Geriatrics

האם אינדקס גליקמי גבוה בתזונה יכול לעלות את הסיכון להתפתחות AMD ? (מתוך American Journal of Clinical Nutrition)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אפריל של American Journal of Clinical Nutrition, עולה כי אינדקס גליקמי גבוה בתזונה קשור לעליה בסיכון להתפתחות AMD (age-related macular degeneration) מוקדם. החוקרים מציעים, שהאפקט נובע ממרכיבים אחרים המשותפים לאותה תבנית של תזונה.

מספר פקטורי תזונה קשורים ל-ARM (age-related maculopathy), שהוא הצורה המוקדמת של AMD, ויש סיבה לחשוב, שפחמימות בתזונה משחקים תפקיד בהתפתחות ARM. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את הקשר בין איכות הפחמימות בתזונה, הנמדדת על ידי dietary GI (dietary glycemic index) או צריכת פחמימות כוללת ו-ARM.

במחקר השתתפו 1036 עיניים של 526 משתתפים באזור בוסטון ללא אבחון ARM קודם, שנרשמו למחקר Nurses’ Health. נעשה שימוש ב- Age-Related Eye Diseases Study system על מנת לסווג נוכחות ודרגה של ARM. החוקרים השיגו מידע על תזונה ארוכת טווח מממוצע של 4 שאלוני תדירות אוכל, שנאספו בתקופה של 10 שנים לפני הערכת ARM.

לאחר תקנון, dietary GI נקשר לחוסר תקינות של פיגמנטציה ברטינה כסמן ל-ARM, אך לא צריכת פחמימות כללית. עבור השליש הכי גבוה של dietary GI (גדול או שווה ל-77) מול הכי נמוך (מתחת ל-74.6) ה-OR ל-ARM היה 2.71 (רווח בר סמך 95%, 1.24-5.93 , P for trend = .01). dietary GI או צריכת פחמימות כללית לא היו קשורים לנוכחות drusen.

התוצאות מציעות ש- dietary GIיכול להיות גורם סיכון לא תלוי ל-ARM. ללא טיפול אפקטיבי ל-ARM, העול הרפואי והסוציאלי ימשיך לעלות. מניעה נשארת הגישה הכי טובה לטפל בבעיה רפואית ציבורית זו ושינויים בתזונה יכולים לספק את אחד האסטרטגיות הכי cost-effective.

מגבלות המחקר כוללות ערפלנים על ידי גורמי סיכון לא ידועים, והעובדה, שההגדרה של dietary GI התבססה על סיכום חשבוני של GI של מזונות, ולכן לא יכלה לקחת בחשבון אפקטים אפשריים של נוטריאנטים אחרים של העיכול, הספיגה והמטבוליזם של פחמימות.

לדברי החוקרים, התוצאות מציעות גורם סיכון חדש ל- ARM : dietary GI, למרות שהמידע אינו יכול לבסס את העובדה, שהקשר הנצפה הוא סיבתי, הוא מצביע על כיוון חדש למחקרים. תוצאות מחקרים אלה יכולים בסופו של דבר להיות יעילים במניעת או דחיית המהלך של ARM , הנכויות והעלויות הנלוות אליו.

מאמר מערכת נלווה העיר, שהאטת התפתחות השלבים המוקדמים של ARM יכול להוריד את המספר של אנשים עם AMD מתקדם יותר מאשר האטת ההתקדמות משלבי ביניים לשלבים מאוחרים של AMD.

מחקרים של תבניות תזונה בקשר ל-AMD מעלים את הסבירות, שהתוצאות ידגישו את החשיבות של תזונה בריאה הנמשכת לכל החיים מאשר צריכת כמויות גדולות של טווח צר נוטריאנטים ספציפים בתוספי מזון, שהם יקרים ובעלי פוטנציאל מזיק. אנחנו ניצבים בקצה הרחבת נקודת המבט שלנו בנוגע לקשרים בין תזונה והתפתחות AMD, שהוא מצב נפוץ של הזדקנות הגורם לנכויות ועולה בשכיחותו משנה לשנה.

Am J Clin Nutr. 2006;83:733-734, 880-886

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה