Epilepsy

הדור החדש של ה-VNS מוכיח יתרונות קליניים משמעותיים בטיפול באפילפסיה בילדים, סיכום הרצאתה של ד”ר Sophia Varadkar בכנס הליגה למניעת אפילפסיה (17 אוקטובר 2018)

קישור להרצאה המלאה בווידיאו 40 דק’

ד”ר Varadkar היא מומחית לנוירולוגיה של הילד ובעלת תת-התמחות באפילפסיה בילדים וכיום מנהלת השירות לניתוחי אפילפסיה בילדים בבית החוליםGOHSבלונדון,UK. המרכז הוא מרכז שלישוני ומופנים אליו מטופלים מרחבי אנגליה וכן ממספר מדינות באירופה. כלל המטופלים במרכז סובלים מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי והצוות הוא רב-תחומי ובעלי ניסיון רב במגוון הטיפולים הקיימים היום בשוק לטיפול באפילפסיה, כגון תרופות, דיאטה קטוגנית, כלל ניתוחי האפילפסיה המוכרים וכן הטיפול ב- VNS.

התוכנית הלאומית בבריטניה לטיפול באפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי:
ד”ר Varadkar הדגישה את החשיבותלטיפול לא-תרופתי מוקדם בילדיםעם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי וציינה את הניסיון הרב שלהם בטיפולים השונים. כמות ניתוחי האפילפסיה באנגליה גדלה ב-5 השנים האחרונות מכ-100 ניתוחים בשנה לכ-250 ניתוחים בכל שנה.בגלל העובדה שרק 1 מתוך 3 ילדים נמצא מתאים לניתוח, הילדים האחרים לרוב מופנים לטיפול ב- VNS. כיום, מתבצעות כ-800 השתלות VNS באנגליה כל שנה.

תוצאות הטיפול ב-VNS מהדור החדש (SR) הכולל זיהוי התקפים וטיפול אוטומטי בהם:


  • ב – 10 השנים האחרונות, הייתה עליה משמעותית בנסיון שנצבר ביחידה של ד”ר Varadkar בטיפול ב- VNS וכיום הם מאמינים כי הטיפול ב- VNS מתאים לכלל האתיולוגיות של מחלת האפילפסיה ומשפיע באופן חיובי על כל סוגי ההתקפים. בנוסף, אחד היתרונות של הטיפול ב- VNS בשונה מתרופות הוא שהמטופלים ממשיכים להגיב לטיפול לאורך זמן והתוצאות אף משתפרות, בניגוד לתרופות בהם תופעת “ירח הדבש” היא נפוצה מאד.   
  • ב – 3 השנים האחרונות, החל השימוש בדור החדש של הטיפול ב-VNS, ה-SR. קוצבי ה-SRמאופיינים בתכונה של זיהוי אוטומטי של התקפים וטיפול מידי בהם ע”י גירוי וגאלי. ד”ר Varadkar סקרה את הניסיון שנצבר עד כה בספרות בטיפול בדור ה-SRבעיקר בקבוצה שלHamiltonמברגמינהם. הסקירה מראה שתוצאות הטיפול היו טובות משמעותית מהתוצאות שנצפו עד כה בטיפול ב- VNS מהדור הקודם.90% מהמטופלים הגיבו לטיפול ב- VNS בדרגות שיפור שונות כבר לאחר שנה. לכן, יש לדעתה מקום להעביר את המסר הזה למטופלים ולמשפחות כאשר משוחחים איתם על הטיפול ב- VNS.

  • יתרון נוסף בטיפול בדור ה-SRנצפה בקבוצת המטופלים שהחליפו את הקוצב מהדור הקודם לדור ה-SR. כ- 40% מהמטופלים שהחליפו את הקוצב לדור החדש חוו שיפור נוסף באיזון ההתקפים שלהם. בנוסף לכך, כלל המטופלים הראו שקצב תגובתם לטיפול ב- VNS מדור ה-SRהתקצר משמעותית (מול מחקרי זמן תגובה על הקוצבים מהדור הישן) וכיום,ניתן לראות תגובה חיובית לטיפול כבר לאחר מס’ חודשים.
  • ד”ר Varadkar סקרה את התוצאות ב- 41 ילדים שטופלו ב- VNS מדור ה-SRבמרכז שלהם בלונדון וציינהשכל המטופלים הגיבו לטיפול בדור ה- SR ברמות איזון שונות.בנוסף, רמת התגובה החיובית עלתה משמעותית בילדים שטופלו במשך שנתיים בהשוואה לילדים שטופלו במשך שנה.לכן היום, לאור התוצאות הם מרגישים ביטחון לומר להורים שקיים סיכוי גבוה ביותר שילדיהם יגיב לטיפול ב-VNS. לעומת זאת, כמעט לא היו ילדים חופשיים מהתקפים בקבוצה שלהם למרות שהספרות העולמית מראה 6-10% חופש מהתקפים בטיפול ב- VNS.
  • אחת ההמלצות העיקריות בדרך הטיפול ב- VNS הוא להעלות את אחוז ההפעלה היומית (Duty Cycle) לחלק גדול מהמטופלים וכן להעלות את עוצמות הטיפול באופן מהיר ולהגיע לעוצמה טיפולית תוך 1-2 חודשים ובמקרים מסוימים תוך מספר ימים.
  • אחד האתגרים שצוינו הוא גודל הקוצב מדור ה-SRבמיוחד בילדים קטנים מאד (מתחת ל 20 ק”ג) ולכן רואים יתרון בדגם החדש שהושק לאחרונה-SenTivaשהוא דגם קטן משמעותית.
  • לאור התוצאות החיוביות שד”ר Varadkar ועמיתיה ראו בשנים האחרונות, הם החלו לטפל ב-VNS גם בילדים עם תסמונות גנטיות ואנצפלופטיות שונות. ד”ר Varadkar הדגישה שקיימים פרסומים מדעיים שמראים את היתרון בטיפול ב-VNS ברוב האפילפסיות ממקור גנטי, וציינה שכיום,הם מציעים את הטיפול ב- VNS לכל סוגי הסינדרומים והאתיולוגיות באפילפסיה בילדים.

השוואה בין ה-VNS ל-DBS 
כיום באנגליה אין כמעט ניסיון בטיפול ב-DBS לאפילפסיה, אך הטכנולוגיה נשמעת מעניינת במיוחד באפילפסיות ממקור טמפורלי. ד”ר Varadkar חושבת שבהמשך אולי יהיה פרוטוקול בחירה לסוג הנוירוסטימולציה באפילפסיה, אך המידע הנצבר עד היום בטכנולוגיות אחרות (DBS ו- RNS) הוא דל מאד. נראה שעד כה, לטיפול ב- VNS יש יתרונות מובהקים ברוב הקטגוריות על פני הטכנולוגיות האחרות, במיוחד משום שמדובר בפעולה הרבה פחות פולשנית ועם פחות תופעות לוואי בהשוואה לאחרות.

לסיכום
קיימים יתרונות מובהקים לטיפול ב- VNS מדור ה- SR, הן באחוז המגיבים לטיפול והן במהירות התגובה. בנוסף, קיימות עדויות רבות בספרות שהטיפול ב- VNS תורם משמעותית לאיזון ההתקפים בכלל הסינדרומים השונים באפילפסיה.כל אלו צריכים להלקח בחשבון במסרים למשפחות של ילדים המועמדים לטיפול ב VNS.

להרצאה המלאה לחצו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול מונע עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים משנית לטראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש (JAMA Neurology)

    טיפול מונע עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים משנית לטראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש (JAMA Neurology)

    טיפול למניעת פרכוסים מלווה בירידה מתונה בסיכון להופעת פרכוסים בשלב מוקדם לאחר טראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש קלה או בינונית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה של שמונה מחקרים שכללו 5,637 חולים עם חבלת ראש קלה (מדד Glasgow Coma Scale של 13-15 נקודות) או בינונית (מדד GCS של 9-12 נקודות) […]

  • טכנולוגית בריאות דיגיטלית לבישה לחולי אפילפסיה (NEJM)

    טכנולוגית בריאות דיגיטלית לבישה לחולי אפילפסיה (NEJM)

    לאנשים החיים עם אפילפסיה, כמו גם משפחותיהם ומטפליהם, אפילפסיה היא הפרעה בלתי צפויה, מאתגרת ולעתים קרובות גורמת לחששות, במיוחד בשליש מהאנשים עם אפילפסיה שיש להם התקפים למרות הטיפול הרפואי. סקירה זו מתוך ה-NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE סוקרת את ההתפתחויות העכשוויות, וכן את היתרונות ואת המגבלות של טכנולוגיית בריאות דיגיטלית לבישה המיועדת לחולי אפילפסיה.  פציעות […]

  • טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים בגיל הפוריות עם אפילפסיה כללית אידיופטית, החלפת טיפול תרופתי מ-Valproate ל- Levetiracetamלעומת Lamotrigine מפחיתה את הסיכון להישנות פרכוסים לאחר 24 חודשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפילפסיה כללית אידיופטית הינה צורה נפוצה של אפילפסיה ומהווה 15-20% מהמקרים, עם שכיחות מעט […]

  • סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    בחולים עם טרשת נפוצה סיכון גבוה כמעט כפליים לפרכוסים, כאשר הסיכון גבוה עוד יותר בחולים תחת טיפול אימונומודולטורי לוויסות קולטן ספינגוזין-1-פוספט, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של מחקרים אקראיים ומבוקרים, שפורסמה בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. מטה האנליזה כללה 63 מחקרים אקראיים ומבוקרים בשלב 3 עם 53,535 חולים. מרבית המחקרים שנכללו בסקירה […]

  • התועלת של גירוי עצב וגאלי על תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי (Epilepsy Research)

    התועלת של גירוי עצב וגאלי על תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי (Epilepsy Research)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Epilepsy Research עולה כי גירוי עצב וגאלי (Vagus Nerve Stimulation, או VNS) עשוי להביא לשיפור תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה עמידה לטיפול תרופתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי שכיחות גבוהה של הפרעות פסיכומוטוריות. מטרתם כעת הייתה לבחון את התוצאות הפסיכומוטוריות לאחר גירוי […]

  • אימוני יוגה עשויים להקל על תחושת הסטיגמה ולשפר את איכות החיים של חולים עם אפילפסיה (Neurology)

    אימוני יוגה עשויים להקל על תחושת הסטיגמה ולשפר את איכות החיים של חולים עם אפילפסיה (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אימוני יוגה עשויים להפחית את תחושת הסטיגמה של חולי אפילפסיה וכך להקל על נטל המחלה ולשפר את איכות החיים הכוללת של החולים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעבר לתסמינים הנוירולוגים, חולים עם אפילפסיה מתמודדים עם בעיות נלוות דוגמת סטיגמה, חרדה ודיכאון, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה