ממחקר קטן, שהתמקד בקשישים תשושים מאושפזים, הסובלים מדיספאגיה, עולה כי תזונה מותאמת לדיספאגיה, הביאה לשיפור בצריכה התזונתית, ולוותה בעליה במשקל. לדברי החוקרים, 60% מהקשישים בבתי אבות סובלים מדיספאגיה, וקשה לענות על הצרכים התזונתיים של חולים אלו.
במסגרת המחקר, השוו החוקרים את צריכת המזון והמשקל של 17 קשישים מאושפזים עם דיספאגיה, תחת דיאטה מעורבת, מקובלת, (n=9, קבוצת הביקורת), עם תזונה מותאמת לדיספאגיה (n=8).
תזונה מותאמת לדיספאגיה כללה מגוון מזונות שנטחנו, או הוגשו בצורת מחית, כולל פירות, ירקות, בשר ותבשילים, קינוח ופודינג. הדיאטה כללה גם משקאות דוגמאת חלב מועשר, ותוספים.
בקרב המשתתפים שסבלו מהפרעה קוגניטיבית, נרשמו מדדי BMI נמוכים מ-24, או ירידה במשקל של למעלה מ-7.5% בתוך 3 חודשים.
בהשוואה לקבוצת הביקורת, דיאטה ספציפית לדיספאגיה, הביאה לעליה של 44% בצריכת האנרגיה. צריכת החלבונים עלתה ב-54%, צריכת פחמימות עלתה ב-28%, וצריכת השומנים עלתה ב-47%. כמו כן, נרשמה עליה במדדי אשלגן, מגנזיום, סידן, זרחן, אבץ, ויטמין B12 וויטמין D.
תכנית התזונה המותאמת לדיספאגיה הביאה לעליה יומית של 161 קילוקלוריות לאחר 12 שבועות.
לאחר 12 שבועות, בקשישים תחת דיאטה מותאמת לדיספאגיה, נרשמה עליה משמעותית של 3.9 ק”ג במשקל, בעוד שבקשישים בקבוצת הביקורת נרשמה ירידה ממוצעת של 0.79 ק”ג במשקל.
החוקרים מאמינים כי בהשוואה לתזונה המקובלת, דיאטה מותאמת לדיספאגיה, משפרת את הטעם והיכולת לבלוע בחולי דיספאגיה. אולם, החוקרים מודים כי לאור דרגת ההפרעה הקוגניטיבית, היה קשה להעריך עד כמה אהבו הקשישים את המזון שניתן להם.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!