GERD/Gastritis

האם ניתוח עדיף על טיפול תרופתי כנגד ריפלוקס חומצה? (מתוך כנס ה-Digestive Disease Week)

בחולים עם GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) תתכן תועלת רבה יותר לניתוח פונדופליקציה, בהשוואה להמשך טיפול בתרופות ממשפחת PPI (Proton Pump Inhibitor), כך עולה מתוצאות מחקר רב-מרכזי, שהוצגו במהלך כנס ה-Digestive Disease Week לשנת 2013.

החוקרים מדווחים כי במחקר הנוכחי, ניתוח Transoral Incisionless Fundoplication (TIF) היה עדיף על טיפול במינון מקסימאלי בתרופות ממשפחת PPI בהקלה על התסמינים הטיפוסיים והלא-טיפוסיים בחולים נבחרים. הם טוענים כי הממצאים מבססים לראשונה את הטענה כי בחלק מהחולים, הפרוצדורה עדיפה על טיפול במינון מקסימאלי של PPI לשליטה בתסמיני GERD.

הניתוח מבוסס על פונדופליקציה מסורתית, אך מדובר בגישה טרנס-אוראלית במקום גישה לפרוסקופית. הפרוצדורה משחזרת את מעבר וושט-קיבה ומשיבה את המחסום לריפלוקס.

המחקר בשם TEMPO (Transoral Incisionless Fundoplication Esophyx vs Medical PPI Open Label Trial) נועד להשוות את הבטיחות והיעילות של ניתוח אל מול טיפול תרופתי.

מדגם המחקר כלל 63 חולים עם עדות אובייקטיבית ל-GERD וחשיפה אבנורמלית של הוושט לחומצה, תסמינים במשך חציון של עשר שנים וטיפול ב-PPI במשך שמונה שנים.

כמחצית מהמשתתפים במחקר סבלו מאזופגיטיס. ההבדל בבקע סרעפתי לא היה משמעותי בקבוצת ההתערבות הניתוחית אל מול הטיפול התרופתי (92% לעומת 76%). אחוז הזמן עם ערכי pH נמוכים מ-4 בתחילת המחקר עמד על 9% בכל קבוצה.

החוקרים חילקו באקראי את המשתתפים להתערבות ניתוחית או להמשך טיפול או הגברת הטיפול התרופתי למינון מקסימאלי. בקבוצת ההתערבות הניתוחית בוצעה פונדופליקציה עם מכשיר EsophyX2 והטיפול ב-PPI הופסק שבועיים לאחר הפרוצדורה.

התוצא העיקרי הוגדר כהיעלמות תסמינים יומיים מטרידים ונבחן באמצעות מדד GERD Health Related Quality of Life Scale, Reflux Symptom Index ו-Reflux Disease Questionnaire. תוצאים משניים כללו נרמול של החשיפה לחומצה בוושט הדיסטאלית, טיפול ב-PPI וריפוי של אזופגיטיס.

החוקרים מדווחים כי ההתערבות הניתוחית הייתה עדיפה על PPI באלימינציה של מגוון תסמינים לא-טיפוסיים. צרבת יומית מטרידה, כפי שנבחנה לפי מדד Reflux Symptom Index, נעלמה ב-90% מהחולים לאחר ניתוח, ו-90% מהחולים הללו הפסיקו לחלוטין את הטיפול התרופתי. כמו כן, חל שיפור משמעותי במגוון יעדים עם הניתוח.

בכל השוואה, למעט בליעה, ההתערבות הניתוחית הייתה עדיפה על הטיפול התרופתי, עם הבדלים משמעותיים.

אלימינציה של תחושת נפיחות וגזים הייתה הרבה יותר נפוצה לאחר ההתערבות הניתוחית, בהשוואה לטיפול התרופתי (p<0.001), עם זאת, שיעורי דיספגיה היו דומים בשתי הקבוצות (92% לעומת 75%).

לא תועדו מקרים של סיבוכים חדשים לאחר ניתוחי פונדופליקציה (דוגמת דיספגיה, נפיחות וגזים, הנפוצים לאחר הפרוצדורה בגישה לפרוסקופית). לאחר שישה חודשים, כ-75% מהחולים בקבוצת ההתערבות הניתוחית דיווחו על שביעות רצון מהמצב הבריאותי הנוכחי שלהם, זאת בהשוואה ל-5% בלבד מהחולים שטופלו ב-PPI (p<0.001).

הנרמול של החשיפה לחומצה בוושט הדיסטאלית היה דומה בשתי הקבוצות (54% לעומת 52%). חשוב מכך, בעוד ש-100% מהחולים לפני הניתוח נטלו PPI כל יום, שיעור זה ירד ל-8% לאחר ההתערבות. הטיפול ב-PPI הופסק כליל ב-90% מהחולים לאחר ניתוח ושימש רק לפי הצורך ב-2%. בחולים שעדיין נדרשו לטיפול התרופתי, כל מדדי איכות החיים השתפרו משמעותי.

מתוך כנס ה-Digestive Disease Week

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

  • מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Acta Diabetologica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז ויטמין D גבוה בדם עשוי להשפיע לטובה על בריאות הכבד בחולים עם סוכרת ופיברוזיס כבדי. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי פיברוזיס כבדי הינו סיבוך נפוץ בקרב חולים עם סוכרת. מחקרים קודמים רמזו לקשר בין ויטמין D ובין פיברוזיס כבדי, […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה