Geriatrics

חשיבות סוכרת כגורם סיכון לתמותה קרדיווסקולרית בקשישים

מחקר חדש מראה, כי ההשפעה השלילית של סוכרת על תמותה ממחלה קרדיווסקולרית (CVDcardiovascular disease) קיימת גם בגיל מבוגר, כאשר קשישים הסובלים מסוכרת נמצאים בסיכון גבוה פי שניים למות, יחסית לבני גילם שאינם סובלים מהמחלה.

לדברי החוקרים, הסיכון היחסי לתמותה מ- CVD המדווח במחקר הוא בעל השפעה גדולה יותר על בריאות הציבור יחסית לסיכון היחסי באוכלוסייה של גיל העמידה, שכן קשישים מקבלים לרוב טיפול פחות אינטנסיבי בגורמי הסיכון ל- CVD יחסית לצעירים יותר. ממצאי המחקר מחזקים את הרציונל לגישה ההפוכה.

חשיבות סוכרת בגיל המבוגר

לדברי החוקרים, מרבית המחקרים שעסקו בסוכרת סוג 2, בוצעו באוכלוסיות של גיל העמידה, ולעיתים קרובות עברו התאמה לגורמי הסיכון המסורתיים בלבד. בעזרת ה- Cardiovascular Health Study, מחקר תצפיתי ואורכי, העריכו החוקרים תמותה בחולים מבוגרים יותר (גיל 65 ומעלה), הסובלים מסוכרת ומטופלים ע”י oral hypoglycemic agents (OHGAs) ואינסולין. כאשר התוצאות עברו התאמה גם למשתנים לא מסורתיים (דלקת, מחלה ווסקולרית תת קלינית, וגורמים פסיכו סוציאליים).

במסגרת המחקר, 5372 משתתפים היו במעקב למשך 11 שנים. 322 מהם (5.5%) טופלו ע”י OHGAs, ו-194 (3.3%) טופלו באינסולין. התוצאות כללו תמותה כללית, תמותה עקב CVD, מחלת לב כלילית, ותמותה שלא מ- CVD/ סרטן.

שיעור התמותה הכללי באנשים ללא סוכרת היה 4.1% (שיעור תמותה כתוצאה מ-CVD+CHD– 1.6%), בחולי סוכרת המטופלים ב- OHGAs– 6.6% (4%) ובחולים המטופלים באינסולין- 2.81% (5.1%).          

בתמותה עקב CVD משולב ו- CHD, הסיכון לתמותה היה גבוה פי 2 ו-2.5, בהתאמה, יחסית למשתתפים ללא סוכרת. לדברי החוקרים, התוצאות דומות לאלה של מחקרים אחרים שעסקו בקשישים הסובלים מסוכרת, שעברו התאמה לגורמי הסיכון המסורתיים בלבד ל- CVD.

גם חולי סוכרת חוו ירידה בתמותה מ- CVD ו- CHD

בסיום המחקר הגיעו החוקרים לשתי מסקנות. ראשית, הירידה בשיעור התמותה באוכלוסיה הכללית, יחד עם העובדה שהסיכון היחסי לתמותה עקב סוכרת לא השתנה, מצביעות על כך שגם חולים קשישים עם סוכרת חווים את אותו שיעור של ירידה בתמותה עקב CVD ו- CHD, כמו אנשים ללא סוכרת.

שנית, ההתאמה הנוספת לגורמי סיכון לא-מסורתיים, לא השפיעה משמעותית על התמותה. ממצא מפתיע, שכן CVD תת קליני נחשב כמנבא חזק למחלה קלינית.

לדברי החוקרים, הנתונים מספקים הוכחה מהימנה לכך שסוכרת מהווה גורם סיכון חשוב גם בקרב חולים מבוגרים יותר, עם חוזק קשר מוערך שווה לזה של מחקרים שנעשו בצעירים יותר. תוצאות המחקר מאשרות כי חולים מבוגרים יותר הסובלים מסוכרת נמצאים בסיכון גבוה למוות מסיבה קרדיווסקולרית (4-5% לשנה).

השפעות על נשים המקבלות אינסולין

החוקרים מצאו כי נשים הסובלות מסוכרת לעומת נשים ללא סוכרת, היו בעלות סיכון יחסי גדול יותר לתמותה בהשוואה לגברים (2.28 לעומת 1.8). כאשר הסיכון מוין עפ”י סוג הטיפול, נמצא כי נשים שטופלו ב- OHGAs היו בעלות סיכון דומה לגברים, בעוד שנשים שטופלו באינסולין היו בעלות תמותה גבוהה בהרבה יחסית לגברים, בייחוד במקרים בהם המוות היה עקב סיבות כלייתיות וזיהומיות.

אם כך, התמותה המוגברת של נשים יחסית לגברים חולי סוכרת נגרמת, כנראה, בשל הטיפול באינסולין. מחקר אחר בנושא, שחשף כי בחולים שבהם נמצאו רמות אינסולין גבוהות בבוקר נצפה סיכון גדול פי 3-4 ל- CHD, עשוי לתמוך בהשערה.

מחקרים קליניים המתקיימים בימים אלו כמו ADVANCE ו- ACCORD עשויים לענות על חלק מהשאלות שעלו במחקר.

ACCORD בוחן 3 אסטרטגיות טיפול משלים עבור סוכרת סוג 2 ביותר מ-10,000 חולים. שלוש ההשערות במחקר הן:

          האם המוגלובין A1c של פחות מ-6% יפחית את שיעורי CVD יותר מאשר טיפול המכוון להמוגלובין A1c של 7% או 7.9%?

          במצב של איזון גליקמי טוב, האם שימוש בפיבראט להעלאת HDL ו/או להורדת טריגליצרידים בנוסף לסטטינים לטיפול ב- LDL, מפחית שיעור CVD בהשוואה לטיפול בסטטינים בלבד?

          במצב של איזון גליקמי טוב, האם לחץ דם סיסטולי של פחות מ-120 מ”מ כספית מפחית שיעור CVD יותר מאשר טיפול המכוון ללחץ דם סיסטולי של פחות מ-140 מ”מ כספית?

מחקר ה- ADVANCE מנסה לקבוע מהו האפקט של הורדת לחץ דם והורדה אינטנסיבית של רמות גלוקוז על מחלה מיקרו/מאקרווסקולרית ב- 11,140 חולים עם סוכרת סוג 2 מוקדמת.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה