Gastro other

מה בין בדיקות קולנוסקופיה ובין שכיחות סרטן מעי גס ורקטום? (Gastroenterology)

העלייה בשימוש בבדיקות קולנוסקופיה כבדיקת סקירה לסרטן מעי גס ורקטום מלווה בירידה בשיעורי היארעות סרטן מעי גס ורקטום באותם אנשים בגילאי 50 שנים ומעלה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת נובמבר של כתב העת Gastroenterology.

המחקר התבסס על נתונים אודות שני מיליון מטופלים, שנאספו בין השנים 1993-2009, ומצא גם כי חלה עליה בשיעורי סרטן מעי גס ורקטום במבוגרים צעירים.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות מבוגרים וסיווג אותם לפי ארבע קבוצות גיל: 18-39 שנים (אלו מתחת לגיל המומלץ לבדיקות סקר שגרתיות), 40-49 שנים (שיכולים לעבור בדיקות סקר בשל היסטוריה משפחתית של סרטן מעי גס ורקטום), 50-75 שנים (מומלץ לעבור בדיקת קולנוסקופיה) ואלו בגילאי 76 ומעלה, בהם לא מומלץ לערוך בדיקות סקירה לפי ה-USPSTF.

החוקרים זיהו ירידה בשיעורי סרטן מעי גס ורקטום במהלך תקופת המחקר בכל המבוגרים. שיעור ניתוחי כריתת מעי ירד מ-71.1 ל-100,000 אנשים בשנת 1993 ל-47.3% ל-100,000 אנשים בשנת 2009. הירידה הגדולה ביותר זוהתה לאחר שנת 2000. למרות ששיעור הניתוחים ירד ב-0.9% כל שנה משנת 1993 עד שנת 2000, בין השנים 2000-2009 נרשמה ירידה בקצב של 3.4% בשנה.

החוקרים סבורים כי שימוש נרחב בבדיקות קולנוסקופיה עשוי להשפיע על הסיכון לסרטן מעי גס ברמת האוכלוסייה הכללית. מספר איגודים ממליצים על בדיקות סקר בגיל 50 באנשים ללא סיכון מוגבר לממאירות.

מהנתונים עולה כי חלה ירידה בשיעור הניתוחים הפרוקסימאליים, המקבילה לעליה בקולונוסקופיה. השיעור ירד מ-30 ל-100,000 אנשים ל-22.7 ל-100,000 אנשים מהשנים 1993 עד 2009. הירידה השנתית הגדולה ביותר אירעה בשלב מאוחר יותר, משנת 2002 עד שנת 2009, כאשר שיעור הניתוחים השנתי ירד ב-3.1 (p<0.001).

עוד נרשמה ירידה בניתוחים של החלק הדיסטאלי של המעי הגס, שעמדה במקביל לעליה בשיעור בדיקות קולנוסקופיה. שיעור הניתוחים הדיסטאלים של גידולי מעי גסורקטום ירד ב-1.2% בשנה בין השנים 1993-1999, אך בין השנים 1999-2009, שיעור הניתוחים ירד ב-3.8% בשנה (p<0.001).

שיעור הניתוחים של סרטן מעי גס ורקטום במבוגרים בגילאי 50 ומעלה עקב אחר מגמת ירידה דומה, אך השיעורים עלו בשנים 1993-2009 בחולים צעירים יותר. השיעורים עלו ב-1.3% בשנה בקרב אלו בגילאי 40-49 שנים וב-2.4% בשנה באלו בגילאי 18-39 שנים. מגמות אלו משקפות ככל הנראה את העלייה בשכיחות גורמי סיכון לסרטן מעי גס ורקטום והעדר בדיקות סקירה במבוגרים צעירים אלו.

שיעור הניתוחים ירד מהר יותר בקרב אלו בגילאי 76 שנים ומעלה, עם ירידה של 3.0% בשנה בשיעורי סרטן מעי גס ורקטום בחלקים הדיסטאלים, בין השנים 1993-2000 וירידה של 5.8% לאחר שנת 2000. שיעור הגידולים הפרוקסימאליים ירד ב-1.1% בשנה בין השנים 1993-2001 בקבוצת גיל זו ולאחר מכן ב-3.6% בשנה בין השנים 2001-2009.

הירידה בשיעור הניתוחים בחולים המבוגרים, עבורם אין המלצה לבדיקות קולנוסקופיה, עשויה להעיד כי על השפעה מאוחרת של בדיקות קולנוסקופיה והסרות פוליפים בעקבותיהן בגיל צעיר יותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהמחקר עולה כי לקולנוסקופיה השפעה חיובית והבדיקה עשויה להגיע עד לחלק העליון של המעי הגס, בהשוואה לבדיקות סקירה אחרות, כולל בדיקת דם סמוי בצואה וסיגמואידוסקופיה, הבוחנות את החלק התחתון של המעי הגס והרקטום בלבד.

Gastroenterology. 2012;143:1227-1236

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    בנשים הרות עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD) ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים שונים במהלך ההיריון, כולל שכיחות גבוהה יותר של סוכרת הריון, עליה באנזימי כבד ולחץ דם גבוה יותר, בהשוואה לנשים עם הריון תקין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology and  Hepatology from Bed […]

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית, משלב Tofacitinib (קסלג’אנז) עם קורטיקוסטרואידים לווה בשיפור תגובה לטיפול והפחתת הצורך בטיפול הצלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תוך-ורידי בקורטיקוסטרואידים מהווה את המרכיב העיקרי של הטיפול בחולים מאושפזים עם התלקחות […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    בקרב מטופלים עם הכנת מעי סבירה או גרועה תועדו שיעורי זיהוי אדנומות נמוכים יותר וסיכון גבוה יותר לתמותה עקב סרטן מעי גס לאחר בדיקת קולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת טיב הכנת המעי על תוצאות סרטן מעי גס ורקטום […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה