Endocrinology other

הנחיות חדשות לאבחון וטיפול בהיפרפרולקטינמיה (מתוך J Clin Endocrinol Metab)

מאת ד”ר אולה קראסיק

האגודה האנדוקרינית פרסמה הנחיות חדשות לאבחון וטיפול בחולים עם היפרפרולקטינמיה (hyperprolactinemia ). ההנחיות פורסמו בגליון פברואר של כתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism .

היפרפרולקטינמיה הינה מצב של רמה גבוהה של ההורמון פרולקטין בדם. המצב קשור לחוסר פוריות, חשק מיני ירוד וירידת מסת עצם. הסיבות האפשריות כוללות תרופות מסויימות, אי ספיקת כליות, היפותירואידיזם, גידולים ביותרת המח (pituitary או היפופיזה) או parasellar . ההנחיות מתרכזות באבחון המצב, זיהוי הסיבה להיפרפרולקטינמיה ובחירת הטיפול המתאים ביותר.

המלצות לאבחון היפרפרולקטינמיה

* מדידה בודדת של פרולקטין בדם יכולה לאשר את האבחנה באם הרמה היא מעל הגבול העליון של הנורמה, בתנאי שהדם נלקח ללא לחץ מוגבר בזמן הדקירה. מדידות דינמיות של הפרשת פרולקטין אינן מומלצות יותר לאבחון היפרפרולקטינמיה.

* הערכת macroprolactin מומלצת במטופלים עם היפרפרולקטינמיה אסימפטומטית.

* במקרים של חוסר התאמה בין גידול גדול בהיפופיזה לבין רמת פרולקטין גבוהה ברמה בינונית, מומלץ לבצע מהילות עוקבות של בדיקות הדם, על מנת לבטל “hook effect” . זהו מצב שבו כמות גבוהה מאד של אנטיגן משפיעה על יכולת הקישור של הנוגדן וכך תוצאת הבדיקה יוצאת נמוכה באופן שגוי.

המלצות לטיפול בהיפרפרולקטינמיה על רקע תרופתי

* בחולה סימפטומטי עם חשד להיפרפרולקטינמיה על רקע תרופתי, יש להפסיק את הטיפול בתרופה החשודה למשך 3 ימים, או לתת טיפול בתרופה חלופית, ואחרי כן לחזור על בדיקת רמת הפרולקטין בדם. יש להתייעץ ברופא המטפל של החולה לפני הפסקת או החלפת כל תרופה אנטי-פסיכוטית. אם לא ניתן להפסיק את הטיפול התרופתי, ותחילת היפרפרולקטינמיה אינה מקבילה לתחילת הטיפול התרופתי החשוד, יש לבצע MRI של ההיפופיזה. הדבר עשוי לעזור להבדיל בין היפרפרולקטינמיה על רקע תרופתי לבין היפרפרולקטינמיה הנגרמת על ידי גידול בהיפופיזה או היפותלמוס.

* אין צורך לטפל בחולים עם היפרפרולקטינמיה אסימפטומטית על רקע תרופתי.

* בחולים עם היפוגונדיזם ממושך על רקע היפרפרולקטינמיה הנגרמת מתרופות, עם תסמינים של היפוגונדיזם או מסת עצם ירודה ניתן לטפל באסטרוגן או טסטוסטרון.

* אם לא ניתן להפסיק את התרופה הגורמת להיפרפרולקטינמיה, ניתן לשקול מתן זהיר של dopamine agonist תוך התייעצות עם הרופא המטפל של החולה.

המלצות לטיפול בפרולקטינומה

* בחולים עם מיקרואדנומה או מאקרואדנומה סימפטומטית המפרישה פרולקטין מומלץ לטפל ב-dopamine agonist על מנת להוריד את רמת הפרולקטין, להקטין את הגידול ולהחזיר תפקוד גונדלי. התרופה Cabergoline (קבאסר, קבותרים) יעילה יותר מאגוניסטים אחרים של דופמין בהורדת רמת הפרולקטין והקטנת גידולי היפופיזה.

* אין המלצה לטיפול באגוניסטים של דופמין בחולים אסימפטומטיים עם מיקרופרולקטינומה. בחולות עם מיקרואדנומה הסובלות מ-amenorrhea ניתן לטפל באגוניסטים של דופמין או גלולות למניעת הריון.

* בחולים המטופלים עם אגוניסטים של דופמין למשך לפחות שנתיים, ובהם רמת הפרולקטין חזרה לנורמה ולא ניתן לזהות גידול ב-MRI , ניתן להוריד ואף להפסיק את הטיפול בהדרגה תוך מעקב קליני ומעבדתי צמוד.

המלצות לטיפול בפרולקטינומה עמידה וממארת

* בחולים סימפטומטיים בהם רמת הפרולקטין אינה יורדת או הגידול אינו קטן, ניתן להעלות את המינון של אגוניסטים לדופמין.

* יש להעביר חולים אשר לא מגיבים ל-Bromocriptine (פארילק) לטיפול ב-Cabergoline .

* בחולים סימפטומטיים עם פרולקטינומה אשר לא סובלים מינונים גבוהים של Cabergoline , ואשר לא מגיבים לטיפול באגוניסטים של דופמין יש לשקול ניתוח בגישה trans-sphenoidal . חולות אשר לא סובלות Bromocriptineעשויות להגיב למתן תוך נרתיקי של התרופה. בחולים בהם הניתוח לא הצליח או בחולים עם פרולקטינומה ממארת אגרסיבית מומלץ לטפל בהקרנות.

* בחולים עם פרולקטינומה ממארת מומלץ לטפל ב-Temozolomide  (טמודאל).

המלצות לטיפול בפרולקטינומה בנשים בהריון

* בנשים עם פרולקטינומה יש להפסיק את הטיפול באגוניסטים של דופמין ברגע גילוי ההריון. הדבר לא תקף בנשים נבחרות עם מאקרואדנומה אינווזיבית או אדנומה הלוחצת על הכיאזמה האופטית.

* אין לבצע בדיקות רמת פרולקטין בדם במהלך ההריון.

* לא מומלץ לבצע MRI של ההיפופיזה במהלך ההריון בנשים עם מיקרואדנומה או מאקרואדנומה intrasellar , אלא אם קיימת תמונה קלינית של גדילת הגידול (כגון הפרעה בשדות ראייה).

* בנשים עם מאקרופרולקטינומה אשר לא מצטמקת תחת טיפול באגוניסטים של דופמין או בנשים אשר לא סובלות Bromocriptine או Cabergoline יש לשקול טיפול כירורגי טרם הכניסה להריון.

* בנשים בהריון עם פרולקטינומה אשר סובלות מכאבי ראש קשים ואו שינויים בשדה הראייה יש לבצע בדיקת שדות ראייה רשמית ובהמשך MRI ללא חומר ניגוד.

* בנשים בהריון עם גדילה סימפטומטית של פרולקטינומה מומלץ לטפל ב-Bromocriptine .

J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:273-288

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Acta Diabetologica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז ויטמין D גבוה בדם עשוי להשפיע לטובה על בריאות הכבד בחולים עם סוכרת ופיברוזיס כבדי. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי פיברוזיס כבדי הינו סיבוך נפוץ בקרב חולים עם סוכרת. מחקרים קודמים רמזו לקשר בין ויטמין D ובין פיברוזיס כבדי, […]

  • התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנת-יתר, ניתוח להפחתת משקל הוביל לשיפור בתוצאות הקליניות, כולל הפחתת מדד מסת הגוף וריכוז המוגלובין מסוכרר, לצד הפחתת הצורך בטיפול במשתנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנת-יתר בחולים עם אי-ספיקת לב מלווה בנטל תסמינים גדול יותר ואי-סבילות למאמצים. מחקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה