Endocrinology other

אבחון אלבומינוריה בשלב מוקדם מוביל להאטת התקדמות נפרופתיה סוכרתית (מתוך הכנס השנתי ה-46 של European Association for the Study of Diabetes)

ממחקר שכלל למעלה מ-11,000 חולים עם יתר לחץ דם וסוכרת מסוג 2, שהוצג בכנס השנתי ה-46 של European Association for the Study of Diabetes עולה כי הסיכון במהלך החיים לנפרופתיה והתקדמות נפרופתיה עשוי להיות גבוה מכפי שסברו בעבר. בנוסף, מהתוצאות עולה כי הטיפול במעכבי ACE או ARB (Angiotensin-Receptor Blockers) אינו-אופטימאלי באוכלוסייה זו, כך שישנו מקום לשיפור האמצעים להפחתת נטל המחלה.

החוקרים טוענים כי ההערכות לפיהן כשליש מחולי הסוכרת יפתחו נפרופתיה מקורן בעידן בו סף רמת סוכר בדם להגדרת סוכרת היה גבוה מהיום, ובטרם הוכח כי טיפול אגרסיבי הפחית את הסיכון לפגיעה כלייתית.

לדברי החוקרים, מאחר שנפרופתיה הינה גורם עיקרי למחלה קרדיווסקולארית ומחלת כליות בשלב-סופני, חשוב להבין את ההתקדמות מערכים תקינים של הפרשת אלבומין למיקרואלבומינוריה ומאקרואלבומינוריה, ולהגדיר את גורמי הסיכון להתקדמות נפרופתיה.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות חולי סוכרת מסוג 2 עם יתר לחץ דם (11,562 חולים), שהיו בני 18 ומעלה, עם נתונים זמינים אודות יחס אלבומין לקריאטינין בשתן מהשנים 2001, 2002, או 2003, ולפחות מדידה נוספת של יחס אלבומין לקריאטינין בשתן 3-8 שנים מאוחר יותר.

שלבי נפרופתיה בתחילת המחקר הוגדרו לפי יחס אלבומין לקריאטינין בשתן: יחס של פחות מ-30 מיקרוגרם למ”ג נחשב לתקין, יחס בטווח 30-299 מיקרוגרם למ”ג העיד על מיקרואלבומינוריה ויחס של 300 מיקרוגרם למ”ג ומעלה הצביע על מאקרואלבומינוריה. התקדמות נפרופתיה הוגדרה בנוכחות מדידת יחס אלבומין לקריאטינין בשתן בשלב שהיה גבוה מזה שתועד בתחילת המחקר. חולים שעזבו את תכנית הבריאות או מתו לא נכללו בניתוח ממצאי המחקר.

במהלך 89 חודשי מעקב, היארעות התקדמות נפרופתיה הייתה הגבוהה ביותר בחולים עם יחס אלבומין לקריאטינין בשתן שהיה תקין בתחילת המחקר, ולאחריהם חולים עם מיקרואלבומינוריה ולבסוף אלו עם מאקרואלבומינוריה (94.6, 44.1 ו-6.7 ל-1000 שנות-מטופל, בהתאמה).

בקרב חולים עם ערכי אלבומין תקינים בתחילת המחקר, אלו שהתקדמו לנפרופתיה בדרגה החמורה ביותר היו באופן כללי מבוגרים יותר, עם מחלה ממושכת יותר, ערכי לחץ דם גבוהים יותר ורמת HbA1c גבוהה יותר. בקרב חולים עם מיקרואלבומינוריה בתחילת המחקר, בהם תועדה החמרה בנפרופתיה, תועדה שכיחות גבוהה יותר של גברים, חולים בעלי משך מחלה ארוך יותר, ערכי לחץ דם גבוהים יותר וערכי HbA1c גבוהים יותר. בקבוצת החלים עם מאקרואלבומינוריה תועדו גורמי סיכון דומים לאלו עם מיקרואלבומינוריה, עם ערכי GFR (Glomerular Filtration Rate) נמוכים יותר ואבחנה של מחלה קרדיווסקולארית או אי-ספיקת לב.

78-91% מהמשתתפים במחקר טופלו בתרופות להורדת לחץ דם וכמחצית נטלו סטטינים. עם התקדמות בחומרת נפרופתיה חלה עלייה בטיפול באינסולין וירידה בטיפול בתכשירים פומיים.

שיעורי הטיפול במעכבי ACE או ARB נעו סביב 61-67%, בין אם חלה התקדמות בנפרופתיה או לאו, עם חריגה אחת. מבין החולים עם מאקרואלבומינוריה בתחילת המחקר, בהם תועדה התקדמות בנפרופתיה, מעכבי ACE או ARB ניתנו רק ל-38%.

מהניתוח הסטטיסטי עולה כי נטילת מעכבי ACE או ARB אינה גורם חשוב להתקדמות נפרופתיה בחולים עם ערכי אלבומין תקינים או מיקרואלבומינוריה בתחילת המחקר. עם זאת, בחולים עם מאקרואלבומינוריה, נטילת תכשירים אלו לוותה בירידה של 47% בסיכון להתקדמות.

גורמים המנבאים התקדמות נפרופתיה כללו גיל, גזע (עם השפעה מגנה מסוימת בקרב אפריקאים-אמריקאים), משך סוכרת, לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, רמת HbA1c, BMI, GFR, נטילת מעכבי ACE או ARB ומחלה קרדיווסקולארית.

אחת ממגבלות המחקר נובעת מחוסר אפשרות להכליל את הממצאים, שכן המחקר הוגבל חולים עם סוכרת, יתר לחץ דם וביטוח רפואי, בהם נערכו מספר בדיקות מתועדות להערכת יחס אלבומין לקריאטינין בשתן.

החוקרים סיכמו כי התקדמות נפרופתיה סוכרתית הייתה הרבה יותר נפוצה במחקר הנוכחי, מכפי שדווח בעבר. שכיחות נטילת מעכבי ACE או ARB הייתה נמוכה מכפי שציפו באוכלוסייה זו. מהמחקר עולה כי דרושות דרכים מוצלחות למניעת או האטת התקדמות נפרופתיה, וכי באופן זה ניתן יהיה לצמצם משמעותית את נטל המחלה.

European Association for the Study of Diabetes (EASD) 46th Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התועלת של צריכת פירות וירקות כנגד יתר לחץ דם ומחלת כליות כרונית (Am J Med)

    התועלת של צריכת פירות וירקות כנגד יתר לחץ דם ומחלת כליות כרונית (Am J Med)

    לפירות וירקות תתכן תועלת משמעותית בטיפול ביתר לחץ דם להפחתת הסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות מאמצים מתמשכים לשיפור הטיפול ביתר לחץ דם להפחתת הסיכון לסיבוכים, נרשמה עליה בשיעורי מחלת כליות כרונית על-רקע יתר לחץ דם ותמותה עקב מחלות […]

  • קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    בנשים עם מחלת כליות כרונית שפיתח קדם-רעלת היריון בזמן היריון ייתכן סיכון מוגבר להידרדרות ארוכת טווח בתפקוד הכלייתי או מחלת כליות סופנית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nephrology, Dialysis, Transplantation. החוקרים מסבירים כי מעבר להיריון עצמו שיכול להאיץ הידרדרות תפקוד כלייתי בנשים עם מחלת כליות כרונית, סיבוכים במהלך היריון, דוגמת קדם-רעלת היריון, […]

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב- Dapagliflozin(פורסיגה) השפעה מגנה אפשרית על התפקוד הכלייתי בחולים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (או Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. החוקרים מסבירים כי בחולים עם ADPKD מתן מעכבי SGLT-2 צפוי להגן על הכליות הודות להפחתת לחץ הדם, עידוד ירידה במשקל ושינוי במטבוליזם, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה