Gastro other

שינוי הרכב החיידקים במערכת העיכול טוב יותר לאחר ניתוח מעקף קיבה בהשוואה לניתוח שרוול קיבה (מתוך כנס ה-EASD)

מתוצאות מחקר חדש בחולים שמנים עם סוכרת מסוג 2 לאחר ניתוח בריאטרי עולה כי ניתוח מעקף קיבה מביא לשינויים חיוביים יותר בהרכב החיידקים במערכת העיכול, בהשוואה לניתוח שרוול קיבה. ממצאי המחקר הוצגו במהלך כנס ה-EASD (European Association for the Study of Diabetes). ניתוח מעקף קיבה הביא גם לעליה ביכולת חיידקי המעי לייצר חומצות שומן קצרות-שרשרת בעלות השפעה חיובית, ונקשר בסיכויים גבוהים יותר להפוגת סוכרת.

מטרת המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של שני סוגי הניתוחים הבריאטרים על הרכב החיידקים במערכת העיכול בקרב חולים בהפוגה מסוכרת מסוג 2 שנה לאחר הניתוח. ההשוואה בין הפרוצדורות ערכו החוקרים השוואה בין ניתוח מעקף קיבה ושרוול קיבה ב-110 חולים שמנים עם סוכרת מסוג 2.

תת-ניתוח שימש להערכת הרכב החיידקים במערכת העיכול והורמוני מערכת העיכול ב-52 משתתפים והחוקרים הציגו את התוצאות בתת-קבוצה שכללה 14 חולים (שבעה לאחר ניתוח מעקף קיבה ושבעה לאחר ניתוח שרוול קיבה).

החולים השלימו הערכה מיד לפני הניתוח ושנה אחת לאחר הניתוח. החוקרים תיעדו את נתוני הטיפול התרופתי, יומני תזונה בני חמישה ימים, שאלוני שובע, הרכב הגוף והוצאה אנרגטית במנוחה. עוד הושלמו בדיקות להערכת העמסת סוכר, המוגלובין מסוכרר, שומנים, הורמוני מערכת עיכול, סמני דלקת ודגימות צואה.

WGS (Whole-Genome Shotgun) שימש להערכת תפקוד הגנים כמו גם הרצפים הגנטיים שזוהו, המהווים טביעת אצבע לסוגי החיידקים במערכת העיכול.

מהתוצאות ב-14 החולים עולה כי חלה עליה בשכיחות חלק מחיידקי המעי הטובים וירידה בשכיחות החיידקים הרעים לאחר ניוח שרוול קיבה, בהשוואה לירידה ועליה בהתאמה לאחר ניתוח מעקף קיבה. עם זאת, המאזן של החיידקים במערכת העיכול היה חיובי יותר לאחר ניתוח מעקף קיבה.

בחמישה מבין שבעה משתתפים בכל קבוצת ניתוח תועדה הפוגה מסוכרת מסוג 2 שנה לאחר הפרוצדורה, ללא דרישה לטיפול להפחתת רמות הסוכר בדם. עם זאת, דרגת השיפור לאחר ניתוח מעקף קיבה הייתה גדולה יותר משמעותית בהשוואה לתוצאות לאחר ניתוח שרוול קיבה.

מבין המשתתפים לאחר ניתוח מעקף קיבה, בארבעה תועדה הפוגה מלאה (המוגלובין מסוכרר נמוך מ-5.6%) ובאחד הפוגה חלקית (המוגלובין מסוכרר של עד 6.5%). באלו לאחר ניתוח שרוול קיבה, בחולה אחד תועדה הפוגה מלאה ובארבעה הפוגה חלקית שנה לאחר הפרוצדורה.

הפתוגן היחיד שהיה נפוץ יותר היה Roseburia Intestinalis שעלה לאחר שתי הפרוצדורות (אך יותר לאחר ניתוח מעקף קיבה). רמות נמוכות של חיידק זה נקשרו עם סוכרת מסוג 2 בשני מחקרים גדולים בעבר. עם זאת, השינויים בתפקוד הגנים באלו עם הפוגה בסוכרת היו שונים משמעותית לאחר שתי הפרוצדורות, עם שינויים גדולים יותר לאחר מעקף קיבה, מקביל לעליה במגוון המיקרוביאלי, בהשוואה לתוצאות לאחר ניתוח שרוול קיבה.

תפקוד החיידקים במערכת העיכול היה גדול יותר מספרית לאחר ניתוח מעקף קיבה ושונה משמעותית מאלו לאחר ניתוח שרוול קיבה. לאחר ניתוח מעקף קיבה תועדה נטיה לשינויים בתפקוד החיידקים על-רקע ייצור חומצות שומן קצרות שרשרת עם תועלת אפשרית, למשל מבחינת תחושת השובע.

ירידה דומה במשקל הגוף תועדה בשתי הקבוצות, עם ירידה של 27.4 קילוגרמים לאחר ניתוח מעקף קיבה לעומת 23.5 קילוגרמים לאחר ניתוח שרוול קיבה, כאשר הירידה במדד מסת הגוף עמד על 9.9 לעומת 7.6 יחידות והירידה בהוצאה האנרגטית במנוחה עמדה על 240 קילו-קלוריות לעומת 198 קילו-קלוריות.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי מדובר בשלב מוקדם ולא ידוע אם ואילו שינויים בהרכב החיידקים נובעים מהגישה הניתוחית השונה וקשורים בקשר סיבתי עם התועלת המטבולית שתוארה במחקר.

מתוך כנס ה-EASD

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית, משלב Tofacitinib (קסלג’אנז) עם קורטיקוסטרואידים לווה בשיפור תגובה לטיפול והפחתת הצורך בטיפול הצלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תוך-ורידי בקורטיקוסטרואידים מהווה את המרכיב העיקרי של הטיפול בחולים מאושפזים עם התלקחות […]

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    בקרב מטופלים עם הכנת מעי סבירה או גרועה תועדו שיעורי זיהוי אדנומות נמוכים יותר וסיכון גבוה יותר לתמותה עקב סרטן מעי גס לאחר בדיקת קולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת טיב הכנת המעי על תוצאות סרטן מעי גס ורקטום […]

  • ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי סבוריאה דרמטיטיס (Seborrheic Dermatitis) פוגעת בכ-4% מכלל האוכלוסייה, עם הבדלים משמעותיים בין קבוצות גיל, אוכלוסיות ואזורים שונים, עם שכיחות גבוהה יותר במבוגרים לעומת ילדים. החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכללה 121 מחקרים עם למעלה מ-1.2 מיליון מטופלים עם אבחנה של סבוריאה דרמטיטיס על-ידי רופא. המחקרים שנכללו בסקירה הנרחבת […]

  • זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    בתינוקות שנולדו במועד וללא חום עם שלפוחיות או פוסטולות קיים סיכון נמוך מאוד לזיהומים מסכני-חיים לאחר שלילת אבחנה אפשרית של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של תינוקות בגיל עד 60 ימים עבורם הוזמן ייעוץ רופא עור בשישה מרכזים […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה