Gastro other

מקומה של בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופית להערכת דלקת לבלב על-רקע אבני מרה (J Gastroenterol Hepatol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Gastroenterology & Hepatology עולה כי בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופיה (EUS או Endoscopic Ultrasound) מסייעת בזיהוי האתיולוגיה לדלקת לבלב קלה, על-רקע מחלת אבני מרה, בהעדר ממצא ברור בבדיקות הדמיה אחרות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקות הדמיה קונבנציונאליות, כולל בדיקת אולטרה-סאונד, CT (Computed Tomography) ו-MRCP (Magnetic Resonance Cholangiopancreatography) הן גישות לא-פולשניות ומומלצות לזיהוי אתיולוגיות לדלקת לבלב ביליארית חדה. עם זאת, עדיין יש חולים בהם לא ניתן לקבוע את האתיולוגיה באמצעים אלו ומקומה של בדיקת EUS במקרים אלו אינה-ידועה. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים להעריך את מקומה של בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופיה בהערכת מקרים בהם האתיולוגיה לדלקת לבלב ביליארית חדה אינה-ידועה.

החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם דלקת לבלב ביליארית חדה, בדרגה קלה, שאושפזו לבית חולים בשנחאי בתקופה שבין יוני 2006 ועד דצמבר 2009.

מדגם המחקר כלל 223 חולים עם דלקת לבלב בילארית קלה, שעברו הן בדיקת אולטרה-סאונד והן בדיקת CT. מבין אלו, 106 עברו בנוסף בדיקת MRCP. ב-37 חולים עדיין לא הצליחו החוקרים לזהות את האתיולוגיה. בדיקת EUS בוצעה ב-33 מהחולים הללו וב-14 מקרים זוהתה אבנורמליות הקשורה באתיולוגיה לדלקת הלבלב (42.4%) שאושרו בבדיקת ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatogaraphy) שבוצעה בהמשך, כאשר אבני מרה אובחנו ב-11 מקרים, בוץ מרתי אובחן בשני מקרים ואדנוקרצינומה של האמפולה אובחנה במקרה אחד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בחשיבותה של בדיקת EUS בהערכת חולים עם דלקת לבלב, במקרים בהם לא מזהים את האתיולוגיה למחלה באמצעות בדיקות הדמיה אחרות.

J Gastroenterol Hepatol. 2011;26(10):1500-1503

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה