Gastro other

ילדים הסובלים מהתייבשות בשל דלקת קיבה ומעי מגיבים למשקאות ספורט באופן זהה לתגובה לפורמולציה לילדים

על-פי ממצאים שהוצגו במפגש השנתי של ה-American College of Gastroenterology (או ACG), ילדים הסובלים מהתייבשות בשל דלקת קיבה ומעי (גסטרואנטריטיס) מגיבים למשקה הספורט Gatorade באופן זהה לתגובה לפורמולציה המיועדת לילדים, Pedialyte.

החוקר הראשי, ד”ר Rao, מסביר כי לא נמצאו הבדלים בתגובות הילדים לשתי התמיסות. הוא מוסיף כי עבור ההורים המטפלים בילד בבית ומנסים למנוע את התייבשותו עשוי להיות קל יותר להשיג משקאות ספורט בחנות המכולת מאשר להגיע לבית המרקחת לקבלת הפורמולה המיועדת לילדים.

גם Gatorade וגם Pedialyte משמשים באופן שכיח למניעה ולטיפול בהתייבשות במקרים של גסטרואנטריטיס ויראלי אקוטי. החוקרים ביצעו מחקר אקראי וכפול סמיות שבו הם בדקו את יעילות, בטיחות ואופן קבלת התמיסות בקרב הילדים. הם בדקו גם את יעילותה של תמיסה חדשה המכילה 4% פחמימות, 35mEq/L נתרן ו-25mEq/L אשלגן.

במחקר השתתפו 73 ילדים שאושפזו בהודו בשל גסטרואנטריטיס ויראלי. הם חולקו באקראי לקבלת משקה הספורט, הפורמולה לילדים, או התמיסה החדשה במהלך 48 שעות. הילדים קיבלו גם יוגורט ואורז כרצונם.

61 מתוך 73 הנבדקים השלימו את המחקר. 44 מהם היו בנים ו-17 בנות, וגילאיהם נעו בין 5-12 שנים.

החוקרים נטלו בדיקות שתן וצואה בעת האשפוז ובכל יום, את רמות האלקטרוליטים, את צריכת הנוזלים, את משקל הגוף, ואת רמות ההמטוקריט. הימצאות ביצים או פרזיטים נבדקו באמצעות תרביות צואה. החולים דרגו את העדפת המשקאות באמצעות סקאלה ויזואלית אנלוגית (VAS).

האנליזה הראשונה השוותה את משקה הספורט לפורמולת הילדים. משקל הגוף הממוצע של 39 הנבדקים בקבוצה זו עמד על 21.8 ק”ג בקרב אלו שקיבלו משקה ספורט ועל 19.8 ק”ג בקרב אלה שקיבלו פורמולת ילדים. כעבור 24 ו-48 שעות, עלה משקל הגוף הממוצע של הילדים בשתי הקבוצות הללו, לערכים של 22.7 ק”ג ו-23.1 ק”ג, בהתאמה, בקבוצת משקה הספורט ולערכים של 20.7 ק”ג ושל 21 ק”ג, בהתאמה, בקבוצת הפורמולה לילדים.

תדירות מתן הצואה פחתה באופן מובהק סטטיסטית בקרב נבדקי שתי הקבוצות, בהשוואה למצב ההתחלתי. בקבוצת משקה הספורט עמדה התדירות הממוצעת על 7.1 פעמיםביום, ובקבוצת הפורמולה לילדים עמד הממוצע על 7.3 פעמים ביום. כעבור 24 שעות, פחתו ערכים אלה לממוצע של 4.8 ושל 4.6 פעמים ביום, בהתאמה; וכעבור 48 שעות, עמדו ערכי התדירות הממוצעים על 2.8 פעמים ליום בשתי הקבוצות (P < .05 בהשוואה למצב ההתחלתי).

בעת האשפוז, כל הנבדקים בשתי הקבוצות סבלו ממתן צואה נוזלית. כעבור 24 שעות, התקבלה צואה נוזלית בקרב 89% מהנבדקים בקבוצת משקה הספורט ו-90% מהנבדקים בקבוצת פורמולת הילדים; וכעבור 48 שעות, פחתו הערכים הללו ל-11% ול-17%, בהתאמה.

כעבור 24 שעות, משקל הצואה עמד על ערכים ממוצעים של 592 ג’ ושל 570 ג’ בקבוצת משקה הספורט ופורמולת הילדים, בהתאמה. כעבור 48 שעות פחתו ערכים אלה לערכים ממוצעים של 430 ג’ ושל 463 ג’, בהתאמה  (P < .05).

למרות שלא נכללו באנליזה הסטטיסטית, שיעור דומה של שיפור הופיעה במצבם של הילדים בקבוצה שקיבלה את התמיסה החדשה מבחינת משקל הגוף, תדירות מתן הצואה, והעקביות.

דרוגי ה-VAS הראו כי משקה הספורט הועדף בקרב הילדים, עם דרוג ממוצע של 8.4 עבור משקה הספורט ושל 5.4 עבור פורמולת הילדים (P < .05 כשפורמולצית הילדים היא נקודת הייחוס). התמיסה החדשה קיבלה דרוג ממוצע של 7.1. הנפח שצרכו הילדים היה זהה בשתי הקבוצות ועמד על 4,000 מ”ל כעבור 24 שעות ועל 3,000 מ”ל כעבור 48 שעות.

בעת האישפוז נצפתה היפו-קלמיה ב-3 חולים בכל אחת משלוש הקבוצות. כעבור 24 שעות, נצפתה היפו-קלמיה ב-6 חולים בקבוצת משקה הספורט, ב-4 חולים בקבוצת הפורמולה לילדים, וב-2 חולים בקבוצת התמיסה החדשה. כעבור 48 שעות, מספרי החולים הסובלים מהיפו-קלמיה עמדו על 4 בקבוצת משקה הספורט, 2 בקבוצת פורמולת הילדים, ו-2 בקבוצת התמיסה החדשה.

היפו-נתרמיה תועדה בעת האשפוז ב-8 ילדים בקבוצת משקה הספורט, ב-6 ילדים בקבוצת פורמולת הילדים, וב-6 ילדים בקבוצת התמיסה החדשה. כעבור 24 שעות, הופיעה היפו-נתרמיה בקרב 5, 5, ו-6 חולים בקבוצות השונות, בהתאמה. כעבור 48 שעות נמצאה היפו-נתרמיה בקרב 6, 8, ו-6 חולים בשלוש הקבוצות, בהתאמה.

החוקרים מסכמים כי הממצאים מעידים שמשקה הספורט יעיל כמו פורמולת הילדים בתיקון מצב ההתייבשות ובשיפור סימפטומי המעי, למרות שחלק מהחולים בקבוצת משקה הספורט סבלו ממצב ממושך של היפו-קלמיה. לכן, הם מוסיפים, בילדים הסובלים מגסטרואנטריטיס קל, משקה הספורט עשוי להתאים ולהמצא באופן נגיש יותר ופחות יקר.

לידיעה ב-doc’s guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה