Fibromyalgia

האם השמנת יתר מעלה את הסיכון לפיברומיאלגיה? (מתוך Arthr Care Res)

מתוצאות מחקר חדש שפורסם במהדורת מאי של Arthritis Care & Research עולה קשר בין השמנת-יתר ובין סיכון מוגבר לפיברומיאלגיה. גורמי סיכון בלתי-תלויים להתפתחות פיברומיאלגיה במחקר כללו את דרגת הפעילות הגופנית בשעות הפנאי ומדדי BMI (Body Mass Index).

לדברי החוקרים, בקרב נשים שדיווחו על פעילות גופנית בתדירות של 4 פעמים בשבוע, תועדה ירידה של 29% בסיכון לפיברומיאלגיה, בהשוואה לנשים לא-פעילות. תוצאות דומות עלו מסקירה של סיכום המדדים ששילב מידע אודות תדירות, משך ועצימות הפעילות הגופנית; בקרב נשים עם דרגת הפעילות הגופנית הגבוהה ביותר נרשמה ירידה קלה בסיכון בהשוואה לנשים לא-פעילות.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע אם קיים קשר בין רמת הפעילות הגופנית בשעות הפנאי ובין הסיכון העתידי לפיברומיאלגיה, ואם עודף-משקל או השמנת-יתר הינם גורמי סיכון בלתי-תלויים להתפתחות פיברומיאלגיה בעתיד. הנתונים נאספו ממחקר HUNT Study 1 (Nort-Trondelag Health) בין 1984 ו-1986 וממחקר HUNT 2 בין השנים 1995-1997.

מבין 15,990 נשים עבורם היה מידע זמין בשני הסקרים, ושללו פיברומיאלגיה או מגבלה גופנית בתקופת מחקר HUNT 1, 380 אובחנו בהמשך עם פיברומיאלגיה במהלך 11 השנים בין מחקר HUNT 1 ו-HUNT 2.

בקרב נשים שדיווחו על דרגת הפעילות הגופנית הגבוהה ביותר תועד סיכון יחסי של 0.77 להתפתחות פיברומיאלגיה, וזוהה קשר מנה-תגובה חלש בין דרגת הפעילות הגופנית ובין הסיכון לפיברומיאלגיה (p=0.13). בהשוואה לנשים במשקל-תקין, בקרב נשים בעלות עודף-משקל או השמנת-יתר תועדה עליה של 60% ו-70%, בהתאמה, בסיכון לפיברומיאלגיה. BMI הינו גורם סיכון בלתי תלוי לפיברומיאלגיה (p<0.001).

בהשוואה לנשים במשקל-תקין שעסקו בפעילות גופנית לפחות שעה בשבוע, בקרב נשים בעלות עודף משקל או השמנת-יתר, עם דרגת פעילות גופנית דומה, תועדה עלייה של 72% בסיכון לפיברומיאלגיה, בעוד שבקרב נשים בעלות עודף-משקל או השמנת-יתר שעסקו בפעילות גופנית פחות משעה בשבוע, או לא היו פעילות גופנית, הסיכון לפיברומיאלגיה היה יותר מכפול.

החוקרים מציינים כי להשמנת-יתר ופיברומיאלגיה גורמים אתיולוגיים משותפים, דוגמת ציטוקינים פרו-דלקתיים, הפרעה בבקרת ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל, טונוס סימפתטי מוגבר ותגובתיות סימפתטית ירודה.

ממצאים אלו, בשילוב עם המחקר הנוכחי, מצביעים על כך שפעילות גופנית קבועה, ולכן כושר גופני טוב יותר, עשויים להגן מפני תסמינים מוסקולוסקלטליים המובילים בסופו של דבר להתפתחות פיברומיאלגיה.

מגבלות המחקר כוללות איבוד חלק מהנשים במהלך המעקב בין HUNT 1 ו-HUNT 2, אפשרות להטיית סיווג הפעילות הגופנית בשעות הפנאי, וחוסר אפשרות לקבוע את החשיבות היחסית של סוגים שונים של פעילות גופנית.

מהמחקר עולה כי ערכי BMI גבוהים הינם גורם סיכון בולט ובלתי-תלוי להתפתחות פיברומיאלגיה בעתיד. יתרה מזאת, הסיכון היחסי הגבוה להשפעה משולבת של עודף-משקל/השמנת-יתר וחוסר פעילות גופנית, בהשוואה לעודף-משקל/השמנת-יתר בלבד, מצביע על חסרון נוסף של עודף משקל בנשים שאינן עוסקות בפעילות גופנית.

Arthr Care Res. 2010;62:611-617

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סוכרת תלוית-אינסולין מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח החלפה מלאה של הכתף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Orthopedics. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Surgical Quality Improvement Program להערכה רטרוספקטיבית של נתונים אודות 5,888 חולים (גיל ממוצע של 69.8 שנים) עם סוכרת, שעברו ניתוח החלפה מלאה של הכתף בין 2011 ו-2020. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה