Geriatrics

גרונטולוגיה פיננסית – כיצד להתכונן לזקנה מבחינה כלכלית/ מאת ד”ר ארתור ליבוביץ

הרפואה הגריאטרית היא מקצוע  כוללני.  במושג  זה אנו מתכוונים לכך שרופא המטפל בקשישים אינו מתייחס למחלות בלבד, אלא גם למצבם התפקודי והכלכלי-חברתי.  הגורמים הללו קשורים ומשולבים ומשפיעים זה על זה.

גם מי שאינו פעיל בתחום הזקנה שם לב בוודאי לעובדות המוצגות בתקשורת והנוגעות למצב הכלכלי של הקשישים, כמו: מחסור המונע קניית תרופות, ויתור על טיפול שיניים, עלות חימום הבית בחורף וצמצום בקניות חיוניות. לפני מספר חודשים שודרה בערוץ 10, בתוכנית של רינו צרור, כתבה קשה על זוג קשישים שקרס בגלל שהגיע לפת לחם.

שלושה הם אבות הנזיקין של הזקנה, החולי, הבדידות, והמחסור. ומשלושה אלו המחסור הוא זה שניתן להתכונן לקראתו בצורה המתאימה ביותר.

העליה בתוחלת החיים האריכה באופן משמעותי את תקופת  החיים שאחרי הפרישה. לאדם שהגיע בימינו לגיל 65 יש בממוצע עוד כ- 18-20 שנות חיים. זו תקופה, בה שכיחות המחלות והסיכון לירידה תפקודית יוצרים צרכים מיוחדים הדורשים משאבים כספיים ניכרים.

אם נחלק את משך החיים מבחינה כלכלית, נמצא כי ישנן שתי תקופות: תקופת הצבירה, המורכבת משנות העבודה וההשתכרות עד לפרישה  ותקופת ההוצאה, הכוללת את שנות החיים שלאחר הפרישה. והנה תקופת ההוצאה התארכה וההוצאות בה גדלו, בגלל התייקרות השירותים הרפואיים ובגלל צמצום המשאבים הציבוריים לבריאות. דוגמא אחת היא המושג הידוע בשם “סל הבריאות” והשאלה המתמדת אם טיפול זה או אחר או תרופה זו או אחרת כלולים או לא בסל הבריאות. כן כן, המושג סל הבריאות מוליך ישירות אל הסל הפיננסי האישי של כל אחד מאיתנו כאשר הוא הנזקק לשירותי בריאות.

רוצים דוגמא נוספת? בחודשים האחרונים מדברים על התייקרות הפרמיהלביטוח הסעודי. שימו לב, מדובר על תשלומי  פרמיה ולא על תשלומים לאשפוז הסעודי עצמו שעלולים להגיע ל- 14,000 לחודש ויותר. ועוד לא הזכרנו את נושא קרנות  הפנסיה המועלה תדיר בתקשורת.

גם הפנסיה קטנה והדרך אליה מתארכת. כל העובדות הללו מוכרות לציבור, אבל מדובר בנושאים שאינם מובנים היטב לרוב האנשים והידע הבסיסי בהן חסר. וכי מי מאיתנו בקיא בעלויות ביטוח הבריאות, בתכנון פיננסי ובשוק ההון, בתוכניות להשקעה לטווח רחוק,  בתוכניות פנסיה ועוד. והרי מדובר בהבטחת עתידנו והבטחת הבסיס לכל צרכינו בזקנה.

כיצד נכין עצמנו לזקנה מבחינה כלכלית, או במילים אחרות, כיצד נמנע מחסור בזקנה. הנושא הזה עלה כדאגה מרכזית בין העוסקים בגרונטולוגיה והוליד עיסוק חדש ותורה מתפתחת בשם “גרונטולוגיה פיננסית”. תחום זה נלמד היום באחת האוניברסיטאות באמריקה ומעורר עניין רב בין ספקי שירותים כמו, שירותי בריאות, חברות בטוח, קרנות פנסיה וחברות השקעה. הללו נערכים להציע שירותים הוגנים ויעילים. אך מנגד נמצאים אנחנו, הצרכנים הקשישים של היום והקשישים של מחר שחייבים להכיר את הצרכים ואת הכלים הפיננסים על מנת לכלכל את צעדנו בתבונה. על כן לא די שנקבל יעוץ, אלא חשוב (זו אחריותנו כלפי עצמנו) להבין את הייעוץ הזה ולבחור בחלופות הטובות והמתאימות ביותר.

לצורך זה דרוש ידע חיוני, הן על הצרכים הצפויים והבלתי צפויים בזקנה והן על יסודות בטוח הבריאות, שירותי הבריאות המשלים, הבטוח הפיננסי, אפשרויות ההשקעה ושימור ההון והרכוש שברשותנו ועוד נושאים דומים.

מתוך ראייה זו יזמנו קורס לגרונטולוגיה פיננסית במסגרת בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל-אביב. הקורס הוכן יחד עם ד”ר שירה הנטמן שהיא היושב ראש האקדמי של היחידה להשתלמויות. הקורס יתחיל כבר בסמסטר השני של שנת הלימודים הנוכחית, כלומר בחודש פברואר 2005. הקורס לגרונטולוגיה פיננסית יהיה פתוח  בפני כל הרוצים ללמוד כיצד לכלכל את הצעדים הכלכליים.

המתעניינים יוכלו לצלצל ל- 03-6409355.

כמו בעניינים רפואיים גם בנושא  המחסור בזקנה המניעה היא הכרח שמיטיב עם הפרט ועם החברה כאחד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    בנשים עם צפיפות עצם נמוכה סיכוי גבוה יותר לדווח על שבר ירך ראשון בשנות ה-60 לחייהן, בהשוואה לגילאים מתקדמים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society. החוקרים התבססו על נתוני שברי ירך מסקר ה-National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2009-2010, 2013-2014 ו-2017-2018. הם כללו נשים מעל גיל 60 […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך משפר תוצאות קליניות טוב יותר מהדרכה ופעילות גופנית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (J Arthroplasty)

    ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך משפר תוצאות קליניות טוב יותר מהדרכה ופעילות גופנית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (J Arthroplasty)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי למרות שיפור קליני עם הדרכה ופעילות גופנית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הירך, באלו שעברו ניתוח להחלפה מלאה של מפרק הירך תועד שיפור גדול יותר בכאב, תפקוד ואיכות החיים. החוקרים השלימו מחקר מותאם שכלל 266 חולים עם אוסטיאוארתריטיס של הירך בין 2016 ו-2019 והשוו את התוצאות […]

  • תסמינים בדרכי שתן תחתונות מלווים בתפקוד קוגניטיבי נמוך יותר בקשישים (מתוך כנס ה-AGS)

    תסמינים בדרכי שתן תחתונות מלווים בתפקוד קוגניטיבי נמוך יותר בקשישים (מתוך כנס ה-AGS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Geriatrics Society עולה קשר בין תסמינים בדרכי שתן תחתונות ובין מדדים נמוכים יותר במבחנים להערכת ליקוי קוגניטיבי בקשישים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמינים בדרכי השתן נפוצים מאוד בגברים ונשים בגיל מתקדם. עם זאת, חלק גדול מהחולים אינם מדווחים על התסמינים ואינם פונים לקבלת טיפול רפואי. מחקרים […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה