Endocrinology other

שימוש בתיאוריות התנהגותיות במטרה לשנות הרגלים תזונתיים ובריאותיים (מתוך ה- Journal of the American Dietetic association)

הסקירה נערכה בהמלצת דלית וייסמן, עורכת מדור תזונה:

מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמה בגיליון יוני של הירחון Journal of the American Dietetic association, עולה כי קיימת עדות חזקה לתועלת שבשימוש משולב בתיאוריה התנהגותית ותיאוריה קוגניטיבית-התנהגותית בטיפול המכוון לשינוי הרגלי תזונה, משקל וגורמי סיכון לסוכרת ולתחלואה קרדיו-וסקולארית.

לדברי החוקרים, תיאוריות ומודלים לשינוי התנהגותי, אשר בעלי תוקף בתחום התזונה, מציעים הסברים סיסטמטיים באשר לשינויים התנהגותיים הקשורים לתזונה, והם הכרחיים לתהליך הטיפול התזונתי, להדרכות תזונתיות, להתערבות ולהערכת התוצאות.

קבוצת ה- American Dietetic Association Evidence Analysis Library Nutrition

Counseling Workgroup ביצע סקירה סיסטמטית של ספרות הקשורה בתיאוריות שינוי התנהגותי ואסטרטגיות המצויות בשימוש תזונאים, כאשר נכללו בסופו של התהליך 87 מחקרים.

מתוצאות הניתוח עולה כי שימוש משולב בתיאוריה התנהגותית ותיאוריה קוגניטיבית-התנהגותית, עליה מבוססת שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT – cognitive behavioral therapy ), הינו יעיל בכמה היבטים תזונתיים.

יעילות ניכרת הודגמה באופן ספציפי בקרב חולי סוכרת סוג 2, שטופלו ב- CBT אינטנסיבי במשך 6 12 חודשים וכן במשך למעלה מ- 12 חודשים, במושגים של מניעה או דחיית הופעת סוכרת סוג 2 ויתר לחץ דם.

מחקרים מעטים העריכו את יישום המודל הטרנס-תיאורטי על שינוי התנהגותי הקשור לתזונה.  כמו כן, רק קומץ מחקרים תיעדו את יעילות הייעוץ התזונתי בהתבסס על תיאוריה חברתית-קוגניטיבית.

אסטרטגיות ייעוץ מסוג ראיונות על בסיס מוטיבציה הדגימו יעילות גבוהה, בעיקר בשילוב עם CBT.

בנוסף הודגמה עדות חזקה ליעילות גבוהה של ניטור עצמי ותחליפי ארוחות ו/או תוכניות ארוחות מובנות.  לעומת זאת, שיטות תגמול כספי לא הוכחו כיעילות.

לדברי החוקרים, הצבת מטרות, פתרון בעיות ותמיכה חברתית הינן שיטות יעילות, אולם מחקר נוסף דרוש באוכלוסיות שונות. 

החוקרים ממליצים על תיעוד שגרתי והערכה של יעילות תיאוריות שינוי התנהגותי ומודלים המצויים בשימוש של תזונאים.

J Am Diet Assoc. 2010

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה כי בילדים מחלת מעי דלקתית ועודף-משקל או השמנת-יתר אין סיכון מוגבר לאובדן תגובה לטיפול במעכבי TNF או להישנות התלקחות בשנה הראשונה לאחר התחלת הטיפול התרופתי, אך שיעורי התלקחות המחלה היו גבוהים יותר בתום תקופת המעקב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של עודף-משקל או השמנת-יתר […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה