טיפול תרופתי במינון קבוע טוב יותר מהוספת תרופות ליתר לחץ דם סיסטולי

שילוב של שתי תרופות במינון קבוע לטיפול ביתר לחץ דם מאפשר למספר גדול יותר של חולים להגיע ללחץ דם מטרה מהר יותר, כך הציגו חוקרים קנדים בפגישה השנתית של האיגוד האמריקאי ליתר לחץ דם.

מספר החולים שהגיעו ללחץ דם המטרה היה גבוה משמעותית בקבוצת המינון הקבוע, עם 64% שהגיעו לרמות נורמליות בהשוואה לקבוצת התוספת שבה רק 37% הגיעו למטרה.

פי 2 חולים בקבוצת המינון הקבוע (30%) הגיעו ללחץ דם סיסטולי ביום עם לא יותר משתי תרופות בהשוואה לקבוצה השניה בה רק 15% הגיעו ללחץ דם מטרה עם שתי תרופות או פחות.

לעיתים קרובות יש צורך ביותר מתרופה אחת לטפל בחולים עם יתר לחץ דם סיסטולי. בדרך כלל מוסיפים תרופות לפי הצורך, אך החוקרים מצאו כי סדרת תרופות עוזרת ליותר חולים להגיע למטרה מהר יותר עם פחות תופעות לוואי.

ד”ר סיקה ציין כי קשה להשוות בין שני הפרוטוקולים במחקר. בזמן שהמינון של הידרוכלורוטיאזין נשאר קבוע בקבוצה אחת, הוא הועלה בקבוצת המינון הקבוע. התוצאות יהיו שונות על בסיס זה בלבד.

החוקרים בדקו את היעילות של שני סוגי הטיפולים המשולבים על פרופיל לחץ דם במשך 24 שעות. המחקר כלל 121 חולים עם לחץ דם סיסטולי של 150 מ”מ כספית ומעלה בקליניקה ומעל 135 מ”מ כספית במרפאה אמבולטורית.

חולים קיבלו באקראי טיפול חד יומי של 50 מ”ג לוסרטן עם 12.5 מ”ג הידרוכלורותיאזין. עם לא הגיעו ללחץ דם מטרה של פחות מ-135 מ”מ כספית במשך 6 שבועות, הועלה המינון ל-100 מ”ג לוסרטן ו-25 מ”ג הידרוכלורותיאזין.

הקבוצה השניה קיבלה את אותו מינון של הידרוכלורותיאזין, יחד עם 50 מ”ג אטנולול במקרה שלחץ דם המטרה לא הושג בששת השבועות הראשונים. אמלודיפין 5 מ”ג הוסף כתרופה שלישית בקבוצה זו לאלו שלא הגיבו לששה שבועות נוספים.

לחץ דם קליני ואמבולטורי נמדד לאחר 6, 12 ו-18 שבועות, והושווה בין שתי הקבוצות בתחילת המחקר.

לקבוצה שקיבלה מינון  קבוע היו פחות תופעות לוואי עם היארעות של 40% בהשוואה ל-66% בקבוצה השניה.

התחלת טיפול אנטיהיפרטנסיבי עם שילוב במינון קבוע של לוסרטן והידרוכלורותיאזין בחולים עם יתר לחץ דם סיסטולי מאפשרת לחולים להגיע ללחץ דם מטרה מהר יותר, עם פחות תופעות לוואי ופחות צורך בתרופה שלישית בהשוואה לגישת התוספת הקונבנציונלית.

ASH 20th Annual Scientific Meeting and Exposition: Abstract P164. Presented Sunday May 15, 2005.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן