Endocrinology other

השפעת כמות הסוכר בתזונה על רמות הכולסטרול והטריגליצרידים (מתוך JAMA)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ה-21 באפריל 2010 של ה- Journal of the American Medical Association (JAMA) עולה כי נמצא קשר מובהק בין צריכה מוגברת של מזונות מומתקים עם סוכר, המכילים לרוב תוספת סוכרוז או סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, ובין רמות גבוהות של טריגליצרידים ורמות נמוכות של HDL.

החוקרים בדקו נתונים על 3,088 נשים ו-3,025 גברים שהשתתפו ב- National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) בשנים 1999-2006. הם מדווחים כי חלה עלייה בצריכת מזונות עם תוספת סוכר, מ-10.6% מצריכת הקלוריות היומית ע”פ נתוני ה-NHANES לפני 3 עשורים, ל-15.8% מצריכת הקלוריות היומית כעת.

החוקרים מציינים כי לא נכללו משתתפים עם רמות טריגליצרידים גבוהות באופן קיצוני, חולי סוכרת ונשים הרות, ומסבירים כי הנתונים על צריכת הסוכר דווחו באמצעות יומן תזונתי בסיוע מראיין.

מתוצאות המחקר עולה כי בהשוואה למשתתפים עם צריכת הסוכר הנמוכה ביותר, במשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר של מזונות עם תוספת סוכר נצפה סיכון מתוקנן גבוה באופן מובהק לרמות HDL נמוכות (< 40 מ”ג/ד”ל בגברים, < 50 מ”ג/ד”ל בנשים) ורמות טריגליצרידים גבוהות (> 150 מ”ג/ד”ל). החוקרים מוסיפים כי ככל שעלתה צריכת הסוכר, כך עלה הסיכוי לרמות HDL נמוכות ורמות טריגליצרידים גבוהות. יחס הסיכויים להפרעות השומנים הללו ע”פ אחוז הקלוריות הנוסף מוצג בטבלה הבאה:





























5% עד < 10% (n=893)


10% עד < 17.5% (n=1,751)


17.5% עד < 25% (n=1,210)


> 25%

(n=1,135)


רמות HDL נמוכות


1.0 (0.81.4)


1.5 (1.21.9)


1.9 (1.52.6)


3.1 (2.34.3)


רמות טריגליצרידים גבוהות


0.8 (0.71.1)


1.1 (0.91.4)


1.3 (1.01.6)


1.2 (0.91.6)


רמות LDL גבוהות


0.9 (0.71.2)


1.1 (0.91.3)


1.1 (0.91.5)


1.2 (0.91.7)


החוקרים מציינים כי לא נמצא קשר מובהק סטטיסטית בין צריכת מזונות עם תוספת סוכר ובין רמות ה-LDL. הם מציינים כי נצפתה מגמה לא חד-משמעית לקשר בין צריכת סוכר מוגברת בנשים ובין עלייה ברמות LDL, עם מובהקות גבולית (p=0.047).

החוקרים כותבים כי הקשר שנצפה בין צריכת מזונות מומתקים ובין רמות הטריגליצרידים וה-HDL במחקר הנוכחי מתאים לממצאים שפורסמו ממחקר ה- Framingham Heart Study לפני כ-3 שנים. אז פורסם כי נמצא קשר בין צריכת משקה קל מומתק אחד לפחות ביום ובין רמות גבוהות של טריגליצרידים, רמות נמוכות של HDL, וסמנים אחרים של תסמונת מטבולית. עם זאת, הקשר נצפה גם במשתתפים ששתו משקאות קלים מומתקים עם סוכר, וגם במשתתפים ששתו משקאות מומתקים מלאכותית.

כמו כן, תוצאות המחקר הנוכחי תואמות לעבודות קודמות שמצאו קשר בין תזונה עשירה בפחמימות ובין סיכון מוגבר לשבץ ואירועים לבביים, מחקרים קצרי טווח שהדגימו קשר בין צריכת סוכר גבוהה ובין דיסליפידמיה, וכן ראיות מבוססות לקשר בין צריכת פחמימות מוגברת ובין רמות הטריגליצרידים וה-HDL. החוקרים מציינים כי כעת ניתן להרחיב את התצפיות הללו גם לאוכלוסיה הכללית הצורכת תזונה רגילה.

לאור התוצאות ממליצים החוקרים לציבור לצמצם את צריכת המזונות המומתקים, וכותבים כי ניתן בקלות לזהות מוצרים אלו ע”י קריאת התווית המצורפת להם. לדבריהם, הממצאים תומכים בחשיבות של פרסום הנחיות תזונתיות המגבילות את הצריכה של מזונות עם תוספת סוכר. החוקרים מציינים כי ההנחיות האמריקאיות הקיימות מזהירות מפני צריכת סוכר עודפת ולא מציינות במפורש סף עליון, ובנוסף לא מפרטות את דרישות הסוכר התזונתיות.

JAMA 2010; 303:1490-1497

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

מעוניין/ת לקיים דיון/לשאול בהקשר לסוכרת? בביה”ס לסוכרת תוכלו להיכנס לפורום הדיונים ולברר סוגיות אקטואליות צוות המומחים של ביה”ס בראשותו של פרופ’ איתמר רז ישמחו לקיים עמכם דיון.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Ustekinumab (סטלרה) הינו טיפול יעיל, בטוח ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הבטיחות והיעילות של Ustekinumab בחולים מקוריאה עם אבחנה של מחלת קרוהן. מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה כי בילדים מחלת מעי דלקתית ועודף-משקל או השמנת-יתר אין סיכון מוגבר לאובדן תגובה לטיפול במעכבי TNF או להישנות התלקחות בשנה הראשונה לאחר התחלת הטיפול התרופתי, אך שיעורי התלקחות המחלה היו גבוהים יותר בתום תקופת המעקב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של עודף-משקל או השמנת-יתר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה