Fractures

האם הוספת סידן למוצרי המזון מועילה או מסוכנת? /מאת עורך מדור קרדיולוגיה, פרופ’ שכטר

בעיתון HEART מחודש מאי 2012 פורסם מאמר תצפיתי פרוספקטיבי מקבוצת חוקרים בהידלברג, גרמניה (1) ומאמר מערכת (2): הקשר שבין הוספת סידן במזון ותוספי סידן עם הופעה של אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ותמותה ממחלות לב. 

המחקר מתאר סקר שנערך בהידלברג, גרמניה עם 23,980 משתתפים בגילאים 35-64 שנים ללא מחלות לב וכלי דם ידועים בכניסה למחקר וזמן מעקב ממוצע אחריהם של 11 שנה (1). בזמן המעקב נצפו 354 מקרי אוטם שריר הלב, 260 שבץ מוחי ו-267 פטירות על רקע קרדיווסקולרי.

אוכלוסית המעקב חולקה ל 3 קבוצות בהתאם להערכת תכולת הסידן במזון כולל תוספי סידן שנטלו. נמצא שאלה שצרכו יותר סידן במזון היו בד”כ צעירים יותר, בעלי השכלה גבוהה יותר, פעילים גופנית ופחות שמנים. אולם אלה שנטלו תוספי סידן היו יותר נשים, גיל מבוגר יותר, השכלה נמוכה יותר וחשיפה ארוכה יותר לעישון. לאחר תיקון לגורמי סיכון קרדיווסקולרים, נמצא קשר הפוך ומשמעותי בין כמות הסידן שבמזון ובמיוחד תוספי סידן להופעה של אוטם שריר הלב ( HR של 1.86) אולם לא לשבץ מוחי או מוות מסיבות קרדווסקולריות אחרות. מסקנת החוקרים היתה שעליה בצריכת סידן מהמזון אינה תורמת בהכרח לשיפור קרדיווסקולרי, בעוד שתוספי סידן עלולים להעלות את הסיכון לאוטם שריר הלב.

יש לזכור שמדובר במחקר תצפיתי ולא התערבותי ולכן המנגנונים המסבירים תצפית זו לא נבדקו. למחקר זה חוזק משלו בהיותו מחקר פרוספקטיבי על אוכלוסיה יחסית גדולה ולאורך זמן ממושך יחסית של 10 שנים, אולם גם מספר מגבלות: (1) המחקר התבסס על שאלוני תזונה בכניסה למחקר ולא לאורך ציר הזמן. (2) לא נכללו נבדקים עם מחלות לב בכניסה למחקר. (3) כמחצית הנבדקים לא זיהו בשם את תוסף המינרלים/ויטמינים שנטלו.

הערת העורך:

יותר ויותר אנשים נוטלים תוספי סידן במטרה אחת: למנוע אוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות. השאלה היא אם יש בזה נזק מצטבר למערכת הקרדיווסקולרית ? 

 הפעילות נוגדת השברים של תוספי סידן בסקירות שונות אינה גבוהה ומגיעה ל 10% ירידה בשברים כאשר בודקים שילוב של תכשירי סידן עם ויטאמין D .  במטה אנליזה של BOLLAND נמצא שמתן תוספי סידן ל 1,000 אנשים מבוגרים ל 5 שנים, גורם להוספה של 14חולים עם אוטם בשריר הלב, 10 חולים עם שבץ מוחי ו 13 מקרי מוות בהשוואה לירידה של 26 חולים עם שברים. גם מחקר אחר עם אוכלוסיה צעירה יותר מעלה ממצאים דומים, כך שהעדות היום שתוספי סידן גורמים יותר נזק מתועלת ויש לחפש אמצעים אחרים להפחתת אוסטיאופורוזיס (2).

1. Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC-Heidelberg) Kuanrong Li,  Rudolf Kaaks,  Jakob Linseisen,  Sabine Rohrmann ,Heart 2012;98:12 920-925 Published Online First: 23 May 2012 doi:10.1136/heartjnl-2011-301345

2. Calcium supplements: bad for the heart? Ian R Reid,  Mark J Bolland Heart 2012;98:12 895-896 doi:10.1136/heartjnl-2012-301904

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה