Endocrinology other

האם יש תועלת קוגניטיבית לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם? (Lancet Neurol.)

ממחקר חדש עולה כי אין יתרון מבחינת התפקוד הקוגניטיבי לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, מוקדם מדי לזנוח את הגישה לאיזון רמות סוכר למניעת התדרדרות קוגניטיבית בחולי סוכרת. הממצאים מבוססים על נתוני מחקר ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes) ופורסמו בכתב העת Lancet Neurology.

מחקר ACCORD הינו מחקר אקראי, רב-מרכזי, שבחן את ההשפעות של שתי גישות טיפול לאיזון רמות הסוכר בדם, יתר לחץ דם וריכוז שומנים בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2 וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. החולים חולקו באקראי לקבוצת טיפול אינטנסיבי לאיזון רמות הסוכר בדם, עם יעדי HbA1c מתחת ל-6.0%, או טיפול סטנדרטי עם יעדי HbA1c של 7.0-7.9%.


המשתתפים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי נטלו טיפול בשתי משפחות תרופות, או יותר, עם העלאת המינון או הוספת תרופה נוספת כל חודש, במידה וערכי HbA1c עמדו על 6.0% ומעלה, או אם למעלה ממחצית ממדידות הסוכר בדם עלו על 100 מ”ג לד”ל. לחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ניתן טיפול נוסף במידה וערכי HbA1c עמדו על 8.0% ומעלה, או אם למעלה ממחצית מדידות הסוכר בדם עלו על 140 מ”ג לד”ל.

ההתערבות האינטנסיבית הופסקה מוקדם בשל סיכון מוגבר לתמותה, והמשתתפים הועברו לטיפול סטנדרטי.

כעת התמקדו החוקרים ב-2977 חולים וערכו סדרת מבחנים קוגניטיביים בתחילת המחקר, לאחר 20 חודשים ולאחר 40 חודשים, כולל מבחן DSST (Digit Symbol Substitution Test), להערכת מהירות פסיכומוטורית, הדורש יכולת הסקת מסקנות וזיכרון עבודה; מדד Rey Auditory Verbal Learning Test, להערכת זיכרון ו-Stroop Test, להערכת תפקוד ניהולי.

מהתוצאות עולה כי הפחתה אינטנסיבית של רמות הסוכר בדם לא השפיעה לטובה על התפקוד הקוגניטיבי. מדדי DSST ירדו משמעותית בשתי הקבוצות, ובעוד שלאחר 20 חודשים ההבדל בין הקבוצות היה מובהק סטטיסטית, לאחר 40 חודשים, ההבדל לא היה עוד מובהק.

תת-קבוצה של 632 משתתפים לקחו חלק בתת-מחקר עם בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית (MRI). בתחילת המחקר ולאחר 40 חודשים, החוקרים העריכו את סך נפח המוח ונפח רקמת חומר לבן אבנורמלית.

בתום המחקר נרשמה ירידה גדולה יותר משמעותית בנפח המוח הכולל בקבוצת הטיפול האינטנסיבי, בהשוואה לטיפול סטנדרטי. למרות שנפח המוח הכולל ירד בשתי הקבוצות, בקבוצת הטיפול האינטנסיבי נרשמה ירידה גדולה יותר.

גיל המשתתפים במחקר עשוי לסייע בהבנת ממצאי המחקר: הם היו צעירים ב-10-15 שנים, בהשוואה למשתתפים במרבית המחקרים שמצאו כי לסוכרת השפעה שלילית על המוח.

ממצאי המחקר מעלים שאלה באשר לדרך הטובה ביותר לתכנן מחקרי מניעה מוקדמים, שכן מרבית המחקרים כיום כוללים חולים מעל גיל 70 שנים.

במידה וההתדרדרות הקוגניטיבית המואצת אינה נובעת מאיזון ירוד של ריכוז הסוכר בדם, עולה השאלה מה עוד עשוי לגרום לכך. ובכן, בחולי סוכרת נפוצות מחלות נוספות אחרות, כולל יתר לחץ דם, מחלה מיקרווסקולארית ומאקרווסקולארית, שכולם תורמים להתדרדרות הקוגניטיבית.

Lancet Neurol. Published online September 28, 2011

לידיעה במדסקייפ


0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת להיפרקלמיה בהשוואה למעכבי DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Intern Med)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת להיפרקלמיה בהשוואה למעכבי DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Intern Med)

    במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 המטופלים בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 סיכוי מופחת להתפתחות היפרקלמיה, בהשוואה לאלו המטופלים במעכבי DPP-IV, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. החוקרים אספו נתונים אודות 33,280 מבוגרים עם סוכרת מסוג 2 שהתגוררו בשטוקהולם והחלו טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 או מעכבי DPP-IV בין 2008 עד […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Palopegteriparatide לטיפול בהיפופאראתירואידיזם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Palopegteriparatide לטיפול בהיפופאראתירואידיזם (מתוך הודעת ה-FDA)

    פרו-תרופה של הורמון פאראתירואיד שפותחה לטיפול בחולים עם היפופאראתירואידיזם אושר לשימוש על-ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration), כך על-פי הודעה לעיתונות של חברת התרופות Ascendis Pharma. המומחים מסבירים כי Palopegteriparatide הינה תרופה הניתנת פעם ביום ומטרתה לספק חשיפה רציפה להורמון פאראתירואיד לאורך 24 שעות. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס […]

  • תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמינים חמורים של מנופאוזה, דוגמת גלי חום ומצב רוח דיכאוני, מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי קל בנשים לאחר-מנופאוזה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חשוב לזהות גורמי סיכון אפשריים התורמים להתפתחות ליקוי קוגניטיבי, דוגמת תסמיני מנופאוזה. זיהוי מוקדם של גורמי סיכון אלו עשוי לסייע במניעה וטיפול בזמן בהפרעות […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and Its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול תרופתי לאיזון משק הסוכר באמצעות תרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2, או אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות בצקת מקולארית משנית לסוכרת באלו עם רטינופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה