Geriatrics

האם אסטרוגן אנדוגני קשור לסיכון גבוה לדמנציה בגברים ? (מתוך Annals of Neurology)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת יולי של Annals of Neurology, עולה כי רמות גבוהות יותר של אסטרוגן בגברים מבוגרים קשורות לסיכון גבוה לדמנציה.

במחקר השתתפו 2974 גברים אמריקאים יפנים בין הגילאים 71-93 שנה. החוקרים בדקו אם רמות של אסטרוגן וטוסטסטרון בגברים מבוגרים קשורים לסיכון לירידה קוגניטיבית והתפתחות דמנציה, כולל מחלת אלצהיימר ודמנציה ווסקולרית.

זהו מחקר הקוהורט הארוך ביותר של גברים מבוגרים, שבו נבדקו ירידה קוגניטיבית ודמנציה הקשורים להורמוני מין. זהו גם המחקר הראשון למצוא עליה בסיכון למחלת אלצהיימר ולירידה קוגניטיבית הקשורים לרמות גבוהות יותר בדם של אסטרדיול בגברים מבוגרים. עד עתה, ההיפותיזה הייתה, שרמות גבוהות של טוסטסטרון ואסטרוגן בגברים מבוגרים הם טובים לבריאות ולמוח. המידע במחקר זה אינו תומך בהיפותיזה זו.

בנקודת ההתחלה לאף אחד מהנבדקים לא היו סימני דמנציה. אך במהלך מעקב ממוצע של  6 שנים, 134 פיתחו מחלת אלצהיימר ו-44 פיתחו דמנציה ווסקולרית.

לאחר תיקנון לגיל ולערפלנים נוספים, החוקרים מצאו שרמות גבוהות של טוסטסטרון אינן קשורות לירידה קוגניטיבית, אך רמות גבוהות של אסטרדיול מעלות את הסיכון לדמנציה.

עבור כל עליה בסטיית תקן ברמת אסטרדיול הסיכון לחלות במחלת אלצהיימר עלה ב-25%. יתרה מכך, בהשוואה לגברים עם דרגה הכי נמוכה של עודף ברמת אסטרדיול, לגברים עם דרגה בינונית והכי גבוהה של עודף ברמת אסטרדיול היה 0.24 ו-0.28 נקודות פחות במבחני סיקור של יכולות קוגניטיביות בהתאמה, עבור כל שנה של עליה בגיל.

לדברי ד”ר גירלינג, מחקרים קודמים מצאו, שרמות גבוהות של אסטרדיול מורידות את הסיכון לירידה קוגניטיבית ולדמנציה, אך היא והצוות שלה מצאו, שרמות אסטרוגן אנדוגני גבוהות בנשים פוסט מנופאוזליות קשורות לעליה בסיכון לדמנציה, לביצועי זיכרון פחות טובים ולנפחים היפוקמפלים קטנים יותר.

ממצאים אלה אושרו במחקר Women’s Health Initiative Memory, שבו לנשים מבוגרות ללא דמנציה בנקודת ההתחלה ואשר קיבלו אסטרוגן בלבד או אסטרוגן ו-progestin, היה סיכון גבוה יותר לליקוי קוגניטיבי ולדמנציה בהשוואה לנשים, שקיבלו פלצבו.

ממצאים לא צפויים אלה בנשים העלו את ההתעניינות בהשפעה של הורמוני מין על קוגניציה ועל הסיכון לדמנציה בגברים מבוגרים.

בעבר חשבן, שאסטרוגן בגברים יכול להיות נוירופרוטקטיבי, אך תוצאות מחקר זה מצביעות על הדבר ההפוך. יש צורך במחקרים נוספים על מנת לאשר את ממצאי מחקר זה ובכדי לבדוק את המנגנונים הפונציאלים, שבהם אסטרדיול יכול להזיק למוח.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה