Fractures

קשר בין היפונתרמיה ובין עלייה בסיכון לשברים בקשישים (מתוך כנס ה-ASN)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שהוצג ב-Renal Week, הכנס השנתי ה-43 של ה- American Society of Nephrology (ASN), עולה כי בקרב קשישים נמצא קשר בין רמות נתרן נמוכות (היפונתרמיה) ובין עלייה בסיכון לשברים.

החוקרים בדקו נתונים על 5,208 משתתפים ממחקר ה- Rotterdam Study.339 מהמשתתפים (7%) סבלו מהיפונתרמיה.

החוקרים מציינים כי גיל המשתתפים שסבלו מהיפונתרמיה היה 73.5 + 10.3 שנה, לעומת 70 + 9 שנה בקבוצת המשתתפים עם רמות נתרן תקינות (p<0.001). 22% מהמשתתפים בקבוצת ההיפונתרמיה סבלו מסוכרת סוג 2, לעומת 10.3% מהמשתתפים עם רמות נתרן תקינות (p<0.001), והשימוש במשתנים היה שכיח יותר בקבוצת ההיפונרתמיה (36.9% לעומת 21.3%, p<0.001).

מתוצאות המחקר עולה כי למשתתפים עם היפונתרמיה נמצא סיכון גבוה יותר לשברי חוליות, שברי דחיסה ושברי ירך, בהשוואה למשתתפים עם רמות נתרן תקינות. לאחר תקנון לגיל, מין ומדד מסת הגוף (BMI) נמצא קשר בין היפונרתמיה ובין עלייה בסיכון לשברים שאינם שברי חוליות (HR 1.39, 95% CI 1.11-1.73, p=0.003).

החוקרים מדווחים כי 24% מהמשתתפים עם היפונתרמיה סבלו מנפילות לאחרונה, בהשוואה ל-16% מהמשתתפים עם רמות נתרן תקינות. הם מוסיפים כי גם לאחר תקנון ל- Disability index, נטילת משתנים או תרופות פסיכיאטריות, נפילות לאחרונה וסוכרת, נותר הקשר בין היפונרתמיה ושברים מובהק סטטיסטית.

כמו כן, לא נמצא הבדל בין הקבוצות בערכי צפיפות העצם.

בין ההסברים שהם מציעים לקשר שנצפה, ניתן לציין תאוריה העוסקת בתפקיד תעלות נתרן בעצם. ע”פ התאוריה, בעצם קיימות תעלות נתרן תלויות מתח להן תפקיד חשוב בהתחדשות העצם. תעלות אלו רגישות לשינויים באוסמולריות של הנוזל החוץ תאי, ועל כן ירידה באוסמולריות (כמו במצבי היפונרתמיה) מובילה לעיכוב של תעלות אלו ועל כן לפגיעה ברגנרציה של העצם.

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי נמצא קשר בין היפונתרמיה ובין עלייה בסיכון לשברים בקשישים. לדבריהם, ייתכן ומדידת רמות הנתרן עשויה לסייע לצמצם את שיעור השברים באוכלוסיה זו, אך הם מדגישים כי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

מתוך הכנס Renal Week 2010: American Society of Nephrology 43rd Annual Meeting 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה