחום כי זה זמן רב ידוע כי קיים קשר בין דמנציה ובין הפרעות ראייה. עם זאת, בפועל, בעיות אלו מאובחנות ומטופלות לעיתים קרובות לאחר אבחנת דמנציה.

לדבריהם, מהממצאים הנוכחיים עולה כי בעיות ראייה עשויות להקדים אבחנת דמנציה בשנים.

לא-ברור מהי הסיבה לכך שהפרעות ראייה ואיכות ראייה ירודה תורמים לדמנציה. אחת האפשרויות היא כי ראייה מוגבלת עשויה להגביל את הפעילות של קשישים בין אם מדובר בהליכה, קריאה, פתרון תשבצים או פעילויות חברתיות. כל אלו נקשרו עם סיכון מופחת לדמנציה בקשישים.

625 המשתתפים במחקר היו חלק ממחקר בריאותי גדול יותר שהחל בשנת 1992.

בסה”כ, החוקרים מצאו כי בקרב משתתפים במחקר שדיווחו על איכות ראייה “טובה מאוד” או “מצוינת” הסיכוי להתפתחות דמנציה במהלך 8.5 השנים הבאות היה נמוך יותר ב-63%, בהשוואה לאלו עם איכות ראייה ירודה.

בהמשך, החוקרים בחנו את ההשפעות המשולבות של הפרעות ראייה עם ובלי טיפול, על הסיכון למחלת אלצהיימר. בהשוואה לחולים עם איכות ראייה טובה ולפחות ביקור אחד לרופא עיניים במהלך תקופת המחקר, באלו עם איכות ראייה ירודה שלא פנו מעולם לטיפול רופא עיניים, תועד סיכון גבוה פי 9 לאבחנת מחלת אלצהיימר.

אך בחולים עם איכות ראייה ירודה ולפחות ביקור אחד אצל רופא עיניים, הסיכון למחלת אלצהיימר לא היה גבוה יותר משמעותית.

בדומה, בגברים ובנשים עם איכות ראייה ירודה ללא פרוצדורות עיניות, דוגמת ניתוח קטרקט, תועד סיכון גבוה פי חמש למחלת אלצהיימר, בהשוואה לסיכון גבוה פי 2.5 באלו עם איכות ראייה ירודה שלא עברו פרוצדורות אלו. לדברי החוקרים, משמעות הממצאים הללו היא כי קשישים עם הפרעות ראייה צריכים לפנות לטיפול, אם לא מכל סיבה אחרת אזי רק במטרה לשפר את הראייה.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

Am J Epidemiol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה