Gastro other

היעילות של סיגמואידוסקופיה גמישה כבדיקת סקר לסרטן מעי גס ורקטום (מתוך כנס ה- Digestive Disease Week)

ממחקר חדש שתוצאותיו הוצג בכנס ה-DDW (Digestive Disease Week) עולה כי סיגמואידוסקופיה גמישה אינה יעילה כמו קולנוסקופיה לאבחנת ממאירויות של המעי הגס והרקטום, כאשר ממצאי המחקר מעידים על אבחנה בשכיחות גבוהה פי ארבע של נגעים במעי הגס השמאלי עם קולנוסקופיה, בהשוואה לסיגמואידוסקופיה גמישה.

לדברי החוקרים, עד כה היעילות של סיגמואידוסקופיה גמישה לאבחנת גידולים במעי הגס והרקטום, בהשוואה לקולנוסקופיה, לא הייתה ברורה. מטרת המחקר הייתה להעריך אם יש הבדלים בגישות בכל הנוגע להיארעות גידולים המופיעים במרווח הזמן בין הבדיקות, או גידולים שאינם מאובחנים בבדיקה, שאובחנו 6-36 חודשים לאחר בדיקת האנדוסקופיה.

החוקרים סקרו את הנתונים ממאגר SEER (Surveillance, Epidemiology and End Results) אודות משתתפים בגיל 67 שנים ומעלה שאובחנו עם סרטן מעי גס ורקטום במעי הגס השמאלי בין השנים 1998 ו-2005. מבין 52,236 משתתפים במחקר, 52,412 עברו בדיקות קולנוסקופיה ו-3525 עברו בדיקות סיגמואידוסקופיה גמישה.

25,541 משתתפים מבוגרים עם סרטן מעי גס ורקטום אובחנו עם מחלה במעי הגס השמאלי. בהשוואה לנבדקים שעברו בדיקות קולנוסקופיה, אלו שעברו סיגמואידוסקופיה היו מעט מבוגרים יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של נשים ורמות השכלה והכנסה גבוהות יותר.

שיעור הגידולים החדשים או הגידולים שלא-אובחנו במעי גס שמאלי לאחר סיגמואידוסקופיה גמישה עמד על 11.6% (251 מקרים), כאשר השיעור הגבוה ביותר היה בחלק היורד של המעי הגס. מנגד, שיעור ממאירויות מעי גס ורקטום שאובחנו במרווח הזמן בין בדיקות קולנוסקופיה עמד על 2.6% (598 מקרים), עם הבדל שהיה מובהק סטטיסטית (p<0.001).

לפיכך, עם סיגמואידוסקופיה גמישה הסיכון לגידול חדש או גידול שלא-אובחן בחלק היורד של המעי הגס והרקטום היה גבוה פי ארבע, בהשוואה לבדיקות קולנוסקופיה (יחס סיכויים של 4.00).

בנשים תועדה עליה של 15% בסיכון לממאירויות המאובחנות במרווח הזמן בין בדיקות אנדוסקופיה, בעוד שבמקרים בהם הבדיקה בוצעה במסגרת אשפוז הסיכון היה נמוך ב-47%.

לפי מיקום, ההבדלים אבחנת גידולים במרווחי הזמן בין בדיקות אנדוסקופיה עם סיגמואידוסקופיה גמישה לעומת קולנוסקופיה היו כדלקמן: 18.7% לעומת 3.3% במעי גס יורד, 12.5% לעומת 2.7% ברקטום, 11.7% לעומת 2.6% במעי גס שמאלי, 11.3% לעומת 2.4% בסיגמואיד, 8.0% לעומת 2.2% בצומת רקטום-סיגמואיד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות מגבלות הבדיקה, קולנוסקופיה הינה הבדיקה הטובה ביותר לזיהוי או מניעת גידולים ממאירים של המעי הגס והרקטום.

מתוך כנס ה- Digestive Disease Week

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה