Gastro other

חשיבות המוח במסגרת הטיפול בהפרעות כרוניות של מערכת העיכול (Gastroenterology)

בחולים עם תסמונת מעי רגיז, מחלת קרוהן ומחלות כרוניות אחרות של מערכת העיכול, למוח חשיבות דומה לזו של מערכת העיכול מאחר ולא ניתן להפריד מחלות אלו מההקשר הפסיכו-סוציאלי וחשוב לשלב פסיכותרפיה של מוח-מערכת עיכול במסגרת הטיפול להפרעות במערכת העיכול.

פסיכותרפיה מוח-מערכת עיכול, כולל טיפול קוגניטיבי-התנהגותי והיפונתרפיה מכוונת, מכוון לכאבי בטן, רגישות-יתר ויסארלית ותנועתיות של מערכת העיכול ו/או לשיפור יכולות ההתמודדות, חוסן וכישורי בקרה עצמית.

על גסטרואנטרולוגים להגדיל את תחושת הנוחות שלהם בשיחות אודות גורמים פסיכולוגיים המשפיעים על מערכת העיכול, להפחתת הסטיגמה והבטחה כי החולים יקבלו את העזרה לה הם זקוקים.

ישנן דרכים חדשות לקבלת תמיכה פסיכו-גסטרואנטרולוגית בטיפול במחלות מערכת עיכול, כולל גישות עם מגע מינימאלי עם הרופא, טל-רפואה, טיפולים מבוססי-אינטרנט וטיפולים דיגיטאליים העשויים לגשר על הפער בחולים בחולים הפונים לשירותים אלו.

במאמרם, מעודדים החוקרים גסטרואנטרולוגים להשלים הערכה שגרתית של איכות החיים הבריאותית, חרדה על-רקע תסמיני מערכת עיכול, חוויות שליליות בשלב מוקדם במהלך החיים וליקוי תפקודי על-רקע תלונות מערכת העיכול.

עוד מציעים הכותבים לכל גסטרואנטרולוג את הדברים הבאים:

·       ישלוט בשפה ידידותית למטופל בנושאים הבאים (א) מסלול מוח-עיכול ואופן ההשפעה של המסלול הזה ע”י מספר גורמים; (ב) הסיכון הפסיכוסוציאלי והקשר עם מחלות מערכת העיכול; (ג) מדוע גסטרואנטרולוגים מפנים מטופל להערכה פסיכיאטרית.

·       הכרת המבנה והמאפיינים העיקריים של הפסיכותרפיה היעילה ביותר למוח-עיכול.

·       ביסוס הפניה ישירה ותקשורת מתמשכת עם 1-2 אנשי צוות פסיכיאטרי והבטחה לחולים כי יישארו תחת טיפולם.

·       הכרת נוירו-מודולטורים שניתן יהיה להשתמש בהם לשיפור טיפולים התנהגותיים, במידת הצורך.

החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי שכלל 405 מבוגרים עם מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית. הם קבעו את פעילות מחלת המעי הדלקתית, דרגת חרדה ודיכאון, בתחילת המחקר ולאחר מעקב של לפחות שנתיים.

החוקרים מדווחים כי פעילות מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית בתחילת המחקר נקשר עם עליה של פי שש בסיכון למדד חרדה חריג מאוחר יותר (יחס סיכון של 5.77). בחולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה בתחילת המחקר, מדדי חרדה חריגים בתחילת המחקר נקשרו עם הצורך בטיפול בגלוקוקורטיקואידים בשלב מאוחר יותר או עם התלקחות מחלת מעי דלקתית (יחס סיכון של 2.08) והגברת טיפול תרופתי (יחס סיכון של 1.82).

המחקר מספק הוכחה להשפעה דו-כיוונית של פעילות מחלת מעי דלקתית והפרעות פסיכולוגיות. יש לעקוב אחר המצב הפסיכולוגי של חולים עם מחלת מעי דלקתית.

Gastroenterology 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה