Geriatrics

רמות הסוכר בצום גבוהות יותר במבוגרים עם יתר לחץ דם בלא תלות בטיפול (Arch Intern Med)

מניתוח תוצאות מחקר ALLHAT (Antihypertensive and Lipid-Lowering Treatment to Prevent Heart Attack Trial ) עולה כי רמות הסוכר בצום גבוהות יותר במבוגרים עם יל”ד, בלא תלות בסוג הטיפול שמקבלים. למרות שהסיכון לעליה ברמות סוכר בצום של מעל 125 מ”ג לד”ל, היה גבוה במעט תחת טיפול ב-Chlorthalidone, לא נמצאו עדויות חד-משמעיות או עקביות בנושא.

לדברי החוקרים, חולים רבים הסובלים מיל”ד מפתחים בסופו של דבר סוכרת. העיקרון המנחה את הצוותים הרפואיים הוא Primum Non Nocere . מהדיווחים הראשונים ממחקר ALLHAT עולה כי שיעור חולי הסוכרת היה גבוה יותר במטופלי Thiazide, והחוקרים ביקשו לקבוע אם מדובר בתרופה מזיקה.

מטרת ניתוח הממצאים היתה לבחון את השפעות טיפול קו ראשון ליל”ד, המבוסס על Thiazide, חסמי סידן, או מעכבי ACE, על רמות הסוכר בצום, ולקבוע את הסיכונים למחלה קרדיווסקולרית וכלייתית, הקשורה בעליה ברמות הסוכר בצום, והיארעות סוכרת ב-3 קבוצות הטיפול האלו. החקורים בחנו את הממצאים במשתתפים ללא-סוכרת, שחולקו לטיפול ב-Chlorthalidone (n=8419), Amlodipine (n=4978), או Lisinopril (n=5034). תקופת המעקב הממוצעת עמדה על 4.9 שנים.

רמות הסוכר הממוצעות בצום עלו במהלך תקופת המעקב של מחקר ALLHAT בכל קבוצות הטיפול. לא נמצא קשר משמעותי בין השינויים ברמות הסוכר בצום לאחר שנתיים ומחלת לב קורונרית, שבץ, מחלה קרדיווסקולרית, תמותה כללית, או מחלת כליות סופנית.

בשנה השניה, העליה הגדולה ביותר ברמות הסוכר בצום נרשמה בקרב מטופלי Chlorthalidone (עליה של 8.5 מ”ג לד”ל), בהשוואה לעליה של 5.5 מ”ג לד”ל במטופלי Amlodipine, ועליה של 3.5 מ”ג לד”ל במטופלי Lisinopril, בהשוואה ל-Chlorthalidone (95% CI = 0.43-0.70), ו-0.73 עם Amlodipine, בהשוואה ל-Chlorthalidone (95% CI = 0.58-0.91, p<0.01). לא נמצא קשר משמעותי בין היארעות סוכרת לאחר שנתיים ובין התוצאות הקליניות, פרט למחלת לב קורונרית (RR = 1.64, p=0.006), אך RR היה נמוך יותר ולא-משמעותי במטופלי Chlorthalidone (1.46, p=0.14).

החוקרים מסבירים כי הטיפול במשתנים לא היו האחראי לסיכון המוגבר למחלת לב קורונרית, הקשורה בהופעה חדשה של סוכרת. למרבה הפלא, התפתחות סוכרת במהלך הטיפול במעכבי ACE נקשרה בסיכון מוגבר למחלת לב קורונרית ואי-ספיקת לב, והתפתחות סוכרת במהלך טיפול בחסמי סידן נקשרה בסיכון מוגבר לתמותה. חשוב להיות זהירים באשר להשלכות הקליניות, אך החוקרים מאמינים כי נראה שהיפרגליקמיה בעקבות טיפול במשתנים היא מצב שפיר יחסית. מנגד, אם מתפתחת סוכרת תחת טיפול במעכבי ACE או חסמי סידן, נראה כי החולים פיתחו תנגודת לאינסולין למרות שטופלו בתרופות הנוטות לשפר את הרגישות לאינסולין, ולכן ההשלכות עגומות יותר.

יתרונות המחקר הם גודל המדגם הגודל, שסיפק עוצמה סטטיסטית לזיהוי קשרים והבדלים בין תרופות, ומשך תקופת המעקב הארוכה. מגבלות המחקר כוללות מבנה רטרוספקטיבי, ומעקב שעשוי להיות בלתי-מספיק לזיהוי תופעות לוואי הקשורות בהיפרגליקמיה תחת טיפול ב-Thiazide.

החוקרים שמו דגש מיוחד על נושא בקרת איכות, וכל הבדיקות המעבדתיות בוצעו במעבדה מרכזית מאושרת. מגבלה נוספת של המחקר נבעה מכך שעבור כ-50% מהמדגם לא היו בדיקות זמינות של ערכי הסוכר בצום, בעיקר מאחר שהמשתתפות לא צמו לפני בדיקת הדם. כמו כן, לא נלקחו מדדים לאיזון הסוכר הכולל, דוגמאת המוגלובין מסוכרר, ולא נאספו נתונים אודות טיפול בסוכרת.

החוקרים מוסיפים כי לאור מבנה המחקר, ALLHAT לא בחן את השילובים האופיניים של טיפולים נגד יל”ד, ובכך הגבילו את היכולת להכליל את התוצאות. עם זאת, מחקר International Verapamil-Trandolapril Study מצא כי שילוב Atenolol-Hydrochlorothiazide דומה ביעילותו לשילוב Verapamil-Trandolapril במניעת תמותה והשלכות קרדיווסקולריות, באוכלוסיות בסיכון גבוה, למרות שהיארעות הסוכרת היתה גבוהה יותר תחת הטיפול הראשון.

ממצאי ALLHAT עשויים לסייע לרופאים להרגיש בטוחים יותר בטיפול במינון נמוך ב-Thiazide, בין אם כתרופת הבחירה או כחלק מטיפול משולב. במקרה של התפתחות היפרגליקמיה או סוכרת אמיתית, רופאים רבים יפסיקו את הטיפול במשתנים, ויעברו לטיפול אחר, בכדי לבחון אם ההיפרגליקמיה חולפת. לא ניתן להתווכח עם גישה זו, אך למעשה לא ידוע אם זו דרך הפעולה הנכונה.

ממצאים אלו צפויים לחזק את ההמלצות של Joint National Committee on Hypertension, לפיהם יש לשקול טיפול במשתנים כטיפול הבחירה ביל”ד, ויש לשלב אותם בכל טיפול רב-תרופתי ליל”ד.

Arch Intern Med. 2006;2174-2176, 2191-2201.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה