Endocrinology other

אכילת מיני אגוזים עשויה לשפר רמות ליפידים בדם (מתוך ה- Archives of Internal Medicine)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמה ב- Archives of Internal Medicine ב- 11 במאי, עולה כי צריכת אגוזים מרוב הסוגים מביאה לשיפור רמות הליפידים בדם, תוך הורדת רמות כולסטרול כללי ו LDL.

התכונות החיוביות של האגוזים על פרופיל הליפידים הינן תלויות מינון, ומשמעותיות יותר בפרטים עם רמות LDL בסיסיות גבוהות יותר ובאלו עם BMI (body-mass index ) נמוך יותר.

החוקרים מציינים כי ממצאיהם מאוששים תוצאות של מחקרים אפידימיולוגיים שהראו כי צריכת אגוזים מפחיתה סיכון למחלת לב כלילית ותמכו בהוספת אגוזים להמלצות תזונתיות  בחולים עם דיסליפידמיה ועם סיכון מוגבר למחלת לב כלילית.

יש לציין כי ב- 2003 פרסם ה- FDA (Food and Drug Administration) הצהרה לפיה צריכת אגוזים ספציפיים שקדים, אגוזי לוז, פקאנים, פיסטוקים, אגוזי מלך ובוטנים עשויה להפחית סיכון למחלות לב.

במטה-אנליזה הנוכחית בדקו החוקרים את השפעת צריכת אגוזים על רמות שומנים בדם, והאם השפעות אלו השתנו כתלות באוכלוסיה, בסוג האגוזים, במאפייני התזונה וב- BMI.  סה”כ נכללו בניתוח 25 מחקרים על 583 גברים ונשים עם רמות שומנים תקינות וערכי לחץ דם תקינים, אשר לא נטלו תרופות להורדת רמות שומנים בדם.  בין המחקרים השונים, צריכת אגוזים יומית נעה בין 23 ג’ ל- 132 ג’ וכללה סוגי אגוזים שונים.

מתוצאות המחקר עולה כי צריכת 67 ג’ של אגוזים ליום, הצריכה הממוצעת היומית לאורך המחקרים, הורידה רמות כולסטרול כללי ו LDL ב- 10.9 מ”ג/ד”ל ו 10.2 מ”ג/ד”ל, בהתאמה.  כמו כן הודגם שיפור משמעותי ביחס LDL ל- HDL והיחס בין כולסטרול כללי ו HDL.  לא הודגמה השפעה משמעותית על רמות HDL או על רמות טריגליצרידים, על אף שירידה ברמות טריגליצרידים נצפתה בקרב אלו שהיו בעלי רמות בסיסיות גבוהות יותר.

שינויים ברמות ליפידים וליפופרוטאינים בדם –

















































מדד


שינוי ממוצע (95% CI) מ”ג/ד”ל


שינוי ממוצע, %


P value


כולסטרול כללי


-10.9 (-14.1 – -7.8)


5.1-


<0.001


LDL


-10.2 (-13.1 – -7.4)


7.4-


<0.001


HDL


0.09 (-1.00 – 1.19)


0.2


0.88


HDL/LDL


-0.2 (-0.3 – -0.1)


8.3-


<0.001


יחס כולסטרול כללי ל- HDL


-0.2 (-0.3 – -0.1)


5.6-


<0.001


טריגליצרידים


3.1 (-7.2 – 1.2)


2.8-


0.15


טריגליצרידים (בסיס<150 מ”ג/ד”ל)


0.7 (-3.2 – 4.7)


0.7


0.74


טריגליצרידים (בסיס>150 מ”ג/ד”ל)


-20.6 (-30.7 – -9.9)1


10.2-


<0.05

השפעת האגוזים הייתה דומה בין המינים ובין קבוצות גיל שונות, ונצפתה ללא קשר לסוג האגוז הספציפי, וללא קשר למקור המימון של המחקר המסוים.

יחד עם זאת, הפחתת ערכי הכולסטרול הייתה משמעותית יותר בקרב אלו עם רמות LDL בסיסיות גבוהות יותר.  לעומת זאת, הפחתת ערכי הכולסטרול הייתה מובהקת ביותר בקרב אלו עם BMI נמוך מ- 25 ק”ג/מ2, והייתה פחות ניכרת, אך עדיין מובהקת סטטיסטית באלו עם BMI גבוה מ- 30 ק”ג/מ2.

החוקרים מציינים כי ההפחתות המשוערות בצירוף המחקרים הינן דומות לאלו במטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בנוגע למחקרי צריכת אגוזי מלך.  לדבריהם, הדמיון בין התוצאות משקף את תוקפן.  הם מסכמים, כי עפ”י ממצאיהם, הוספת אגוזים לתזונה מאוזנת עשויה להשפיע באופן חיובי על רמות ליפידים (לפחות לטווח הקצר), ובעלת פוטנציאל להפחית סיכון למחלת לב כלילית.

Arch Intern Med 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Ustekinumab (סטלרה) הינו טיפול יעיל, בטוח ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הבטיחות והיעילות של Ustekinumab בחולים מקוריאה עם אבחנה של מחלת קרוהן. מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Nemolizumab , אנטגוניסט לקולטן ל-IL-31, הינו טיפול נסבל היטב אשר הביא לשיפור בתהליכי דלקת וגרד בחולים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, מבוקרי-פלסבו, כפלי-סמיות, לאורך 48 שבועות, מחקר ARCADIA 1  (941 חולים, 47% נשים) ומחקר ARCADIA 2 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה