Gastro other

הורמון גדילה מפחית שומן בטני ומשפר תיפקוד בנשים לאחר המנופאוזה (ENDO 2005)

מתן דו יומי של הורמון גדילה משחרר הורמון (GHRH) רקומביננטי במינון גבוה 1,44-amide מעורר יצירת הורמון גדילה ופקטור גדילה דמוי אינסולין 1 (IGF-1), מפחית שומן בטני ויסרלי, ומשפר תיפקוד פיזי בנשים לאחר המנופאוזה, על פי תוצאות מחקר פרוספקטיבי של 3 חודשים שהוצג ב-ENDO 2005, הכנס השנתי של האיגוד האנדוקריני.

בכל עשור בחיים לאחר גיל 20, יש ירידה של בערך 14% בשחרור הורמון גדילה ספונטני, ורבים מהשינויים המתרחשים כתוצאה מהזדקנות בריאה ונורמלית במבוגרים דומה למחסור בהורמון גדילה.

 על פי ד”ר ולטמן, שינויים אלו יכולים לכלול ירידה במסת שריר, כוח, ויכולת אימון; עלייה בשומן ויסרלי בטני; רמות שומן וליפופרוטאין לא רצויות; אובדן צפיפות מסת עצם; ועלייה בסיכון למחלות וסקולריות.

זריקות GHRH יכולות לשמש לגירוי שחרור GH אנדוגני, ומתן זריקות במבוגרים בריאים עשוי לגרום לשיפור ההשפעות השליליות הדומות לאלו הקשורות לטיפול הורמונלי חילופי בחולים עם חוסר בהורמון גדילה.

במחקר קודם, נתנו GHRH לגבר מבוגר, והעלייה ברמות הורמון גדילה הפחיתה שומן בטני ושיפרה יכולת תיפקוד. לכן ערכו החוקרים מחקר מעקב בכדי לבדוק האם הדבר נכון גם בנשים.

במחקר השתתפו 10 נשים לאחר המנופאוזה אשר עברו הערכה ולאחריה קיבלו זריקות תת עוריות פעמיים ביום של 1 מ”ג GHRH למשך 3 חודשים.

התוצאות הראו כי טיפול GHRH כמעט הכפיל ריכוזי GH לאחר הלילה לאחר חודש ושלושה חודשים (עלייה, 98% ± 14%; P < .005) וגרם לעלייה משמעותית וממושכת בריכוזי IGF-1 מהשבוע השני עש סוף המחקר  (71% ± 3.5%; P < .005), ביחס לרמות ההתחלתיות.

לאחר 3 חודשים, הנשים השיגו ירידה של 16% במסת שומן בטני ויסרלי (95% רווח בר סמך, 2% – 28%; P < .029) ועלייה של 14% ± 5% בחלל מים.

ביצועים תיפקודיים השתפרו גם כן, כפי שהודגם באמצעות ירידה בזמן שנדרש ללכת 30 מ’ (14%; 95% רווח בר סמך, 9%-19%; P = .015) ולטפס שני גרמי מדרגות (9%, 95% רווח בר סמך, 4%-13%; P = .003).

טיפול GHRH למשך 3 חודשים עורר יצירת GH ו-IGF-1, ושיפר תיפקוד פיזי בנשים לאחר גיל הבלות.

זריקות דו יומיות היו קשורות לתגובות עור מקומיות ב-70% מהנשים, אך החוקרים ציינו כי היארעות התגובות תופחת משמעותית במחקרים עתידיים ע”י שימוש בנוסחאות דו שבועיות של GHRH הנמצאות כרגע בפיתוח. לא דווח על תופעות לוואי מערכתיות.

המחקר היה מוגבל בשל גודלו הקטן וההשפעה האפשרית של טיפול הורמונלי חילופי שניתן במקביל. לא נראה שהיה הבדל בתוצאות בין 4 הנשים שקיבלו טיפול הורמונלי חילופי ובין 6 הנשים שלא, אך זה היה מחקר נסיוני.

הממצאים הם חלק מהוכחות מצטברות המציעות כי מתן הורמון גדילה או GHRH מפחית שומן בטני ומשפר תיפקוד, לא רק באנשים עם מחסור בהורמון גדילה, אך גם במבוגרים בריאים מזדקנים ואפילו באנשים עם השמנת יתר, סיכם ד”ר ולטמן. יש צורך במחקרים גדולים בהרבה וממושכים בכדי לקבוע שימוש קליני בטיפול זה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה