Gastro other

האם קיים קשר בין טיפולים להורדת חומציות ובין סיכון מוגבר ל-Clostridium Difficile? (מתוך הכנס השנתי ה-45 של ICAAC)

ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי ה-45 של ICAAC עולה כי מטופלים בתרופות להורדת חומצה חשופים לסיכון מוגבר לפתח Clostridium Difficile Associated Disease (CDAD).

הסיכון המוגבר לזיהומי C. difficile זוהה הן במטופלי PPI (Proton Pump Inhibitors) והן במטופלי חסמי היסטמין-2 (H2 Receptor Antagonists).

החוקרים מצאו כי מטופלים בקהילה המקבלים אחת משתי התרופות הללו מצויים בסיכון גבוה ל-CDAD. כמו כן, הם מצאו כי בחולים שלא אושפזו, היה סיכוי קטן יותר לקבל טיפול אנטיביוטי.

מחקר קודם הצביע על עליה בשכיחות וחומרת CDAD, והחוקרים רצו לבדוק אם חומרים המדכאים את חומציות הקיבה היו קשורים בהתפתחות CDAD בקהילה.

לכן, החוקרים ערכו מחקר להערכת הסיכון ל-CDAD הקשור בשימוש במדכאי חומציות קיבה. בניתוח התוצאות החוקרים בחנו את כל התרופות בהם השתמשו חולי CDAD ונבדקים בריאים, בקהילה. מרבית המחקרים הקודמים נערכו בבית החולים, בהם החשיפה לאנטיביוטיקה גדולה.

החוקרים ערכו שני מחקרי מקרה-ביקורת.

במחקר הראשון השתתפו 1,672 משתתפים שהיו חיוביים לטוקסין של C. difficile, בין השנים 1993-2004. החוקרים התאימו כל מקרה ל-10 ביקורות במהלך אותה תקופה.

במחקר השני, החוקרים התאימו בין מקרים שנרכשו בקהילה, עם ביקורות שלא אושפזו בשנה הקודמת. מקרים שנרכשו בהקילה הוגדרו כמקרים שלא אושפזו בשנה הקודמת. הביקורות הותאמו למקרים. החוקרים העריכו את הסיכון הקשור בשימוש בחומרים מדכאי חומציות קיבה, לאחר התאמה לגורמי סיכון ידועים, דוגמאת גיל, חשיפה לאנטיביוטיקה ותחלואות נוספות.

החוקרים תיעדו עליה אקספוננציאלית במספר הנבדקים החיוביים לטוקסין של C. difficile, שאובחנו בקהילה במהלך תקופת המחקרץ בשנת 1994, היארעות C. difficile שאובחן ע”י רופאים כלליים היתה נמוכה מ-1/100,000 מקרים. בשנת 2004, השיעור עמד על 22/100,000 מקרים.

משתתפים שטופלו בזמן המחקר ב-PPI הראו סיכון יחסי של 2.9 ל-CDAD (95% confidence interval [CI], 2.4-3.4). משתתפים שטופלו בחסמי היסטמין הראו RR של 2.0 (95% CI, 1.6-2.7). עבור משתתפים שטופלו ב-NSAID, RR עמד על 1.3 (95% CI, 1.2-1.5).

החוקרים שיערו כי חומצת קיבה הינה גורם מגן מפני זיהום לאחר חשיפה, ובנוכחות חומציות קיבה ירודה, האדם היה פגיע יותר.

היה חוסר אמון רב עם הממצאים, מאחר שהחוקרים האמינו כי לא היתה חשיבות לספורות, העמידות לחומצה, בהעברת המחלה. אך הממצאים אודות מעבר המחלה ע”י ספורות התבססו על מחקרים קודמים שהשתמשו במודלי אוגרים.

מאחר שחלק מ-PPI וחסמי היסטמין זמינים ללא-מרשם רופא, רופאים צריכים לחנך את המטופלים באשר לסיכון הטמון בכל תרופה, בנוסף ליתרונות. יש להיזהר בכל תרופה, כולל תרופות אלו.

אדם חולה שזקוק לטיפול, צריך לקבל טיפול. עם זאת, תרופות רבות משמשות למניעה, וייתכן שיש מקום לבחון את הסיכונים והתועלות בזהירות רבה יותר.

לידיעה ב-DocGuide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

  • מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Acta Diabetologica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז ויטמין D גבוה בדם עשוי להשפיע לטובה על בריאות הכבד בחולים עם סוכרת ופיברוזיס כבדי. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי פיברוזיס כבדי הינו סיבוך נפוץ בקרב חולים עם סוכרת. מחקרים קודמים רמזו לקשר בין ויטמין D ובין פיברוזיס כבדי, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה