Endocrinology other

לחץ דם תקין בילדים עם השמנת יתר עלול להיות מטעה (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Pediatrics במרץ 2010, עולה כי ילדים ומתבגרים הסובלים מהשמנת יתר, אשר נמדד להם ערך חד פעמי של לחץ דם תקין , עלולים להראות ערכים של יתר לחץ דם בניטור של 24 שעות.

החוקרים מזהירים מפני הסבירות להתפתחות מחלות קרדיו-וסקולאריות גם כאשר ילדים הסובלים מהשמנת יתר אינם מתלוננים על כל סימפטום שהוא, ונראים בריאים בבדיקות ראשוניות.

במחקר הנוכחי נבדקו 43 ילדים הסובלים מהשמנת יתר בגילאי 7 עד 17 שנים.  במסגרת המחקר נמדד לחץ הדם שלהם במרפאה, חושב להם BMI (body mass index), ובוצעה להם הערכה של תנגודת לאינסולין.  לכל המשתתפים היו ערכי לחץ דם תקינים בבדיקתם במרפאה.

מתוצאות המחקר עולה כי ל- 14% מהילדים נמדדו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים מוגברים במהלך ניטור לאורך יממה; ל- 9.3% נמדדו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים מוגברים רק במהלך היום; ול- 32.6% נמדדו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים ליליים מוגברים.  לעומת זאת, ל- 4.7% בלבד נמדדו ערכי לחצי דם דיאסטוליים ממוצעים ליליים מוגברים, ולאף אחד מהנבדקים לא נמדדו ערכי לחצי דם דיאסטוליים מוגברים במהלך היום או לאורך 24 השעות.  עוד עולה כי לכמעט שני שליש מהילדים (62.8%), לחצי דם סיסטוליים ירדו בפחות מ- 10% במהלך הלילה, ולכרבע מהילדים (25.6%) לחצי הדם הדיאסטוליים ירדו בצורה מתונה בלבד במהלך הלילה. 

לחצי הדם הסיסטוליים הממוצעים לאורך כל היממה ובשעות הלילה היו גבוהים יותר משמעותית בנבדקים שסבלו מהשמנת יתר חמורה לעומת אלו שסבלו מהשמנת יתר קלה-בינונית.  עוד הודגם כי לנבדקים עם רמת תנגודת גבוהה ביותר לאינסולין, נמדד היקף מותניים רחב יותר ונמדד להם לחץ דם סיסטולי במרפאה שהיה גבוה יותר מזה שנמדד לאלו עם רמת התנגודת הנמוכה ביותר לאינסולין.

בניתוח רגרסיה לינארית, מדד סטיית תקן של BMI הייתה הפקטור היחיד שנקשר בצורה בלתי תלויה ללחצי דם סיסטוליים ממוצעים לאורך 24 שעות.  לחצי דם סיסטוליים ליליים נקשרו למדד סטיית תקן של BMI וכן לרמות HDL.

לילדים לפני בגרות מינית היו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים מוגברים יותר בזמן היום ולאורך כל 24 השעות לעומת ילדים גדולים יותר, אולם לא נצפה הבדל בלחצי הדם במרפאה לאחר תקנון למין וגיל.

החוקרים ממליצים, לאור תוצאות המחקר, כי כל מרכז רפואי המטפל בילדים הסובלים מהשמנת יתר יהיה מסוגל לבצע ניטור של לחץ דם לאורך 24 שעות, כך שכל ילד הסובל מהשמנת יתר חמורה יעבור ניטור שכזה.

החוקרים מסבירים כי בכוונתם לבצע ניטור לחץ דם חוזר לאורך 24 שעות לכל הנבדקים שהשתתפו במחקר, שנה לאחר בדיקתם הראשונה.  מעקב כזה יוכל ללמד את החוקרים האם לחצי הדם המוגברים שנצפו בניטור הראשון התפתחו ליתר לחץ דם, האם מופיעים שוב רק במהלך ניטור של 24 שעות או האם הפכו לערכים תקינים.  כתוצאה ממעקב זה יוכלו להסיק לגבי יעילותו ומידת דיוקו של ניטור יחיד של לחצי דם לאורך 24 שעות.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה כי בילדים מחלת מעי דלקתית ועודף-משקל או השמנת-יתר אין סיכון מוגבר לאובדן תגובה לטיפול במעכבי TNF או להישנות התלקחות בשנה הראשונה לאחר התחלת הטיפול התרופתי, אך שיעורי התלקחות המחלה היו גבוהים יותר בתום תקופת המעקב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של עודף-משקל או השמנת-יתר […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה