Geriatrics

האם יש יתרון בטיפול בסטטינים במסגרת מניעה ראשונית? (Lancet)

העורכים של הערת מערכת שפורסמה בגליון 20 בינואר של Lancet, קוראים לערוך בדיקה מחדר של הנחיות National Cholesterol Education Program, וטוענים כי אין עדויות התומכות בטיפול בסטטינים במסגרת מניעה ראשונית בנשים או מעל גיל 65. אולם, אחרים טוענים כי בעוד שייתכן והיקף היתרון בטיפול במסגרת מניעה ראשונית אינו גדול כמו במסגרת מניעה שניונית, קיים יתרון ברור לטיפול, בעיקר בקבוצת בסיכון מוגבר.

כתמיכה בטיפול בסטטינים במסגרת מניעה ראשונית בנשים ובנבדקים מעל גיל 65, ההנחיות מצטטות 7 ו-9 מחקרים רנדומליים, בהתאמה. עם זאת, אף אחד מן המחקרים לא סיפק עדות שכזו.

כותבי הערת המערכת הגיעו למסקנה לאחר שבחנו 8 מחקרים קליניים אקראיים, שהשוו את הטיפול בסטטינים עם טיפול פלסבו, וכללו אוכלוסיות מניעה ראשונית בסיכון מוגבר להתפתחות CAD. היתרון הכולל הוערך על-בסיס שיעורי התמותה הכוללים וסך תופעות הלוואי הרציניות. הם מדווחים כי טיפול בסטטינים לא הביא לירידה בתמותה הכוללת. בשני מחקרים שדיווחו על תופעות לוואי חמורות, לא נרשמה ירידה או עליה באירועים אלו בעקבות טיפול בסטטינים.

כאשר נלקחו בחשבון רק אירועים קרדיווסקולרים, טיפול בסטטינים הביא לירידה בתוצאות אלו לדרגה בעלת חשיבות סטטיסטית. עם זאת, הירידה בסיכון האבסולוטי של 1.5%, היתה קטנה. יתרה מזאת, פירוש הדבר הוא שיש לטפל ב-67 איש במשך 5 שנים בכדי למנוע אירוע אחד. הם מוספים וכותבים כי יתרון זה עשוי להיות מוגבל לגברים בסיכון גבוה, בגילאי 30-69, ומציינים כי טיפול בסטטינים לא הביא לירידה במחלות הלב הקורונריות בקרוב ל-11,000 נשים או בנשים וגברים מעל גיל 69 (n=3239).

הכותבים מסבירים כי הניתוח נערך בתגובה למטה אנליזה משנת 2005, שדווחה ע”י CTT (Cholesterol Treatment Trialists), שמצאה יתרון בטיפול בסטטינים בעוקבה משולבת של אוכלוסיות טיפול במסגרות מניעה ראשונית ושניונית, ובעוקבה של מטופלים ללא מחלת לב קורונרית, כאשר מרבית המטופלים סבלו מלכתחילה ממחלה צרברווסקולרית או מחלת כלי דם פריפרית.

מאחר שלחוקרי CTT יש נתונים אינדיבידואלים אודות המשתתפים, יש להם את האפשרות הייחודית לנתח את התוצאות עבור 41,354 חולים בקבוצת המניעה הראשונית האמיתית. לדברי הכותבים, ברשותם הממצאים הטובים ביותר הזמינים בספרות, אך הם אינם טובים כמו אלו של CTT, וכי ממצאי CTT יאפשרו לעולם לבחון את הממצאים ולאפשר לרופאים לראות כי אין עדויות התומכות בטיפול, בחלק מהאוכלוסיות.

יש הטוענים כי נראה שבמתכוון לא נמסר מידע בנושא, וכי אם בוחנים את המאמרים, אזי ניתן לראות כי מדובר במאמרים אקדמיים, אך כי קיים קשר עם מספר חברות המשווקות את התרופות. ייתכן והם מאמינים באמת ובתמים כי גישה של הציבור לממצאים עלולים להוליך שולל, או שעדיין אין להם את כל התשובות, או שכל האמור לעיל נכון, אך החוקרים אינם מבינים מדוע האחראים לא מספקים פשוט גישה לממצאים. ובמידה ואינם רוצים לנתח ולפרסם את התוצאות בעצמם, אזי הם יכולים לאפשר לאחרים לעשות כן.

בינתיים, הכותבים מאמינים כי רופאים צריכים להיות כנים עם מטופליהם באשר להעדר העדויות התומכות בטיפול במטופלים בסיכון נמוך, וההבדל האבסולוטי הנמוך בסיכון היחסי, אפילו במטופלים בסיכון גבוה יותר, הנזקקים למניעה ראשונית.

אם לוקחים כדוגמא גבר בן 50, מעשן, עם ל”ד גבוה, עם הדיאטה הגרועה ביותר, אזי, רופא הגון היה מודיע לו כי ייתכן ועליו לקחת טיפול בסטטינים. ואילו המטופל היה שואל עד כמה הטיפול יוריד את הסיכון, אזי הרופא היה מסביר כי הטיפול יביא לירידה של 2% במהלך 5 השנים הבאות.  במידה והמטופל הבין את האינפורמציה שנמסרה לו, הוא ישאל האם הרופא מצפה ממנו לקחת כדור כל יום במשך חמש שנים, כולל העלות של הטיפולים היומיים, ויסרב לעשות כן. אם הרופאים יהיו כנים עם מטופליהם, הכותבים מאמינים כי מעט מאוד מטופלים יקחו חלק בטיפול בסטטינים כחלק ממניעה ראשונית.

תגובת CTT

בתגובה לנאמר, חוקרי CTT טענו כי הם שוקלים להיעזר במאגר הנתונים של CTT כמאגר, וכי הם לא היו מודעים לרצון של אחרים בגישה לממצאים שלהם, ומבטיחים לעשות כמיטב יכולתם בכל בקשה בנושא.

כמו כן, הם טענו כי בכוונתם לערוך את ניתוח הממצאים שהציעו הכותבים. הם מדגישים גם את המלכודות הטמונות בהוכחת התועלת בטיפול, או העדר התועלת שלו, במטופלים בסיכון נמוך. להצעתם, במידה ומדובר בקבוצת מטופלים ללא היסטוריה של מחלה וסקולרית, יש לבחון את אותה קבוצת מטופלים וכן את ההשפעות בחולים עם מחלה וסקולרית ולבדוק אם קיימים הבדלים בין הקבוצות.

החוקרים דוחים את הרעיון לפי התעשיה משפיעה על מסקנות החוקרים, ומזכירים כי הרכב מנהלי המחקר כולל חוקרים ממחקרי סטטינים גדולים, שמרביתם זוכים למימון ציבורי, ללא מעורבות של התעשיה. כמו כן, לאירגון יש מדיניות שאינה מתירה קבלת תשלום מחברות מסחריות, . כל נציג של חברות המשתתף בפגישות CTT אינו בעל השפעה או סמכויות וטו בכתיבת המסקנות. החוקרים היו מאוכזבים מאוד לשמוע כי חושדים בניגוד אינטרסים שלהם. הם סבורים כי אין כל הצדקה לרמיזה שחברות מסחריות השפיעו בצורה כלשהי על החוקרים.

האם הכל זה עניין של פרשנות?

גם חוקרים מבית הספר לרפואה בהרווארד הגיבו בנושא, הם פירסמו מטה-אנליזה בנובמבר 2006, שהתמקדה בטיפולי סטטינים במסגרת מניעה ראשונית, ובזמנו היו עדויות תומכות להנחיות, בעיקר במטופלים בסיכון גבוה, שנזקקו לטיפול במסגרת מניעה ראשונית.

החוקרים טוענים כי סטטינים הביאו לירידה משמעותית בסיכון לאירועים לא-פטאליים, אך לא הפחיתו את שיעור האירועים הפטאליים, וזה בערך מה שהחוקרים מצאו בעצמם. אך ההבדל נעוץ בפרשנויות שניתנו בנוגע לחשיבות אירועים לא-פטאליים. חוקרים אלו טוענים כי מאחר שטיפול בסטטינים אינו מוריד את שיעורי התמותה במניעה ראשונית, ייתכן ולא משתלם לטפל באלו ללא מחלה וסקולרית מוכחת.

העלות מול התועלת

נקודה משותפת לחוקרים שונים מבוססת על גודל היתרון בטיפולי מניעה ראשונית באוכלוסיות בסיכון נמוך. ריבוד סיכונים הוא כמובן הדרך העיקרית, מאחר שיש מידע רב בנוגע לסטטינים ומנגנוני הפעולה שלהם, ואין ספק באשר ליעילותם.

אנשי CTT עובדים על מאמר הבוחן את השימוש במדד סיכונים לסוכרת, ומדד כזה עשוי לשמש גם בחולים אחרים, בסיכון נמוך. הם מודעים לעובדה שקיים עניין רב לבחון את היתרונות של הטיפול, אך העדויות ליתרון הטיפול בסטטינים הן כ”כ בולטות, והם יופתעו מאוד אם ימצאו קבוצה אחת שאינה זוכה ליתרון ברור בעקבות הטיפול. עם זאת, התומכים בטיפול מכחישים כי אי פעם כתבו או אף סברו כי טיפול בסטטינים מתאים לכולם, והם בהחלט אינם ממליצים על כך.

מחקרים נוספים עשויים לסייע בסוגיה. עד אז, התחושה היא שרופאים חשים בנוח לטפל בסטטינים במסגרת מניעה ראשונית. התומכים בטיפול טוענים כי יש מקום לטפל בחולים בסיכון גבוה לאור גורמי הסיכון, אך ללא עדות למחלה וסקולרית, עם רמות כולסטרול ממוצעות או מעט לממוצע. הם סבורים כי הממצאים בנושא די ברורים, ומאמינים כי הנתונים תומכים גם ביתרון הטיפול במטופלים בסיכון בינוני, למרות שייתכן ואינם תורמים מבחינת שיעורי התמותה. השאלה שנותרה פתוחה, עליה הנתונים אינם מספקים תשובה, וגם ממצאי CTT לא יספקו מענה, היא באם היקף היתרון במטופלים בסיכון בינוני, שווה את העלויות של התרופות הללו עבור עשרות מליוני מטופלים.

לידיעה במדסקייפ

Lancet 2007; 369:168-169

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה