Gastro other

פחמימות מורכבות וחומצות שומן חד-רוויות עשויות לסייע לטיפול בתסמונת המטבולית (מתוך Journal of Nutrition)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ספטמבר 2010 של ה- Journal of Nutrition, עולה כי דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות ובחומצות שומן ארוכות שרשרת, עשויה לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.

החוקרים כותבים כי לצריכת השומנים יש תפקיד משמעותי בהתפתחות התסמונת המטבולית. הם שיערו כי באנשים עם תסמונת מטבולית, כמות ואיכות השומן בתזונה עשויים להשפיע על מטבוליזם הליפופרוטאינים לאחר הארוחה.

מחקר ה-LIPGENE הינו מחקר אקראי מבוקר רב-מרכזי. החוקרים חילקו את המשתתפים באקראי ל-1 מ-4 תכניות דיאטה בנות 12 שבועות:

1.      דיאטה עשירה בחומצות שומן רוויות (High-Saturated Fatty Acid, HSFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומנים ו-16% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן רוויות.

2.      דיאטה עשירה בחומצות שומן חד-רוויות (High Monounsaturated Fatty Acid, HMUFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומן ו-20% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן חד רוויות.

3.      דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות (Low-Fat, High-Complex Carbohydrate, LFHCC) שכללה 28% מצריכת הקלוריות כשומן, בתוספת 1.24 גרם ליום של חומצות שומן ארוכות שרשרת (n-3) רב-בלתי-רוויות (יחס Eicosapentaenoic acid: Docosahexaenoic acid של 1:4/1)

4.      דיאטת LFHCC עם תוסף פלסבו של שמן חמניות.

לפני ואחרי המחקר קיבלו המשתתפים “ארוחת מבחן” (fat challenge) עם שומן בהרכב זהה לדיאטות המחקר, והחוקרים מדדו את רמות הכולסטרול, טריגליצרידים, apolipoprotein B (apo B), apo B-48, apo A-I, LDL, HDL, Retinyl palmitate, ורמות apo B בליפופרוטאינים עשירים בטריגליצרידים (TG-rich lipoproteins, TRL) של המשתתפים בצום ולאחר הארוחה.

מתוצאות המחקר עולה כי בהשוואה לקבוצות ה-HSFA ו-LFHCC, בקבוצת ה-HMUFA נצפה פינוי מוקדם ומהיר יותר של טריגליצרידים (p<0.001) ושל large TRL-TG (p=0.009) לאחר הארוחה. החוקרים מוסיפים כי בקבוצת ה-LFHCC (n-3) נצפו רמות טריגליצרידים נמוכות יותר לאחר הארוחה, בהשוואה לקבוצות האחרות (p<0.001).

במשתתפים בקבוצות ה-LFHCC נצפתה עליה מובהקת בשטח תחת העקומה (AUC) של רמות הטריגליצרידים, large TRL-TG, TRL, TRL-retinyl palmitate, ו- TRL-apo Bלאחר ההתערבות, לעומת הערכים לפני ההתערבות. החוקרים מציינים כי לא נמצא קשר בין דיאטת LFHCC (n-3) לאורך זמן ובין הגברת מטבוליזם הטריגליצרידים וה-TRL לאחר הארוחה.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי דיאטות LFHCC (n-3) ו-HMUFA עשויות לשפר את ההפרעות המטבוליות לאחר הארוחה באנשים עם תסמונת מטבולית. לדבריהם, נטילת תוסף חומצות שומן ארוכות שרשרת רב-בלתי-רוויות (LC(n-3) PUFA), עשויה למנוע את העלייה ברמות הטריגליצרידים לאחר הארוחה הכרוכה בדיאטת LFHCC.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי לא ניתן היה לוודא בצורה מדוייקת את היענות המשתתפים להוראות התזונתיות, וכי תוסף ה-LC-PUFA ניתן כקפסולות ולא כצריכת דגים מוגברת.

החוקרים מסכמים כי צריכה ארוכת טווח של תזונה דלת שומן ועשירה בפחמימות המשלבת LC-PUFA, וכן תזונה עשירה ב-MUFA, עשויות לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.          

J Nutrition. 2010;140:1595-1601

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

לדיון נוסף בנושא תוכלו לפנות לפורום e-Med HealthClub.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה